Skip to main content
SUPERVISOR
Seyed amirhossein Jalali hajiabadi,Nasrollah Mahboobi Soofiani,Alireza Alafchian
سیدامیرحسین جلالی حاجی آبادی (استاد راهنما) نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد راهنما) علیرضا علافچیان (استاد مشاور)
 
STUDENT
Samira Salarvand
سمیرا سالاروند

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Effect of Dietary Administration of Modified Alginate on Growth and Non- Specific Immune System Parameters in Rainbow Trout Fingerling (Oncorhynchus mykiss)
Sodium alginate is an anionic polysaccharide and a linear copolymer, whose positive functions have been proven in various fields, such as aquaculture. In this study, the effects of feed additive containing different levels of modified sodium alginate in comparison with simple alginate and commercial diet on growth factors and non-specific immune system parameters of rainbow trout (3 ± 0/3 g) in 3 replicates, reviewed for 45 day. Modified alginate supplements at levels, 1, 2.5 and 5 g/kg and simple alginate were added at a level of 2.5 g/kg to the basal diet. In general, the effects of dietary supplemented of modified alginate 5 g/kg on the final weight, weight gain, FCR and SGR were significantly increased compared with the control group (P 0.05). Significantly difference (P 0.05) was observed in non-specific immune system parameters including the serum lysozyme activities, complement activities, bacterial flora and the level of lacticacid bacteria in modified alginate 5 g/kg treat and bactericidal activities showed a significantly difference in diet containing modified alginates at 2.5 g/kg between the experimental and control treatments. The results showed that diet containing modified alginate has improved the growth performance and increased functions of the non-specific immune system parameters of rainbow trout juveniles compared to the control group. Based on the results of this study, modified alginate can be considered as beneficial feed additive and immunostimulant in Oncorhynchus mykiss juveniles.
آلژینات سدیم یک پلی­ ساکارید آنیونی و کوپلیمر خطی است که عملکردهای مثبت آن در زمینه ­های مختلف از جمله آبزی ­پروری به اثبات رسیده است. در این مطالعه اثر جیره ­های غذایی حاوی سطوح مختلف آلژینات سدیم اصلاح ­شده در مقایسه با آلژینات معمولی و جیره تجاری، بر فاکتورهای رشد و سیستم ایمنی غیراختصاصی بچه ماهیان قزل­ آلای رنگین­ کمان با وزن 3/0± 3 گرم در 3 تکرار، به مدت 45 روز بررسی شد. مکمل­ آلژینات اصلاح ­شده در 3 سطح، g/kg 1، 5/2 و 5 و آلژینات معمولی در سطح g/kg 5/2 به جیره غذایی اصلی اضافه شدند. به طور کلی اثر تیمار غذایی آلژینات اصلاح­ شده g/kg 5 بر شاخص­ های ضریب تبدیل غدایی، وزن نهایی، درصد افزایش وزن معنی ­دار بود (05/0 P). تفاوت معنی ­دار (05/0 P) در شاخص ­های ایمنی غیراختصاصی شامل فعالیت لیزوزیم، فعالیت مسیر فرعی کمپلمان، فلور باکتریایی و میزان باکتری­ های اسیدلاکتیک با جیره حاوی g/kg 5 آلژینات اصلاح ­شده و فعالیت باکتری­ کشی با جیره غذایی حاوی آلژینات اصلاح­ شده با میزان g/kg 5/2، در بین تیمارهای آزمایشی و همچنین در مقایسه با تیمار شاهد به دست آمد. جمع ­بندی تحقیق بیانگر آن است که رژیم غذایی حاوی آلژینات اصلاح­ شده موجب بهبود عملکرد رشد و افزایش شاخص ­ها و عملکرد سیستم ایمنی ذاتی بچه ماهی قزل­ آلای رنگین­ کمان در مقایسه با گروه شاهد شده است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق می ­توان آلژینات اصلاح ­شده را به عنوان افزودنی غذایی مفید و محرک سیستم ایمنی در بچه ماهی قزل­ آلای رنگین کمان معرفی کرد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی