Skip to main content
SUPERVISOR
Ali Sadeghi sefidmazgi,Gholam-Reza Ghorbani,Rahman Jahanian
علی صادقی سفیدمزگی (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) رحمان جهانیان (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mostafa Heydari soltan abadi
مصطفی حیدری سلطان ابادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Effect of Beet Pulp Substitution Rather than the Source of Forage and Grain on Performance of Lactating Holstein Cows
The effects of beet pulp substitution for corn silage and barley grain on feed intake, milk production, chewing and sorting behaviors, ruminal fermentation, digestibility, and cost over income of feed were evaluated by using eight multiparous Holstein cows in a duplicated 4 × 4 Latin square design with 21-d periods. Cows were in mid-lactation (45.4 ± 3.6 kg/d milk production and 116 ± 10 days in milk) with an average body weight of 666 ± 10 Kg. Experimental diets consisted of 40% forage (corn silage and alfalfa hay) and 60% concentrate. Treatments were 0, 12, 18, and 24 % dietary dry matter of beet pulp that were substituted for an equal portions of barley grain and corn silage. Increasing beet pulp in the diet caused the proportion of the particles retained on the top sieve of the ( 19 mm), the second sieve (8-19 mm) and pan reduced linearly. While the proportion of the particles retained on the third sieve (1.18-8) increased linearly ( P 0.001). Increasing beet pulp in diet caused a linear increase in peNDF 1.18 ( P 0.002) and decrease in peNDF 8 ( P 0.001). Increasing beet pulp in the diet caused a linear increase in dry matter intake ( P = 0.01). Milk yield, 3.5% FCM, ECM, and the production of protein, lactose, and fat as well as the percentage of protein, lactose and fat were unaffected by the treatment. Increasing beet pulp in diet caused a linear decrease in feed efficiency (MY/DMI) ( P = 0.03). Rumen pH, propionate concentration and acetate to propionate ratio were not affected with the replacement. However, acetate ( P = 0.02) and butyrate ( P = 0.01) concentration increased linearly. Increasing beet pulp in diet caused a linear decreasing in rumen ammonia nitrogen ( P = 0.003). Also, increasing beet pulp in diet tended to linearly decrease milk urea nitrogen ( P = 0.06). Dry matter and organic matter digestibility were not affected by treatments. However, digestibility of dry matter and organic matters tended to increase linearly with increasing beet pulp. Increasing beet pulp caused a linearly decrease in chewing activity ( P = 0.007) but, eating activity was not affected by the diet ( P = 0.29). Increasing beet pulp led to reducing the price per kg of diet and in treatment with 24% beet pulp income was 7005 rials (per cow per day) more than control treatments. Given that the average of THI- index was equal to 70.5, cows were under heat stre increasing beet pulp caused a linearly decrease in respiration rate ( P = 0.009), which can indicatied reduction heat stress by increasing the beet pulp. Body weight, BCS and back fat thickness were not affected by treatments. The results indicated that under heat stress condition and in diets with high concentrate, beet pulp can be successfully substituted for barley grain and corn silage up to 24% of diet.
اثر جایگزینی تفاله چغندرقند با سیلاژ ذرت و دانه جو بر روی مصرف خوراک، تولید شیر، فعالیت نشخوار، رفتار انتخاب، فراسنجه های شکمبه ای، گوارش پذیری، هزینه و درآمد خوراک با استفاده از 8 گاو هلشتاین چند شکم زایش در قالب طرح مربع لاتین 4 × 4 تکرارشده با دوره های 21 روزه ارزیابی شد. گاوها در اواسط شیردهی (تولید شیر 6/3 ± 4/45 کیلوگرم در روز و روزهای شیردهی 10 ± 116) و وزن 2/41 ± 666 کیلوگرم در شروع آزمایش بودند. جیره های آزمایشی حاوی 40 درصد علوفه (سیلاژ ذرت، یونجه) و 60 درصد کنسانتره بود. تیمارها شامل صفر، 12، 18 و 24 درصد تفاله چغندرقند بود که به طور مساوی جایگزین دانه جو و سیلاژ ذرت شد. افزایش تفاله چغندرقند منجر به کاهش ذرات باقی مانده بر روی الک 19، 8 میلی متر و سینی و افزایش ذرات باقی مانده بر روی الک 18/1 میلی متر شد (001/0 P ). افزایش تفاله چغندرقند منجر به افزایش 18/1 peNDF (002/0 = P ) و کاهش 8 peNDF (001/0 P ) شد. افزایش تفاله چغندرقند منجر به افزایش مصرف ماده خشک به صورت خطی شد (01/0 = P ). تولید شیرخام، شیر تصحیح شده براساس انرژی و شیر تصحیح شده براساس چربی، تولید پروتئین، لاکتوز و چربی، درصد پروتئین و لاکتوز و چربی شیر تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. افزایش تفاله چغندرقند منجر به کاهش بازده غذایی براساس تولید شیر خام به صورت خطی شد (03/0 = P ). ولی، تأثیری بر بازده غذایی براساس شیر تصحیح شده برای انرژی و چربی نداشت. این جایگزینی تأثیری بر pH شکمبه، درصد پروپیونات و نسبت استات به پروپیونات نداشت؛ با این حال منجر به افزایش غلظت استات (02/0 = P ) و بوتیرات (01/0 = P ) به صورت خطی شد. افزایش تفاله چغندرقند منجر به کاهش خطی نیتروژن آمونیاکی شکمبه (003/0 = P ) شد. همچنین با افزایش تفاله چغندرقند نیتروژن اوره ای شیر به صورت خطی تمایل به کاهش داشت (06/0 = P ). گوارش پذیری ماده خشک و ماده آلی تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت با این وجود گوارش پذیری ماده خشک و ماده آلی با افزایش تفاله چغندرقند تمایل به افزایش داشت. افزایش تفاله چغندرقند منجر به کاهش فعالیت نشخوار (007/0 = P ) و افزایش استراحت (001/0 = P ) به صورت خطی شد. با این وجود، فعالیت خوردن تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (29/0 = P ). افزایش تفاله چغندرقند منجر به کاهش قیمت هر کیلوگرم جیره شد و در تیمار 24 درصد تفاله چغندرقند نسبت به شاهد درآمد 7005 ریال بیش تر بود. با توجه به اینکه میانگین شاخص دمایی- رطوبتی در طول مدت آزمایش برابر با 46/70 بود وگاوها تحت تنش حرارتی بودند؛ افزایش تفاله چغندرقند موجب کاهش نرخ تنفس به صورت خطی (009/0 = P ) شد که می تواند بیانگر کاهش تنش حرارتی با افزایش تفاله چغندرقند باشد. وزن بدن، نمره وضعیت بدنی و ضخامت چربی پشت تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. در کل نتایج نشان داد که در شرایط تنش حرارتی و با جیره های با کنسانتره بالا می توان با موفقیت تفاله چغندرقند را تا سطح 24 درصد جایگزین دانه جو و سیلاژ ذرت نمود. واژه های کلیدی: تفاله چغندرقند، دانه جو، سیلاژ ذرت، جایگزینی، گاو هلشتاین.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی