Skip to main content
SUPERVISOR
عیسی ابراهیمی درچه (استاد راهنما) علیرضا قائدی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Fatemeh Pourkhazaei
فاطمه پورخزائی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Effect of Arginine on sperm quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
Considering the importance of rainbow trout ( Oncorhynchus mykiss ) in supplying required protein of people and effort to increase the efficiency of these fish reproduction, some related factors such as sperm quality and potential fertility of male are necessary. The aim of this study was to find out the effects of different dosages of Arginine on the biochemical parameters (including LDH, AST, ALT, ALP, iron, magnesium, phosphorous, chloride, calcium, sodium, Potassium, cholesterol, uric acid, urea, fructose, glucose, total protein and pH) of rainbow trout seminal plasma. For this purpose, five practical diets (each consisting of 3 triplicates) were supplemented with Arginine at 0.00 (Control), 0.50, 1.00, 1.50 and 2.00%. Broodstock feed last for 90 days. At the end of the feeding period one fish was captured from each replicate in order to collect their semen. Results indicate that there were no significant differences in LDH, ALP, Fe 2+ and P content among different treatments. The lowest level of AST and ALT and the highest level of Ca 2+ and Mg 2+ ions were obsereved in the treatment fed with 1.50% of Arginine which showed significant differences with other treatments (p 0.05). Moreover, the amount of Cl - , Na + and K + ions were significantly increased in the seminal plasma in fish which were fed on diets containing arginine in comparison to control. As the amount of Arginine were increased, the levels of uric acid stepped up significantly in contrast to the urea and glucose. The highest amounts of cholesterol, fructose and total protein were observed in the treatments fed on 2.00, 0.50 and 1.00% of Arginine, respectively, that showed significant differences with other treatments (p 0.05). The highest pH value was assayed in the 1.50% of Arginine treatment. The results of the Pearson correlation coefficient showed a significant positive correlation between Ca 2+ and Mg 2+ ions and Na + with K + and Cl - ions (r=0.750, r=0.769 and r= 0.938, p 0.01), respectively. On the other hand, a significant negative correlation between cholesterol with Cl - , Na + , K + , ALT and LDH (r=-0.764, r=-0.724 and r=-0.728, p 0.01) and (r=-0.531 and r=-0.560, p 0.05) and also a significant positive correlation between K + and Cl - ions (r=0.836, p 0.01) were observed. Finally, it can be expressed that the levels of most of the ions were increased and there was a reduction in the levels of enzymes in seminal plasma of fish which were fed with practical diet including 1.5% of Arginine. So it can be recommended that adding this value of Arginine to the diets of rainbow trout broodstock, would improve the sperm quality which results in the enhancement of efficiency in rainbow trout reproduction. Keyword: Oncorhynchus mykiss , Arginine, seminal plasma, Biochemical parameter
با توجه به اهمیت ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان در تأمین بخشی از پروتئین موردنیاز در سبدغذایی مردم کشور و تلاش جهت افزایش راندمان تکثیر این ماهی، بررسی کیفیت گامت و توان باروری آن ها ضروری و مؤثر به نظر می رسد. در پژوهش حاضر، اثر غلظت‌های مختلف آرژنین بر پارامترهای بیوشیمیایی (شامل LDH، AST، ALT و ALP، آهن، منیزیم، فسفر، کلراید، کلسیم، سدیم، پتاسیم، کلسترول، اسیداوریک، اوره، فروکتوز، گلوکز، پروتئین‌کل و pH) مایع‌اسپرمی قزل‌آلای رنگین‌کمان ( O.mykiss ) بررسی شد. برای این منظور پنج تیمار غذایی (هر یک با 3 تکرار) شامل سطوح صفر (تیمار شاهد)، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد وزنی آرژنین در نظر گرفته شد. در هر تکرار 8 عدد مولد قرار گرفت و مجموعاً 120 عدد مولد داشتیم، مولدین به مدت 120 روز با تیمارهای غذایی غذادهی شده و در پایان دوره آزمایش از هر تکرار یک عدد ماهی برای استحصال اسپرم استفاده شد. در نهایت نتایج حاصل تفاوت آماری معنی‌داری را در میزان LDH، ALP، آهن و فسفر مایع‌اسپرمی مولدین در بین هیچ یک از تیمارها نشان نداد. کمترین میزان آنزیم‌های AST و ALT و بیشترین میزان یون‌های کلسیم و منیزیم در تیمار 5/1% گزارش‌شد که با سایر تیمارها اختلاف معنی‌داری را نشان‌داد (05/0p ). همچنین میزان یون‌های کلراید، سدیم و پتاسیم در مایع‌اسپرمی مولدینی که جیره حاوی آرژنین مصرف کرده‌اند نسبت به تیمار شاهد به صورت معنی‌داری افزایش پیداکرد. با افزایش درصد آرژنین در جیره‌های غذایی میزان اسیداوریک افزایش و میزان اوره و گلوکز ‌به صورت معنی‌دار کاهش پیداکرد. بیشترین میزان فروکتوز، پروتئین کل و کلسترول به ترتیب در تیمارهای 5/0%، 1% و 2% آرژنین مشاهده‌گردید که با سایر تیمارها اختلاف معنی‌داری را نشان‌دادند (05/0 p). بالاترین میزان pH نیز در تیمار 5/1% گزارش‌شد. نتایج حاصل از بررسی ضریب همبستگی پیرسون بین یون‌های کلسیم و منیزیم و یون سدیم با یون‌های پتاسیم و کلراید به ترتیب ( 01/0 p،750/0=r، 769/0=r و 938/0=r ) همبستگی مثبت معنی‌داری را نشان داد. از سوی دیگر بین کلسترول با کلراید، سدیم، پتاسیم، ALT و LDH به ترتیب ( 01/0 p ، 764/0-=r، 724/0-=r و 728/0-=r) و ( 05/0 p ، 531/0-=r و 560/0-=r) همبستگی منفی معنی‌دار و همچنین بین یون‌های پتاسیم و کلراید (01/0 p،836/0=r ) همبستگی مثبت معنی‌دار مشاهده‌شد. درمجموع براساس نتایج به‌دست آمده، باتوجه به کاهش آنزیم‌ها و افزایش اکثر یون‌ها در تیمار 5/1% آرژنین می‌توان افزودن این مقدار آرژنین را برای بهبود کیفیت اسپرم ماهیان قزل‌آلا به منظور افزایش راندمان تکثیر این ماهیان به جیره غذایی مولدین قزل‌آلای رنگین‌کمان توصیه نمود. کلمات کلیدی: قزل‌آلای رنگین‌کمان، آرژنین، مایع‌اسپرمی، پارامترهای بیوشیمیایی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی