SUPERVISOR
عبدالناصر محبی (استاد مشاور) عیسی ابراهیمی درچه (استاد راهنما) نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد راهنما) امین نعمت الهی (استاد مشاور)
STUDENT
Fariba Shafiei hassanabadi
فریبا شفیعی حسن آبادی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390
TITLE
Effect of Alcoholic Extract of Pomegranate Peel on Blood Parameters and Growth of Common Carp (Cyprinus carpio) Fingerling
Spread of diseases is one of the most important problem in aquacultural system. Hence, growth rate and immune system should be stimulated by addition of chemical products such as enzymes, antibiotics and natural extract compounds to diet. Due to undesirable side effects of chemical products and antibiotics to aquatic animals, farmers prefer to use natural additives that not only stimulate the immune system but also promote growth. In this study, effects of alcoholic extract of pomegranate Punica granatum peel on some hematological and biochemical parameters, including RBC, Hb, Hct, MCV, MCH, MCHC, WBC, TP, CHO, GLU, LDL, HDL, Glb, TG, GOT, GPT, Alb, ALK, LDH, lysozyme activity as well as body chemical composition (protein, moisture, ash and oil contents) and growth parameters (SGR, CF, WGP, FCR and PER) of common carp fingerlings were studied. To do this, 165 fish with an average weight; 11.73 ± 1.81g were divided randomly into five groups with three replicates. Fish were fed with diets containing different concentrations of ethanol extract of pomegranate peel (Zero: (as a control), 50, 150, 300 and 600 mg/kg of diet) for 75 days. At the end of experiment, all fish were sedated for morphometric measurement and blood sampling. Results showed no significant difference in body chemical composition of fish between pomegranate peel treatments and the control. Specific growth rate of fish in groups 300 and 600 mg/kg of diet, body weight percentage gain in group 300 mg/kg of diet and the average final weight in all groups treated with pomegranate peel extract in comparison with the control group showed significant improvement (P 0.05). The present study showed significant increases in Hb, Hct and RBC in groups 300 and 600 mg/kg of diet and the highest values were observed ??in group 600 mg/kg of diet (P 0.05) whereas other hematological parameters such as MCV, MCH, MCHC, WBC and lymphocytes (Lym), monocytes (Mon) and neutrophils (Neu) were not significantly different from the control group. Among serum biochemical parameters, total protein in groups 150, 300 and 600 mg/kg of diet showed a significant difference with other groups (P 0.05).The highest amount of total protein was observed in treatment 150 mg/kg of diet. Lysozyme activity was significantly enhanced in all diet containing pomegranate peel extract/kg of diet in comparison with untreated control group (P 0.05). In conclusion, the present study revealed an overall improvement in growth and hematological parameters and lysozyme activity when 300 and 600 mg pomegranate peel extract were used in the diet. However, biochemical parameters were not affected by pomegranate peel extract additives, except for total protein. Based on the present study the levels of 300 and 600 mg pomegranate peel extract per kg of diet can be recommended for improvement of growth parameters and immune system for common carp fingerlings. Keywords: pomegranate peel extract, Punica granatum , growth, body chemical composition, hematological parameters, biochemical parameters, serum lysozyme activity, common carp, Cyprinus carpio
یکی از مسائل بسیار مهمی که صنعت آبزی پروری با آن روبرو است، شیوع و گسترش بیماری در سیستمهای پرورشی است. به همین منظور جهت تحریک رشد و تقویت سیستم ایمنی، مواد شیمیایی مختلف از جمله: آنزیمها، آنتیبیوتیکها و یا مواد استخراجی طبیعی به جیره غذایی افزوده میشوند. از آنجا که استفاده از محصولات شیمیایی و آنتیبیوتیکها ممکن است عوارض جانبی نامطلوبی داشته باشند، پرورش دهندگان تمایل به استفاده از مواد افزودنی طبیعی که منجر به تقویت سیستم ایمنی و رشد مناسب شود، دارند. درتحقیق حاضر تأثیر عصاره الکلی پوست انار ( granatum Punica ) بر برخی فاکتورهای خونی ( RBC ، Hb ، Hct ، MCV ، MCH ، MCHC ، WBC ، TP ، CHO ، GLU ، LDL ، HDL ، Glb ، TG ، GOT ، GPT ، Alb ، ALK ، LDH ) ، فعالیت لیزوزیم، ترکیب لاشه و شاخصهای رشد ماهی کپور معمولی ( Cyprinus carpio ) انگشت قد مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 165 قطعه ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی (8/1± 7/11 گرم) به صورت تصادفی در 5 تیمار و هریک با سه تکرار تقسیم گردید. تیمارهای غذایی شامل غلظتهای متفاوت از عصاره الکلی پوست انار(صفر (شاهد)، 50، 150، 300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم غذا) به مدت 75 روز بود. در انتهای دوره آزمایش از ماهیها خونگیری و زیست سنجی به عمل آمد. آنالیز ترکیب شیمیایی بدن ماهیان در هیچ یک از سطوح عصاره پوست انار با تیمار شاهد تفاوت معنیداری نشان نداد. میزان شاخص ضریب رشد ویژه در تیمارهای 300 و 600 میلی گرم، درصد افزایش وزن بدن در تیمار 300 و میانگین وزن نهایی در تمام تیمارهای حاوی عصاره پوست انار نسبت به گروه شاهد به طور معنیداری بیشتر بود (05/0P ). نتایج تحقیق حاضر افزایش معنیداری را در برخی از پارامترهای هماتولوژیک مانند: Hb ، Hct و RBC در تیمارهای300 و600 میلی گرم نشان داد (05/0P ). بالاترین مقادیر این پارامترها در تیمار600 میلی گرم ثبت گردید. در حالیکه دیگر شاخصهای هماتولوژی شاملMCV ، MCH ، MCHC ، WBC و تعداد لنفوسیتها (Lym)، مونوسیتها (Mon)، نوتروفیلها (Neu) نسبت به گروه شاهد تفاوت معنیداری نشان نداد. دربین تمام فاکتورهای بیوشیمیایی بررسی شده، میزان پروتئین کل در تیمارهای150، 300 و 600 میلی گرم تفاوت معنیداری را با سایر تیمارها نشان داد (05/0 P) و بالاترین مقدار پروتئین کل در تیمار 150 میلی گرم بدست آمد. فعالیت لیزوزیمی در تمام تیمارهای حاوی عصاره پوست انار افزایش معنیداری را نسبت به تیمار شاهد نشان داد (05/0 P). در مجموع نتایج تحقیق حاضر نشان داد که سطوح 300 و600 میلی گرم عصاره الکلی پوست انار بر کیلوگرم غذا باعث بهبود پارامترهای رشد، هماتولوژیک و فعالیت لیزوزیمی ماهیان مورد آزمایش نسبت به تیمار شاهد شد. اما به جز پروتئین کل، در سایر فاکتورهای بیوشیمیایی تغییر معنیداری ایجاد نکرد. بنابراین سطوح 300 و600 میلی گرم عصاره الکلی پوست انار بر کیلوگرم غذا برای بهبود پارامترهای رشد و تقویت سیستم ایمنی بچه ماهیان کپور انگشت قد در جیره غذایی توصیه میشود. واژههای کلیدی: عصاره پوست انار، granatum Punica رشد ، ترکیب شیمیایی لاشه، فاکتورهای هماتولوژیک، فاکتورهای بیوشیمیایی، فعالیت لیزوزیمی، کپور معمولی ، Cyprinus carpio