Skip to main content
SUPERVISOR
Morteza Sadeghi,Aminolah Masoumi,Ali Esehaghbeygi
مرتضی صادقی (استاد راهنما) امین اله معصومی (استاد راهنما) علی اسحق بیگی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mohsen Ghasemi
محسن قاسمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Determination of Isotherm Curves and Sorption and Desorption Moisture Kinetic of Alfalfa
Alfalfa ( Medicago Sativa ) is the queen of forage plants. Leaves contain two-third of the protein and 75 percent of the total digestible nutrients (TDN) in alfalfa hay. Harvesting the maximum amount of the leaves is a profitable way to produce alfalfa hay. To prevent losses, particularly the leaves, during alfalfa baling under high temperature and low relative humidity conditions, it seems rewetting moved and dried alfalfa rows could increase moisture content, and hence, reduces the losses in alfalfa baling. The objective of this research was to obtain adsorption and desorption characteristics of alfalfa leaves and stems. The adsorption and desorption moisture content of alfalfa leaves and stems were determined using the dynamic gravimetric method. Determination was made within a range of water activity of 0.11 to 0.84. It is necessary to use at least three temperatures for the safety of the estimations based on the experimental results. These experiments were conducted at three different temperatures of 30 ° , 40 ° and 50 ° C. Seven saturated salts used to provide relative humilities. Data from the experiments were analyzed using non-linear regression techniques in Microsoft Excel software. The SAS and MSTATC softwares were used for data analysis. In this study, the effects of relative humidity and temperature on sorption and desorption equilibrium moisture content (EMC) of the alfalfa components (leaves and stems) were investigated. The experiments were conducted using split plot experiment using a completely randomized design with three replications. The mean comparison was performed using least significant difference (LSD). Several theoretical, semi-theoretical and empirical models have been proposed and used by researchers for fitting EMC data. Four mathematical models consisting of Oswin, Halsey, Henderson and Chung-pfost were used to fit the experimental data. All the models were compared according to three statistical parameters; i.e. adjusted R square (R 2 ), standard error of the estimates (SEE) and mean relative error (MRE). For selection of the best of four models, the model with the least SEE and MRE and the highest R 2 were chosen. Results indicated that the effect of relative humidity, temperature and alfalfa components, as well as their interactions on sorption and desorption equilibrium moisture content were significant ( P 0.01). The isotherm curves were sigmoid in shape, which conformed to type II Henderson model was a good model for moisture desorption of stems at 50 ? C. Keywords: Alfalfa, equilibrium moisture content, relative humidity, adsorption, desorption, isotherm curve
یونجه، ملکه گیاهان علوفه ای می باشد. برداشت حداکثری برگ های یونجه امری مفید و سود آور در تولید محصول یونجه می باشد. به منظور جلوگیری از تلفات یونجه، مخصوصاً برگ های آن در موقع برداشت با ماشین بسته بند علوفه در طول ساعات میانی روز که هوا گرم و محتوای رطوبتی محصول کم می باشد، به نظر می رسد در صورتی که نوارهای علوفه درو و خشک شده یونجه را مجدداً رطوبت دهی کنیم، با افزایش محتوای رطوبتی محصول یونجه، تلفات آن کاهش و راندمان ماشین های برداشت افزایش یابد. این تحقیق به منظور آگاهی از نحوه فرآیند جذب و دفع رطوبت ساقه و برگ یونجه انجام گردید. محتوای رطوبت تعادلی جذب و دفع رطوبت ساقه و برگ یونجه به روش وزن سنجی دینامیکی به دست آمد. آزمایشات در دامنه فعالیت آبی 11/0 الی 84/0 در سه دمای 30، 40، و 50 درجه سانتی گراد انجام و از محلول اشباع هفت نوع نمک جهت تامین رطوبت های نسبی مختلف استفاده گردید. نمودارها در نرم افزار 2003 Excel رسم و از نرم افزارهای SAS و MSTATC برای تحلیل داده ها استفاده گردید. برای بررسی اثرات رطوبت نسبی، دما و اجزاء یونجه بر محتوای رطوبت تعادلی جذب و دفع ساقه و برگ یونجه، طرح آماری کرت های خرد شده و بر اساس طرح پایه کاملاً تصادفی انجام گرفت. از چهار مدل اسوین، هالسی، هندرسون و چانگ- فاست برای برازش داده های آزمایشی و از شاخص های آماری ضریب تبیین تصحیح شده، خطای استاندارد برآورد و خطای متوسط نسبی برای تعیین مناسب ترین مدل ها استفاده گردید. نتایج نشان داد که منحنی های همدمای جذب و دفع رطوبت تعادلی به صورت سیگمائیدی بود. اثر تیمارها و اثرات متقابل آنها بر مقادیر رطوبت تعادلی جذب و دفع، در سطح احتمال 1% معنی دار بود. در یک رطوبت نسبی معین با افزایش دما، محتوای رطوبت تعادلی ساقه و برگ یونجه کاهش یافت. پدیده هیسترزیس بطور مشخص مشاهده نگردید. مدل هالسی بهترین مدل برای جذب رطوبت ساقه و برگ یونجه در دمای 30 و 40 درجه سانتی گراد بود. در دمای 50 درجه سانتی گراد مدل چانگ – فاست بهترین برازش را بر داده های جذب رطوبت ساقه و برگ یونجه نشان داد. مدل هالسی بهترین مدل برای دفع رطوبت برگ یونجه در هر سه دما بود. در دماهای 30 و 40 درجه مدل هالسی بهترین برازش را بر داده های دفع رطوبت ساقه نشان داد و در دمای 50 درجه سانتی گراد مدل هندرسون بهترین مدل در این خصوص بود. واژه های کلیدی: یونجه، محتوای رطوبت تعادلی، رطوبت نسبی، منحنی های همدما.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی