Skip to main content
SUPERVISOR
محمد فیضی (استاد مشاور) بهروز مصطفی زاده فرد (استاد راهنما) جهانگیر عابدی کوپائی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Masih Karshenas
مسیح کارشناس

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

The effect of combined treated waste water and saline water irrigation on soil chemical properties and plant yield
Since a relatively large amount of water for irrigation of vegetables is requied and conventional water resources in Iran is limited, it is necessary to investigate the application of unconventional water for irrigation of plants. Irrigation water and soil salinity have a major impact on crop yield loss. In many areas the high of salinity groundwater causes soil salinity and depress on plant performance. In these areas generaly the only available water is saline groundwater and wastewater. It is important to examine, the impact of wastewater on the soil salinity and plant performance to determine appropriate management for sustainable agriculture. This study was conducted in three separate completely randomized design. Experiment was conducted in the greenhouse of Isfahan University of Technology. A total of 54 pots for cucumber, radish and lettuce were prepared.The irrigation treatments included: 100% wastewater, 75% wastewater+25% groundwater, 50% wastewater+50% groundwater, 25% wastewater+75% groundwater, 100% groundwater and 100% tap water. The level of salinities were consisted: 1, 2, 2.5, 3.5, 4.5 and 5 dS/m. The results showed that all plants have highest and lowest fresh and dry weight of shoot and root dt the salinity 4.5 and 1, respectively. The general trend in all plants for fresh and dry weight decreased with increasing in salinity levels. Cucumber and lettuce plants had the highest production with using 25% saline groundwater but with increasing salinity significantly reduced performance in all three plants. Keywords : wastewater, salinity, irrigation, cucumber, radish, lettuce.
از آنجایی که سبزی ها برای رشد به مقدار آب نسبتا زیادی برای آبیاری نیازمند هستند و منابع آب متعارف در ایران محدود می‌باشد، لذا ضرورت دارد که استفاده از آبهای نامتعارف برای آبیاری این گیاهان مورد بررسی قرار گیرد. شوری آب آبیاری و در راستای آن شوری خاک تاثیر زیادی در کاهش عملکرد محصولات کشاورزی دارد. در بسیاری از مناطق آب های زیرزمینی شوری زیادی دارد که سبب شوری خاک و کاهش عملکرد محصولات می شوند. ازطرفی ممکن است در این مناطق تنها منابع آب دردسترس آب زیرزمینی شور و پساب باشد، بنابراین بررسی نقش پساب در اثرات شوری و عمکلرد گیاه و یافتن مدیریت مناسب در کشاورزی پایدار با این منابع آبی اهمیت بسیار زیادی دارد این مطالعه به صورت آزمایش گلدانی در گلخانه دانشگاه صنعتی اصفهان در قالب سه طرح آزمایشی کاملا تصادفی مجزا شامل کیفیت های مختلف آبیاری با سه تکرار برای هر تیمار اجرا شد. در کل 54 گلدان برای سه گیاه خیار، تریچه و کاهو آماده شد. تیمار های آبیاری شامل 1- آبیاری با پساب 2- آبیاری با ترکیب 75 درصد پساب و 25 درصد آب چاه 3- آبیاری با ترکیب 50 درصد پساب و 50 درصد 4- آبیاری با ترکیب 25 درصد پساب و 75 درصد 5- آبیاری با آب چاه 6- آبیاری با آب شهر بودند که به ترتیب دارای شوری های 1، 2، 5/2، 5/3، 5/4 و 5/0 دسی زیمنس بر متر بودند. نتایج نشان داد که همه گیاهان بیشترین و کمترین وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه را در تیمار شوری 5/4 و 1 داشتند.روند کلی در تمام گیاهان به صورت کاهش وزن تر و خشک با افزایش شوری آب آبیاری بود. به جز گیاه تربچه در گیاهان خیار و کاهو با کاربرد 25 درصد آب شور وزن گیاه تولیدی افزایش پیدا کرد ولی با افزایش آب شور به صورت معناداری در هر سه گیاه کاهش عملکرد مشاهده شد. کلمات کلیدی: پساب، شوری، ترکیب آب، آبیاری، خیار، تربچه، کاهو

ارتقاء امنیت وب با وف بومی