Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Shahedi bagh khandan,Abbas Hemmat,Aminolah Masoumi,Morteza Sadeghi
محمد شاهدی باغ خندان (استاد مشاور) عباس همت (استاد راهنما) امین اله معصومی (استاد مشاور) مرتضی صادقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Hadi Ashtiani araghi
هادی آشتیانی عراقی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1383

TITLE

Determination of Some Physical and Mechanical Properties of Common Growing Rice Varieties in Isfahan Province
In spite of the good aroma and flavor of cooked rice for common rice varieties in Isfahan province they have excessive breakage losses, qualitatively. So recognition and determination of physical and mechanical properties of these varieties are a matter of importance. In this study some principal physical and mechanical properties of current rice varieties in Isfahan was determined at different moisture content. Also the correlation of head rice yield (HRY) with these properties was investigated. This consideration was conducted using a randomized complete design with factorial layout that included two varieties (Sorkheh and Sazandegi) and three level of moisture content (MC) (12, 14 and 16% wet basis) as the main parameters. In determining physical properties, dimensions (major, intermediate and minor diameters, geometric mean diameter (GMD) and sphericity), weight, bulk and true density, porosity, static coefficient of friction (over the surfaces of different material) and angle of repose were sub parameters. For determination of mechanical properties two compression and three point bending tests were conducted. Some principal mechanical properties such as biological yield point, maximum rupture force and energy, apparent modulus of elasticity and toughness were determined under compression test from the force-deformation curves of rice kernels. Similarly, maximum rupture force and energy, maximum bending strength and apparent modulus of elasticity were gained under three point bending test. According to statistical analysis of data, the effect of variety type on dimensio weight, bulk density, porosity, static coefficient of friction and angle of repose was significant at 0.1% statistical level (SL). Effect of varieties on true density was not significant. Also the MC had a significant effect at 1% SL on minor diameter and weight, 0.1% SL on bulk and true density, porosity, static coefficient of friction and angle of repose and 5% SL on GMD. The GMD, sphericity, true density, static coefficient of friction and angle of repose increased and bulk density decreased as MC increased. The concrete, galvanized, wood and glass surfaces had the maximum static coefficient of friction, respectively. The statistical analysis for compression test indicated that variety type had a significant effect at 1% SL on yield point and apparent modulus of elasticity and 0.1% SL on maximum ru
ارقام برنج در استان اصفهان علیرغم برخورداری از کیفیت عطر، طعم و درجه پخت خوب، از نظر ضایعات شکستگی دانه از کیفیت پایینی برخوردار هستند. بنابراین شناخت و تعیین خواص فیزیکی و مکانیکی این ارقام از اهمیت خاصی برخوردار است. در این تحقیق برخی از خواص مهم فیزیکی و مکانیکی ارقام رایج شلتوک برنج اصفهان و تأثیر رطوبت بر آ نها و ارتباط مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی این خواص از آزمایش فاکتوریل (HRY) این خواص با شاخص عملکرد برنج سالم % ?? و ?? ، در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد که متغیرهای مستقل آن، دو رقم سرخه و سازندگی و سه سطح رطوبتی ?? بر مبنای تر بود. متغیرهای وابسته در تعیین خواص فیزیکی شامل ابعاد (قطرهای بزرگ، متوسط، کوچک، قطر هندسی و درجه کرویت)، وزن، چگالی حقیقی و ظاهری، تخلخل، ضریب اصطکاک استاتیکی (روی چهار سطح شیشه، چوب، گالوانیزه و بتن) و زاویه پایداری بودند. .به منظور تعیین خواص مکانیکی آزمو نهای فشاری و خمش سه نقط های انجام گرفت. برخی خواص بنیادین مکانیکی از قبیل نقطه تسلیم بیولوژیکی، بیشینه نیرو و انرژی شکست، ضریب الاستیسیته ظاهری و چقرمگی، تحت آزمون فشاری تک محوری و خواصی دیگر شامل بیشینه نیرو و انرژی شکست، بیشینه تنش خمشی و ضریب الاستیسیته ظاهری تحت آزمون خمش سه نقط های از روی منحنی نیرو- تغییر شکل دان هها تعیین شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ?% معن یدار / اثر نوع رقم بر ابعاد، وزن، چگالی ظاهری، تخلخل، ضریب اصطکاک استاتیکی و زاویه پایداری در سطح آماری ? بود. اثر نوع رقم بر چگالی حقیقی معن یدار نبود. رطوبت نیز اثر معنی داری در سطح آماری ?% بر قطر کوچک و وزن و در ?% بر چگالی ظاهری و حقیقی، تخلخل، ضریب اصطکاک استاتیکی و زاویه پایداری و اثر معن یداری در سطح آماری / سطح ? ?% بر قطر هندسی داشت. قطر هندسی، درجه کرویت، چگالی حقیقی و زاویه پایداری، با افزایش رطوبت افزایش یافتند. چگالی حقیقی با افزایش رطوبت روند کاهشی در بر داشت. ضریب اصطکاک استاتیکی با افزایش رطوبت افزایش یافت، به طوریکه سطوح بتن، گالوانیزه، چوب و شیشه به ترتیب بیشترین مقادیر ضریب اصطکاک استاتیکی را بخود اختصاص دادند. بر اساس نتایج تجزیه آماری آزمون فشاری، مشخص گردید که نوع رقم اثر معن یداری بر نقطه تسلیم و ضریب الاستیسیته ظاهری 0% داشت. اثر رطوبت نیز بر کلیه خواص معن یدار نشد. / در سطح 1% و بر نیروی شکست، انرژی شکست و چقرمگی در سطح 1 نتایج تجزیه آماری مربوط به اثر عوامل آزمایشی بر خواص مکانیکی استخراج شده از آزمون خمش سه نقط های، حاکی از 0% و بر انرژی شکست در سطح 1% بود. اثر رقم بر / معن یدار بودن اثر رقم بر بیشینه نیروی شکست و تنش خمشی در سطح 1 ضریب الاستیسیته ظاهری معن یدار نشد. مشابه نتایج آزمون فشاری اثر سطوح رطوبتی نیز بر هیچکدام از خواص مکانیکی % معنی دار شد. رقم سرخه در رطوبت 1? HRY حاصل از آزمون خمش سه نقط های معن یدار بدس

ارتقاء امنیت وب با وف بومی