Skip to main content
SUPERVISOR
Sayedamirhossein Mahdavi,Mohammad ali Edriss,Abdolhossein Samie
سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما) محمدعلی ادریس (استاد مشاور) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mahsa Mirbod
مهسا میربد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388
This experiment was carried out to investigate the effects of curcuma longa powder on performance, egg quality, egg yolk cholesterol, fatty liver indices, the activity of some blood enzymes, serom parameters and immunity responses in laying hens fed diets with different energy levels. A total of 160 fourty-eight week-old laying hens (Hyline-36 white) were randomly allocated in a factorial arrangement based on a completely randomized design consistinged eight treatments with four replicates and five samples per replicate. Tere were four levels of curcuma longa (0, 0.2, 0.4 and 0.6%) and two levels of metabolisable energy (2750 and 2950 kcal/kg). Experiment lasted for seventy days. Feed and water were provided ad libitum during the experiment. Evaluated traits were egg production, egg weight, egg mass, food consumption, food conversion ratio, for the first 35 days, the second 35 days and also whole trail period. At the end of the first and second periods, egg quality traits were evaluated in order to investigate immune response, two birds per replicate were administered intramuscular injection with sheep red blood cell (SRBC), twice with 10 days interval, and then blood samples were collected 6 and 12 days after first and second injection, respectively. At the end of experiment, 2 hens of each cage were sacrificed for studying histological changes in duodenum. Using different levels of curcuma longa showed decrease ( P 0.05) in food consumption and feed conversion ratio, significant decrease ( P 0.01). in relative weight of liver and in egg cholesterol, significant decrease ( P 0.05) in aspartate amino transferase (AST), alanine amino- transferase (ALT), significant reduction ( P 0.05) in ratio of heterophil to lymphocyte (H:L), significant reduction ( P 0.05) in the ileal E. coli enumeration, significant improve ( P 0.05) in shell thickness, shell hardness and Internal egg quality, significant increase ( P 0.01) in relative weight of pancreas and spleen, significant increase ( P 0.05), in antibody titer against SRBC at primary immune response, significant increase ( P 0.05) in goblet cell numbers and crypt depth, villus height increased numerically, increased the kupfer cell in liver and significant increase ( P 0.05) in egg productio ratio, egg weight, egg mass, without any significant differences on other traits. Although using different level of metabolisable energy caused the significant increase ( P 0.05) in triglyceride in blood serom, significant increase ( P 0.01) in antibody titer against SRBC at primary immune response, significant increase ( P 0.05) in egg production ratio, egg weight, egg mass, significant decrease ( P 0.05) in food consumption and food conversion ratio, significant improve ( P 0.05) in shell hardness and yolk color but it had no effects on other traits. Interaction of different levels of curcuma longa and two levels of metabolisable energy had significant effect ( P 0.05) on AST and ALT, significant effect ( P 0.01) on the relative weight of liver and spleen, antibody titer against SRBC at primary immune response and food consumption, feed conversion ratio,egg production and egg mass. Also it has significant effect ( P 0.05) on the ileal E. coli enumeration, ratio of heterophil to lymphocyte (H:L) and in shell thickness and shell hardness. Keywords: Laying hens, curcuma longa, Performance, Egg quality, Immune responses
آزمایش حاضر با هدف بررسی اثرات زردچوبه بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ،کلسترول تخم مرغ، شاخص های مربوط به کبد چرب،فراسنجه های خونی و سیستم ایمنی در مرغ های تخمگذار تغذیه شده با سطوح مختلف انرژی انجام گردید. این مطالعه بر روی 160 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن سفید سویه Hy-Line, W-36 که در سن 48 هفتگی قرار داشتند، در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی تحت تأثیر 8 تیمار، با 4 تکرار و 5 مشاهده در هر تکرار انجام گرفت. دو فاکتور مورد بررسی شامل پودر زردچوبه در 4 سطح (صفر، 2/0، 4/0و6/0 درصد) و انرژی قابل سوخت و ساز در 2 سطح (2750 و 2950 کیلوکالری بر کیلوگرم) بود. طول دوره آزمایش 70 روز در نظر گرفته شد. در طول مدت آزمایش آب و غذا به صورت آزاد در اختیار پرندگان قرار گرفت. میانگین مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک، درصد تولید، وزن و بازده روزانه تولید تخم مرغ در سه بازه زمانی شامل 35 روز اول، 35 روز دوم و کل دوره محاسبه شد. در پایان دوره اول و دوم صفات کیفی تخم مرغ مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور بررسی پاسخ ایمنی پرندگان، تزریق گلبول های قرمز گوسفندی در دو زمان به فاصله 10 روز انجام و 6 روز پس از تزریق اول و 12 روز پس از تزریق دوم نمونه برداری از خون صورت گرفت. عیار آنتی بادی خون در هر دو مرحله و شمار تفکیکی گلبول های سفید در مرحله دوم مورد ارزیابی واقع شد. در پایان آزمایش بافت مخاطی ژژنوم وکبد و وزن نسبی ارگان های مختلف بدن بررسی گردید. استفاده از سطوح مختلف زردچوبه سبب کاهش معنی دار (05/0p ) در مصرف و ضریب تبدیل خوراک، کاهش معنی دار وزن کبد و کلسترول تخم مرغ (01/0p )، کاهش معنی دار (05/0p ) آنزیم های کبدی آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) و آلانین آمینوتراسفراز (ALT) ، کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت (05/0p )، کاهش شمار اشرشیا کلی موجود در روده مرغ های تخمگذار (05/0p )، بهبود ضخامت و استحکام پوسته و کیفیت داخلی تخم مرغ (05/0p )، افزایش معنی دار (01/0p ) وزن طحال و پانکراس، افزایش معنی دار تیترآنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی در دوره ابتدائی آزمایش (01/0p )، افزایش معنی دار عمق کریپت و تعداد سلول های جامی (05/0p ) و افزایش عددی طول پرز، افزایش تعداد سلول های کوپفر کبدی، افزایش تولید تخم مرغ، وزن و توده تخم مرغ (05/0p ) و عدم تفاوت معنی دار بر دیگر صفات گردید. استفاده از سطوح مختلف انرژی نیز اگرچه سبب افزایش معنی دار (05/0p ) تری گلیسیرید پلاسما، افزایش عیار پادتنی علیه گلبول قرمز گوسفندی (01/0p )، افزایش تولید تخم مرغ، وزن و توده تخم مرغ (05/0p )، کاهش معنی دار (05/0P ) میزان مصرف و ضریب تبدیل خوراک گردید. در رابطه با صفات کیفی تخم مرغ بهبود استحکام پوسته و رنگ زرده تخم مرغ به دنبال استفاده از سطوح مختلف انرژی مشاهده شد. ولی بر صفات دیگر اثر معنی داری را در پی نداشت. اثر متقابل سطوح مختلف زردچوبه و انرژی قابل متابولیسم بر میزان آنزیم های AST و ALT (05/0p )، وزن کبد و طحال (01/0p )، تیتر آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی (01/0p )، نسبت هتروفیـل به لنفوسیت (05/0p )، شمار اشرشـیا کلی موجود در روده (05/0p ).درصد تولید و توده تخم مرغ (01/0p ) میزان مصرف خوراک وضریب تبدیل خوراک (01/0p ) ضخامت، استحکام پوسته (05/0p ) معنی دار بود. کلمات کلیدی: مرغ تخم گذار زردچوبه،انرژی، عملکرد و کیفیت تخم مرغ، پاسخ ایمنی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی