Skip to main content
SUPERVISOR
Gholam-Reza Ghorbani,Ahmad Riasi,Masoud Alikhani,Mohammad Khorvash
غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) احمد ریاسی (استاد مشاور) مسعود علیخانی (استاد مشاور) محمد خوروش (استاد راهنما)
 
STUDENT
Sayed mohsen Hosseini
سیدمحسن حسینی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389

TITLE

Determining the Optimum Age of Alfalfa Hay Consumption and Evaluating Physical Form of Starter on Performance of Holstein Dairy Calves
The present study was conducted to evaluate the optimum age of alfalfa hay consumption and studying of physical form of starter on performance and animal behavior of Holstein dairy calves. For this purpose, fifty Holstein dairy calves (25 females and 25 males) were used in a completely randomized design. At age of d 3, calves were randomly allocated to one of the five treatments consisting of: control ( CON ) calves were fed ground barley starter feed without any forage provision and the 3 other treatments consisted of the same starter feed plus 15% chopped alfalfa hay ( AH ), fed at 2 nd ( AH1 ), 4 th ( AH2 ) and 6 th ( AH3 ) weeks of age and last treatment was starter containing 31 % ground barley with 31 % whole wheat ( GBWW ). Calves received milk in trial fixed and equal to 10% of BW/D (half in the morning and half in the evening). At birth, all calves were fed enough amounts of colostrums daily for the first 3 d. All calves were weaned 56 d. The study finished when calves reached 73 d old. Calves were individually housed and bedded with sand. Diets and water were fed ad libitum throughout the trial. The starters were formulated to Isonitrogen and Isocalory. Ruminal pH, ammonia, and utrient digestibility were measured at 4, 6, 8 and 10 weeks. Results indicated that daily starter intake in AH1 was significantly greater in comparison to others and CON. The data in pre weaning showed that average daily gain for groups that fed alfalfa at 2 nd week was significantly greater than other groups but there was no significant difference at post-weaning period. There were no significant differences between treatments for feed efficiency at pre-weaning and post-weaning periods but there was a significant difference between treatments over the entire trail. There were significant differences in ruminal pH between 8 th and 10 th weeks of age for AH treatments compared CON. NH3 concentrations decreased over time and calves fed alfalfa had higher concentration of NH3 at week 6 than calves fed CON treatment (P 0.05). Calves fed AH treatments spend more time for rumination, standing and eating than CON treatment. Then effects of replacing ground barley grain with whole wheat were similar for starter intake, average daily gain (ADG), feed efficiency, and digestibility of neonatal dairy calves. Calves fed ground starter had significantly greater pH at 4 th week of age comparison to GBWW but calves fed GBWW had a significantly greater pH at weeks of 8 th (P 0/05) and 10 th (P 0/01). In Conclusion, results of the current study showed that feeding chopped alfalfa hay at wk 2 to the starter improve performance and stimulate rumination. Key Words : Calves, Age, Alfala, Physical form, Wheat, Performance
این مطالعه به منظور تعیین سن بهینه مصرف یونجه و بررسی شکل فیزیکی استارتر در جیره‌های آغازین بر پایه جو بر عملکرد و رفتار خوراک گوساله‌های شیری هلشتاین (50 رأس) به صورت طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار (10 تکرار در هر تیمار) انجام شد. تیمار ها به ترتیب شامل: 1) تیمار شاهد (62 درصد جو آسیاب شده بدون یونجه)، 2) جیره با 15 درصد یونجه از هفته دوم آزمایش، 3) جیره با 15 درصد یونجه از هفته چهارم آزمایش، 4) جیره با 15 درصد یونجه از هفته ششم آزمایش و 5) 31 درصد جو آسیاب شده + 31 درصد دانه گندم کامل در اختیار گوساله‌ها قرار گرفت. پس از تولد، گوساله‌ها با مقدار کافی آغوز تا 3 روزگی تغذیه شدند، و در جایگاه انفرادی قرار گرفتند. شیر مصرفی گوساله‌ها در آزمایش ثابت و برابر 10 درصد وزن بدن بود (نصف صبح و نصف عصر). جیره ها از نظر میزان پروتئین و انرژی یکسان بود. میزان pH، آمونیاک شکمبه ای و قابلیت هضم در هفته های 4، 6، 8 و 10 اندازه گیری شد. ملاک از شیرگیری بر اساس سن بود و همه گوساله‌ها در سن 56 روزگی قطع شیر شدند. پس از انجام آزمایش و آنالیز داده‌ها مشخص شد تیمار تغذیه یونجه از هفته دوم تأثیر معنی داری بر افزایش مصرف خوراک روزانه داشت (05/0 P ). میزان افزایش وزن روزانه در دوره قبل از شیرگیری و کل دوره معنی دار بود (05/0 P ) اما با افزایش سن در دوره بعد از شیرگیری معنی دار نبود (05/0 P ). بازده خوراک در دوره‌های قبل و بعد از شیرگیری معنی دار نبود ولی در کل دوره تحت تأثیر زمان مصرف یونجه قرار گرفت (05/0 P ). میانگین pH در هفته های 8 (01/0 P ) و 10 (05/0 P ) در تیمارهای حاوی علوفه یونجه بالاتر بود. غلظت آمونیاک شکمبه با افزایش سن کاهش و در هفته ششم در تیمار های حاوی یونجه نسبت به گروه شاهد بالاتر بود. با بررسی رفتار خوراک گوساله‌ها مشاهده گردید که گوساله‌های مصرف کننده یونجه زمان بیشتری را به مصرف خوراک، ایستادن و نشخوار نسبت به گروه شاهد سپری کردند (05/0 P ). پس از آنالیز داده های مربوط به شکل فیزیکی استارتر مشخص گردید جایگزین کردن دانه گندم کامل با جو آسیاب شده دارای اثر مشابه بر فاکتورهایی از جمله مصرف آغازین، افزایش وزن روزانه، بازده خوراک و قابلیت هضم داشت. با این وجود گوساله‌های مصرف کننده یونجه از ماه دوم به بعد از لحاظ عددی مصرف خوراک بالاتری داشتند. میزان pH شکمبه ای جیره شاهد در هفته چهارم بالاتر بود (05/0 P ) ولی با افزایش سن گوساله‌ها جیره حاوی گندم در هفته‌های 8 (05/0 P ) و 10 (01/0 P ) دارای pH بالاتری نسبت به گروه شاهد بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد اضافه کردن یونجه در سنین ابتدایی (هفته دوم) می تواند نقش مؤثری در عملکرد گوساله‌های شیری هلشتاین ایفا کند و همچنین مصرف گندم کامل در جیره آغازین از ماه دوم پس از تولد قابل توصیه است. واژه های کلیدی: گوساله‌های شیری، سن، یونجه، شکل فیزیکی، دانه گندم، عملکرد

ارتقاء امنیت وب با وف بومی