Skip to main content
SUPERVISOR
Cyrus Ghobadi,Bahram Baninasab,Ali akbar Ramin
سیروس قبادی (استاد راهنما) بهرام بانی نسب (استاد راهنما) علی اکبر رامین (استاد مشاور)
 
STUDENT
Hadith Yadegaripour
حدیث یادگاری پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Differential Growth of Grapevine Genotypes (Vitisvinifera L.) as Affected by Sodium Chloride Levels and Selection of Salt-tolerant Ones
Grapevine is one of the most important small fruit crops in Iran and the world. The grapevines are considered as moderately sensitive to salinity stress.This study was done to assess the salt tolerance of six grapevine genotypes under in vivo conditions. For this purpose, one year pot plants of six grapevine genotypes (KeshmeshiGhermezGhazvin, Asgari, YaghootiSefid, RishbabaSefid, Siah, and Shahani) and NaCl at 0, 30, 60 and 90 mML -1 were used. The experiment was caried out as a factorial (4 × 6) based on completely randomized design with four replications.The results showed that salt stress significantly reduced the most of the vegetative growth prameters including fresh and dray weight of root and shoot, stem length, root number and length. With increasing salinity levels, the ratio of the necrotic leaves to total leaves ( N/T ) was increased. The results also indicated that there was significant differences between the used genotypes in the experiment .The lowest means of shoot fresh weight was related to the Asgarigenotype and the highest root fresh weight was recorded in Keshmeshighermezghazvine, Shahani and rishbabasefid genotypes. The highest ratio of the necrotic leaves was related toSiah, Asgari and also yaghootisefiedgenotypes. Yaghootisefied and Keshmeshighermezghazvinegenotypes showed the highest increase in stem length and the lowest root length means was related to Asgari and yaghootisefied genotypes. Root diameter in this experiment were not affected by salinity and the most root numbers allocated toSiah and Keshmeshighermezghazvinegenotypes.With increasing salinity in leaves increased electrolyte leakage percent and the lowest means was related to Keshmeshighermezghazvinegenotype. In all genotypes, and at all NaCl levels, the chlorophyll fluorescence index significantly decreased, but the Shahani andKeshmeshighermezghazvinegenotypes expressed the highest means of the this trait. In most of genotypes, the content of proline in leaves wereincreased with increasing the levels of salinity. The highest rate of proline in leaves was recorded in Siah genotype and, the lowest rate was measured in Asgari and yaghootisefiedgenotypes. With increasing the NaCl levels, accumulation of potassium and sodium in leaves of all grapevine genotypes were increased such that Asgari, Siah and rish baba sefied genotypes had the highest mean content of potassium and the highest mean content of sodium allocated to Siah, yaghootisefied and rishbabasefied genotypes. With increasing salinity levels, root sodium content in all genotypes was increased while a decrease of potassium content was determined in the same part. Genotypes, Siah, Rishbabasefied and Asgarihad the lowest root potassium mean and the Yaghootisefiedand Shani showed the lowest sodium accumulation in their root tissues. With increasing salt concentration the potassium content of stem tissues decreased,
انگور یکی از مهم ترین میوه های ریز در ایران و جهان می باشد. انگور ها به عنوان گیاهان نسبتا حساس به شوری مطرح هستند لذا این پژوهش به منظور بررسی مقاومت ارقام مختلف انگور به شوری و انتخاب مناسب ترین رقم متحمل در شرایط In vivo انجام گردیده است. به این منظور قلمه های 6 رقم انگور (عسگری، یاقوتی سفید، ریش بابا سفید، سیاه، شاهانی و کشمشی قرمز قزوین) در اوایل اسفند ماه سال 1388 از کلکسیون دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان تهیه و جهت ریشه دهی به گلدان های حاوی ماسه ضدعفونی شده منتقل گردید. پس از ریشه زایی و استقرار کامل گیاهان تنش شوری در 4 سطح 0، 30، 60 و 90 میلی مول در لیتر نمک کلرید سدیم که به ترتیب هدایت الکتریکی ها ی معادل 03/1، 03/4، 93/6 و 19/10 دسی زیمنس بر متر را ایجاد می کردند؛ به مدت یک ماه اعمال گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل (4×6) در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 4 تکرار به اجرا درآمد. نتایج این پژوهش نشان داد که شوری باعث کاهش معنی دار اغلب شاخص های رشد رویشی (شامل وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، درصد افزایش طول ساقه، طول و تعداد ریشه) و افزایش نسبت برگ های نکروز شده به کل برگ ها گردید. همچنین نتایج حاکی از وجود تفاوت معنی دار بین ارقام مورد مطالعه از نظر صفات رشد رویشی بود. کم ترین وزن تر اندام هوایی مربوط به رقم عسگری بود. بیش ترین وزن تر ریشه مربوط به ارقام کشمشی قرمز قزوین، شاهانی، و ریش بابا سفید بود. بالا ترین نسبت برگ های نکروز شده به کل برگ ها مربوط به ارقام سیاه، عسگری و همچنین یاقوتی سفید بود. ارقام یاقوتی سفید و کشمشی قرمز قزوین بالا ترین درصد افزایش طول ساقه را نشان دادند. پایین ترین میانگین طول ریشه مربوط به ارقام عسگری و یاقوتی سفید بود. بالا ترین تعداد ریشه را ارقام سیاه و کشمشی قرمز قزوین به خود اختصاص دادند. به طور کلی با افزایش سطح شوری درصد نشت یونی برگ افزایش یافت و پایین ترین میزان این شاخص مربوط به رقم کشمشی قرمز قزوین بود. میزان شاخص کلروفیل فلورسانس تحت تاثیر تنش شوری به طور معنی داری در کلیه ارقام کاهش یافت. ارقام شاهانی و کشمشی قرمز قزوین بالا ترین میانگین این صفت را از خود بروز دادند. با افزایش سطح تنش شوری میزان پرولین برگ در کلیه ارقام به جز عسگری افزایش یافت. رقم سیاه بالا ترین میزان و ارقام یاقوتی سفید و عسگری پایین ترین میزان پرولین را داشتند. با افزایش سطح تنش میزان تجمع پتاسیم و سدیم در بافت برگ کلیه ارقام افزایش یافت به گونه ای که ارقام عسگری، سیاه و ریش بابا سفید بالا ترین میانگین پتاسیم برگ و ارقام سیاه، یاقوتی سفید و ریش بابا سفید بالا ترین میانگین سدیم برگ را از خود نشان دادند. با افزایش سطح تنش شوری میزان سدیم بافت ریشه افزایش و پتاسیم آن کاهش یافت. در این بین ارقام سیاه، ریش بابا سفید و عسگری کم ترین میانگین پتاسیم ریشه و ارقام یاقوتی سفید و شاهانی کم ترین تجمع سدیم را در بافت ریشه داشتند. با افزایش شوری تجمع پتاسیم در بافت ساقه کاهش یافت در حالیکه میزان سدیم بافت ساقه با افزایش شوری افزایش نشان داد. بالا ترین میزان تجمع پتاسیم و سدیم در بافت ساقه مربوط به ارقام عسگری و سیاه بود. از

ارتقاء امنیت وب با وف بومی