Skip to main content
SUPERVISOR
Rahman Jahanian,Abdolrahim Abbasi,Hamid reza Rahmani
رحمان جهانیان (استاد مشاور) عبدالرحیم عباسی (استاد راهنما) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Elham Behdani
الهام بهدانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Dietary Fatty Acid Induction of Peroxisome Proliferator-Aactivated Rreceptor Gamma(PPAR-gamma) Gene in Broiler Chicken
There is a real concern in broiler chicken industry to reduce the fat content of it ? s products. Therefore, reduction of fat in poultry with dietary or geneticis manipulations is considered. The objective of this study was to investigate the effects of different dietary fat sources including soybean oil (SO), poultry grease (PG) and yellow grease (YG) used as fat source and sex effect on expression of peroxisome proliferator activated receptor gamma, a major regulator of differentiation and proliferation in adipose tissue, and performance. Source of the fat had no effect on body weight gain (BWG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR). Level of fat had no effect on body weight gain but feed intake significantly decreased at high level of fat and feed conversion ratio was improved at high fat diet. Sex has significant effect on body weight gain, feed intake and feed conversion ratio and female broilers had lower body weight gain, feed intake than males. Abdominal fat was dissected and collected in -80?C. Total RNA was extracted with RNX reagent from abdominal fat in 49d. Semi-quantitative reverse transcription feed conversion ratio was used to show difference of expression of peroxisome proliferator activated receptor gamma. Results showed that dietary fatty acid profile and sexual hormone can affect expression of peroxisome proliferator activated receptor gamma and development of broiler abdominal fat. It might be concluded:1- dietary fat does not affect body weight gain, feed intake and feed conversion ratio, 2- diet of poultry grease and soybean oil might have major effect on expression of peroxisome proliferator activated receptor gamma, 3- poly unsaturated fatty acid of soybean oil and long carbon chain of poultry grease have a main effect on expression of peroxisome proliferator activated receptor gamma, 4- female broiler are more affected by expression of peroxisome proliferator activated receptor gamma than male because estrogen is an effector for peroxisome proliferator activated receptor gamma. Therefore, dietary fatty acid profile and sexual hormone can affect on development of broiler abdominal fat.
با توجه به نامطلوب بودن چربی بطنی طیور و تلاش های مداومی که به کمک علوم ژنتیک و تغذیه برای کاهش این چربی تا کنون انجام شده است، مطالعه حاضر نیز طرح ریزی شد تا به کمک آزمایشی اثر الگوی اسید چرب مصرفی و هورمون های جنسی را بر چگونگی بیان ژن کد کننده گیرنده PPAR ? که به عنوان مهمترین فاکتور رونویسی و مؤثرترین عامل تکثیر و تمایز پیش سلول های چربی محوطه بطنی در پستانداران و طیور، مطرح است بررسی شود. در این آزمایش اثر سه منبع چربی (روغن سویا، روغن بازیافت قنادی و روغن کشتارگاه) در سه سطح (صفر، دو و چهار درصد) و اثر جنس بر عملکرد و چگونگی بیان ژن PPAR ? بررسی گردید. نتایج نشان دادند که نوع منبع چربی اثر معنی داری بر میزان مصرف خوراک، اضافه وزن روزانه و ضریب تبدیل در شش هفتگی نداشت. سطح چربی نیز اثر معنی داری بر میزان اضافه وزن نداشت ولی میزان مصرف خوراک و ضریب تبدیل را در شش هفتگی تحت تأثیر قرار داد. به طوری که میزان مصرف خوراک با افزایش سطح چربی کاهش می یابد و همچنین ضریب تبدیل با افزایش سطح چربی بهبود می یابد ولی بهترین ضریب تبدیل در سطح 2% مشاهده شد. جنسیت پرنده نیز بر میزان مصرف خوراک، اضافه وزن روزانه و ضریب تبدیل در شش هفتگی اثر گذاشت به طوری که مصرف خوراک و میزان اضافه وزن در نرها بیشتر از ماده ها بود. همچنین در جنس نر نسبت به جنس ماده ضریب تبدیل بهتری دیده شد برای بررسی چگونگی بیان ژن PPAR ?، نمونه برداری از بافت چربی جوجه ها در سن هفت هفتگی انجام گرفت و پس از استخراج RNA به کمکsemi-quantitative RT-PCR به بررسی تفاوت بیان ژن گیرنده PPAR ? پرداخته شد. نتایج نشان داد که الگوی اسیدهای چرب مصرفی و هورمون های جنسی در طیور می تواند بر میزان بیان ژن گیرنده PPAR ? تأثیر گذار باشد و از این طریق توسعه و تکوین بافت چربی محوطه بطنی در طیور را تحت تأثیر قرار دهد. به طوری که اسیدهای چرب با چند باند دوگانه و اسیدهای چرب بلند زنجیر بیشترین تأثیر را بر میزان بیان ژن کد کننده گیرنده PPAR ? در بافت چربی محوطه بطنی می گذارند و از این طریق توسعه بافت چربی محوطه بطنی طیور را تحت تأتیر قرار می دهد و هورمون های جنسی نیز بر میزان بیان ژن کد کننده گیرنده PPAR ? اثر گذاشته و از این طریق بر روند توسعه بافت چربی محوطه بطنی طیور اثر می گذارند. پس با وجود سنتز اندوژنوس لیپیدها در کبد طیور، اسیدهای چرب اگزوژنوس با اثر بر میزان بیان گیرنده PPAR ? می توانند بر چگونگی توسعه بافت چربی بطنی طیور تأثیر گذار باشند. کلمات کلیدی : الگوی اسیدهای چرب جیره – گیرنده های متأثر از تکثیر کننده های پروکسی زومی – ذخیره سازی بافت چربی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی