Skip to main content
SUPERVISOR
Shadpour Mallakpour,Ali Zadhosh
شادپور ملک پور (استاد مشاور) علی زادهوش (استاد راهنما)
 
STUDENT
الهه پیرزاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی نساجی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1382
: The main purpose of this research work was to illustrate the extent of hydrolytic degradation of PET caused by warm water and also to separate the influence of moisture, temperature and orientation in the degradation process. To achieve this purpose thermal and hydrolytic degradation of PET(chips, POY, FDY) at temperatures above and bellow T g were carried out using a water bath and an electrical oven. Technical methods such as moisture content, densitometery, viscometric analysis, titration, FTIR and x-ray diffraction were used to analyse the degradation PET. The results obtained from different analysis show that the main cause of degradation is carried out by moisture and heat on its own has a minor effect. Degradation at lower temperatures were less prominent and was increased noticeably above T g . Crystallinity plays a significant role in preventing hydrolytic degradation as the extent of degradation was increased from FDY to chips to POY. X-ray diffraction analysis showed that crystallinity was increased from POY to chips to FDY. Determination of intrinsic viscosity, molecular weight based on viscosity(M v ), molecular weight based on weight(M w ), molecular weight based on number(M n ), chain scissions and end group analysis were the main quantities for the degradation measurement.
َ امروزه به دلیل تولید روزافزون پلی استر(پلی اتیلن ترفتالات)(PET) و استفاده وسیع آن ، تخریب PET، مخصوصا تخریب هیدرولیزی ، از اهمیت زیادی برخوردار است. این امر به دلیل حساسیت زیاد گروههای استری موجود در PET به هیدرولیز در مجاورت رطوبت می باشد. از آنجا که تاکنون اثر دما و رطوبت و تفکیک اثر این دو، و همچنین اثر زمان روی تخریب چیپس، نخ نیمه آرایش یافته (POY) و نخ کاملا کشیده شده (FDY) پلی استر و اثر آرایش یافتگی زنجیرهای مولکولی و کریستالینیتی روی تخریب، بررسی نشده است، این مهم، هدف اصلی تدوین رساله مزبور می باشد. در این پروژه، روشن ساختن عوامل مهم در تخریب PET قبل از فرآیند خشک کردن PET و از دست دادن وزن و خواص مکانیکی مواد نساجی در طول شستشو، هدف می باشد. کنترل دقیق این متغیرها برای داشتن بهترین خواص مکانیکی فیزیکی محصول در استفاده نهایی، لازم است. به این منظور، در دماهای بالا و پایین دمای تبدیل شیشه ای و زمانهای متفاوت، تخریب حرارتی و هیدرولیزی چیپس، POY و FDY پلی استر مورد بحث و بررسی قرار گرفت. جهت بررسی میزان تخریب، از روشهای تعیین درصد رطوبت جذب شده، تعیین دانسیته توسط دانسیتومتر، تعیین وزن مولکولی توسط آنالیز ویسکومتری، تعیین میزان گروههای انتهایی کربوکسیل توسط تیتراسیون، طیف سنجی مادون قرمز(FTIR) و تعیین میزان کریستالینیتی توسط پراش پرتو ایکس، استفاده شد. مجموعه نتایج حاصله حاکی از آن است که عامل عمده در تخریب پلی استر، رطوبت است و دما به تنهایی نقش زیادی در تخریب ندارد.در دمای بالای دمای تبدیل شیشه ای، تخریب(کاهش وزن مولکولی و افزایش میزان کربوکسیل گروههای انتهایی)، مخصوصا تخریب در اثر رطوبت بسیار بیشتر از تخریب در دماهای زیر دمای تبدیل شیشه ای بود. نتایج آزمایشات بین سه نمونه چیپس، POY و FDY ، نشان داد که کریستالینیتی نسبت به آرایش یافتگی زنجیرها، نقش مهم در جلوگیری از تخریب دارد و نمونه FDY به دلیل کریستالینیتی بیشتری که داشت، کمتر تخریب شد. میزان کربوکسیل گروههای انتهایی اولیه چیپس Meq/Kg2/23، Meq/Kg POY1/24 و Meq/Kg FDY 7/28 بود و درصد افزایش میزان کربوکسیل گروههای انتهایی در بدترین شرایط تخریب، در چیپس 39/117، در POY 17/148 و در FDY 6/68 به دست آمد. همچنین وزن مولکولی متوسط ویسکوزیته اولیه (M v ) چیپس32603، POY32583و FDY 32431 بود و درصد کاهش وزن مولکولی در بدترین شرایط تخریب، در چیپس 39/19، در POY 51/40 و در FDY 05/11 به دست آمد. تعداد زنجیرهای قطع شده در هر مول PET نیز در اثر عمل کردن در رطوبت، افزایش پیدا کرد. همچنین پس از تخریب ، درصد مناطق کریستالی افزایش پیدا کرد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی