Skip to main content
SUPERVISOR
مهدیه غلامی (استاد مشاور) مصطفی مبلی (استاد راهنما) مهدی قیصری (استاد راهنما) محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Marziyeh Maghsoudi sartishnizi
مرضیه مقصودی سرتشنیزی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Effect of deficit irrigation and nitrogen levels on yield, growth and physiological indices and bitterness of eggplant (Solanum melongena)
Eggplant ( Solanum melongena ) is one of the most important vegetables in the warm season. Over the past few years, water restrictions have highlighted the role of nitrogen fertilizers in increasing yields. Under such conditions, the optimum application of nitrogen fertilizer is essential in order to maintain the quality and quantity of eggplants. The objective of this study was to investigate the effects of different irrigation levels and nitrogen fertilizers on growth, yield, physiological and qualitative characteristics of local eggplant in Isfahan under drip-tape irrigation system. This research was conducted in a non-covered tunnel in the research field in Isfahan University of Technology. Experimental treatments consisted two nitrogen fertilizer levels (120 and 240 kg N ha -1 ) and three irrigation levels including two deficit irrigation levels, 0.6 SWD (soil water depletion) and 0.8 SWD, and a full irrigation level (1.0 SWD). Six treatments were arranged in a completely randomized design with four replicates. Each replicate contains four eggplant bushes. Severe water stress (0.6 SWD) reduced plant height by 19.45%, stem diameter by 14% and dry shoots weight by 37%., resulting in reduced plant growth. Extreme stress also resulted in an increase of 18.6% in the number of main branch splits compared to the full irrigation level. Decreasing irrigation water by 20% and 40%, respectively, resulted in a 28% and 87% reduction in total yield. Water stress also reduced leaf water potential (LWP), leaf relative water content (RWC), leaf chlorophyll and carotenoid content, and increased electrolyte leakage (EL), proline and SPAD. The effect of nitrogen fertilizer was significant only on the amount of chlorophyll, proline and bitter fruits. The applied of 240 kg N ha -1 caused an increase of 42.2 and 46.4% chlorophyll and proline leaf compared to 120 kg N ha -1 level. Deficit irrigation and nitrogen fertilization increased the bitterness of the fruit, so that irrigation levels of mild and severe stresses were 51.4 and 89.35%, respectively, in comparison with the total irrigation level. Nitrogen treatment of 240 kg ha -1 compared with nitrogen fertilizer of 120 kg ha -1 had a 18.24% increase in bitterness of the fruit. Water stress prevents nitrogen uptake by the plant. Based on the results obtained in this study, full irrigation of local eggplant in Isfahan under drip-tape irrigation system is recommended during growth period. Keywords : Irrigation, N fertilization, Bitterness, Eggplant, Drip-tape irrigation
بادمجان با نام علمی Solanum melongena یکی از سبزیجات مهم فصل گرم به شمار می‌آید. در چند سال اخیر محدودیت‌های پیش‌آمده در زمینه آب، نقش کودهای نیتروژنی در افزایش عملکرد را پررنگ‌تر کرده‌است. در چنین شرایطی کاربرد مطلوب کود نیتروژنی به منظور حفظ کمیّت و کیفیت بادمجان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر سطوح مختلف آبیاری و کود نیتروژنی روی رشد، عملکرد، ویژگی‌های فیزیولوژیکی و کیفی بادمجان بومی اصفهان تحت آبیاری قطره‌ای نواری بود. این پژوهش در تونلی بدون پوشش در مزرعه تحقیقاتی در دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح کود نیتروژن (120 و 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) و سه سطح آب کاربردی شامل دو سطح کم آبیاری (تأمین 6/0 و 8/0 کمبود آب خاک) و یک سطح آبیاری کامل (تأمین 100 درصد کمبود آب خاک) بود. شش تیمار آزمایشی به صورت تجزیه مرکب در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام شد. هر تکرار شامل 4 بوته بادمجان بود. در تیمار تنش شدید (60 درصد ظرفیت زراعی) ارتفاع گیاه %45/19، قطر ساقه %14 و وزن خشک شاخساره به میزان %37 درصد کاهش یافت و در نتیجه منجر به کاهش رشد گیاه شد. همچنین تنش شدید منجر به افزایش 6/18 درصدی تعداد انشعاب اصلی در مقایسه با سطح آبیاری کامل شد. کاهش آب آبیاری به میزان 20 و40 درصد نسبت به آبیاری کامل، موجب کاهش عملکرد کل به میزان 28 و 87 درصد شد. همچنین تنش آبی منجر به کاهش پتانسیل آب گیاه، محتوای نسبی آب برگ، غلظت کلروفیل و کاروتنوئید برگ و افزایش میزان نشت یونی، پرولین و شاخص سبزینگی برگ شد. اثر کود نیتروژنی تنها بر مقدار کلروفیل، پرولین و تلخی میوه معنی‌دار بود. کاربرد 240 کیلوگرم نیتروژن بر هکتار منجر به افزایش 2/42 و 4/46 درصدی کلروفیل و پرولین برگ در مقایسه با تیمار نیتروژنی 120 کیلوگرم بر هکتار گردید. کم آبیاری و افزایش کود نیتروژنی تلخی میوه را افزایش داد به‌طوری‌که میوه در سطح آبیاری تنش ملایم و تنش شدید نسبت به سطح آبیاری کامل به ترتیب 4/51 و 35/89 درصد تلخ‌تر بودند. تیمار نیتروژنی 240 کیلوگرم بر هکتار در مقایسه با تیمار نیتروژنی 120 کیلوگرم بر هکتار 24/18 درصد افزایش تلخی میوه داشت. تنش کم‌آبی مانع از جذب نیتروژن توسط گیاه شد. براساس نتایج به‌دست‌آمده در این پژوهش، آبیاری بادمجان محلی اصفهان تحت سیستم آبیاری قطره‌ای بدون تنش رطوبتی توصیه می شود. کلمات کلیدی: کم‌آبیاری، کود نیتروژنی، تلخی، بادمجان، آبیاری قطره ای- نواری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی