Skip to main content
SUPERVISOR
Mehdi Kadivar,Javad Keramat
مهدی کدیور (استاد راهنما) جواد کرامت (استاد راهنما)
 
STUDENT
Ahmad Alikarami
احمد علی کرمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395
Salicornia persica is a family of spinach species (Chenopodiaceae) and halophiles , that has the ability to grow in saline soils. Because of this, it does not require fertile lands, that is economically viable for its cultivation. Due to its medicinal properties, it is also used in traditional medicine for treating diseases such as bronchitis, turmeric, diarrhea, lowering blood glucose level, anti-inflammation and cytotoxic activity. In other hand, no information is available on its antioxidant activity. this study was the first investigate on the antioxidant activity of this plant. In the present study, the antioxidant activity of the ethanolic extract of Salicornia persica plant was investigated using five model systems include, DPPH, reduce power, thiocyanate, radical hydroxyl and ?-carotene bleaching assay. Also, measure of peroxide and thiobarbituric acid index in sunflower oil was investigated and the activity of the extract of the plant was compared with the antioxidants BHT and ascorbic acid. The phenolic compounds in the extract of the plant were determined by spectrophotometry, using Folin-ciocalteu reagent, also total phenolic compounds and flavonoids were reported based on gallic acid and epicatechin, respectively. In the DPPH system and reduce power, the antioxidant activity of the plant extract was lower that of ascorbic acid, but compared to BHT, the extract of the plant showed more antioxidant activity. Thiocyanate system showed higher antioxidant activity than extract of BHT, but this difference, was not statistically significant (p 0.01), and ascorbic acid in this model had the least antioxidant activity. In radical hydroxyl system model, antioxidant activity of BHT was higher than plant extract and ascorbic acid, in the plant extracts and ascorbic acid were not significantly different (p 0.01). The Beta-carotene bleaching of the antioxidant activity was different in comparison to the ascorbic acid. In the third part of this study, the effect of ethanolic extract of Salicornia persica on delayed oxidation of sunflower oil was evaluated by measuring the peroxide and thiobarbituric acid index and compared with synthetic antioxidant BHT. For this purpose, the extract of Salicornia persica plant was added to sunflower oil at three levels of concentration (100, 300, 500 ppm) and BHT (100 and 200 ppm), than samples Samples were placed at 60 °C for 15 days. The results showed that different concentrations of the extract significantly (p 0.05) were able to reduce the oxidation process compared to the control sample. The lowest amount of peroxide and thiobarbituric acid in all days belonged to the concentration of 500 ppm of plant extract, which was better than 200 ppm BHT. Keywords: Salicornia plant, Antioxidant activity, phenolic compound
Salicornia persica گیاهی از خانواده اسفنجیان ( Chenopodiaceae ) و نمک دوست است ؛ که توانایی رشد در خاک‌های شور را دارد. به دلیل همین ویژگی جهت کشت آن نیاز به زمین‌های حاصلخیز نیست که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه می‌باشد. همچنین با توجه به خواص دارویی این گیاه، در طب سنتی جهت درمان بیماری‌هایی از قبیل برونشیت، تورم‌کبد، اسهال، کاهش قند‌ خون، ضد التهاب و فعالیت سیتوتوکسیک کاربرد دارد. اما هیچ اطلاعاتی در زمینه فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن وجود ندارد و این تحقیق اولین مطالعه انجام شده در زمینه فعالیت آنتی‌اکسیدانی این گیاه بود. در این تحقیق فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره اتانولی گیاه Salicornia persica با استفاده از پنج مدل سیستم DPPH، قدرت احیا‌کنندگی، تیوسیانات، رادیکال هیدروکسیل و بی رنگ شدن بتاکاروتن بررسی شد. همچنین اندازه‌گیری شاخص پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در روغن آفتابگردان مورد بررسی قرار گرفت و فعالیت عصاره گیاه با آنتی‌اکسیدان‌های BHT و آسکوربیک اسید مقایسه گردید. ترکیبات فنولیک موجود در عصاره گیاه توسط اسپکتروفتومتری با استفاده از معرف فولین- سیوکالتو تعیین شد و ترکیبات فنولیکی کل و فلاونوئیدی به ترتیب بر اساس اکی والانت گالیک اسید و اپی‌کاتچین گزارش شد. در مدل سیستم DPPH و قدرت احیا کنندگی فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره گیاه نسبت به آسکوربیک اسید کمتر بود اما نسبت به BHT، عصاره گیاه فعالیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری نشان داد. در مدل سیستم تیوسیانات فعالیت آنتی‌اکسیدانی BHT نسبت به عصاره گیاه بیشتر بود اما این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود (p 0.01) و آسکوربیک اسید در این مدل کمترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی را داشت. در مدل سیستم رادیکال هیدروکسیل فعالیت آنتی‌اکسیدانی BHT نسبت به عصاره گیاه و آسکوربیک اسید بیشتر بود و عصاره گیاه و آسکوربیک اسید از نظر آماری تفاوت معنی‌داری نداشتند (p 0.01). در مدل سیستم بی رنگ شدن بتاکاروتن فعالیت آنتی‌اکسیدانی غلظت‌های مختلف عصاره گیاه نسبت به فعالیت آنتی‌اکسیدانی BHT کمتر ولی نسبت به آسکوربیک اسید بیشتر بود. در بخش سوم این پژوهش اثر عصاره اتانولی گیاه Salicornia persica در به تاخیر انداختن اکسیداسیون روغن آفتابگردان با اندازه‌گیری عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید مورد ارزیابی قرارگرفت و با آنتی‌اکسیدان سنتزی BHT مقایسه شد. برای این منظور عصاره گیاه Salicornia persica در سه سطح غلظت (100 ، 300، 500 پی پی ام) و BHT در دو سطح غلظت (100 و 200 پی پی ام) به روغن آفتابگردان اضافه شد و نمونه‌ها به مدت 15 روز در دمای 60 درجه سلسیوس قرارگرفتند. نتایج نشان داد غلظت‌های مختلف عصاره به طور قابل ملاحظه‌ای (p 0.05) قادر بودند روند اکسیداسیون را نسبت به نمونه شاهد کاهش دهند. کمترین مقدار عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در تمامی روزها متعلق به غلظت 500 پی پی ام عصاره گیاه بود که بهتر از BHT در غلظت 200 پی پی ام عمل کرد. کلمات کلیدی : گیاه سالیکورنیا ، فعالیت آنتی‌اکسیدانی، ترکیبات فنولیک

ارتقاء امنیت وب با وف بومی