Skip to main content
SUPERVISOR
Seyed amirhossein Jalali hajiabadi,Nasrollah Mahboobi Soofiani,Alireza Alafchian
سیدامیرحسین جلالی حاجی آبادی (استاد راهنما) نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد راهنما) علیرضا علافچیان (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mohtaram Mohammad Soltan Babadi
محترم محمدسلطان بابادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395
This study was carried out with an aim of effect of modified chitosan with vitamin C on growth and non-specific immunity in rainbow trout ( Oncorhynchus mykiss ) fingerlings. For this purpose, six different food diets include; basal diet, a diet containing common chitosan with 0.25 %, diets containing modified chitosan (0.10 %, 0.25 % and 0.50 %) and a diet containing basal diet and vitamin C, were assigned in three replications for a six week period. Mean (± standard error) weight of fish was 3.8 ± 0.2 g in the beginning culture period. The growth parameters were investigated, including of final weight, condition factors (CF), specific growth rate (SGR) and food conversion ratio (FCR). At the end of the experiment, all groups were exposed to hyper oxygen stress and relative percent survival (RPS) was studied. The results show that SGR and CF had significant differences among different treatments (P?0.05). The FCR did not significant differences among different treatments (P?0.05). The immunological parameters such as serum complement, lysozyme and bactericidal activities and intestinal microbiota were investigated. The lysozyme activities of blood serum had not significant differences among treatments (P?0.05) and were decreased at the end of experiment. The hemolytic complement activity had not significant after 15-day culture (P?0.05), while had significant difference at the end of the culture period (42-day) (P?0.05), with the highest level in the diet containing modified chitosan of 0.1 %. The addition of modified chitosan in the diet of rainbow trout fingerlings had the positive effect of serum bactericidal activity and had significant differences among treatments (P?0.05). Bacterial count shows that modified chitosan had no positive effect on total viable and lactic acid bacteria of the intestine. Also, results showed that rainbow trout fed on modified chitosan 0.25 % had the highest resistance to hyper oxygen stress. Based on some immunological parameters and relative percent survival values could be illustrated that the use of modified chitosan in the diet of rainbow trout fingerlings improved the non-specific immunity system during 42-day culture and increased the resistance against hyper oxygen stress. Keywords : modified chitosan, vitamin C, rainbow trout, innate immunity 59
این مطالعه با هدف بررسی اثر کیتوزان اصلاح شده با ویتامین C بر برخی پارامترهای رشد و ایمنی غیراختصاصی بچه ماهیان قزلآلای رنگین کمان انجام گردید. به این منظور شش جیره غذایی مختلف شامل )غذای پایه، غذای دارای کیتوزان معمولی 25 / 0 درصد، غذای دارای کیتوزان اصلاح شده 1 / 0 درصد، غذای دارای کیتوزان اصلاح شده 25 / 0 درصد، غذای دارای کیتوزان اصلاح شده 5 / 0 درصد، غذای دارای جیره پایه و ویتامین C(، هر یک در سه تکرار به مدت شش هفته در دسترس ماهیان قرار گرفت. میانگین )±خطای استاندارد( وزنی ماهیان در ابتدای دوره حدود 2 / 0 ± 8 / 3 گرم بود. پارامترهای رشد ماهیان شامل وزن نهایی، فاکتور وضعیت، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و بقاء در پایان دوره آزمایش بررسی شدند که در این میان پارامترهای رشد ویژه، شاخص وضعیت ماهی و بقاء در پایان اختلاف معنیداری را نشان دادند ) 05 / 0 ? P .) در حالیکه، پارامتر ضریب تبدیل غذایی در پایان دوره اختلاف معنیداری را نشان نداد ) 05 / 0 ? P (. پارامترهای ایمنی شناسی شامل فعالیت میزان کمپلمان سرم، لیزوزیم و باکتریکشی بررسی گردید. سطح لیزوزیم سرم خون بچه ماهیان پس از 15 روز در گروههای مختلف تفاوت معنی داری را نشان نداد ) 05 / 0 ? P ( و در پایان دوره آزمایش کاهش یافت و بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری را نشان داد ) 05 / 0 ? P (. میزان فعالیت کمپلمان پس از روز 15 آزمایش تفاوت معنی داری را بین گروههای مختلف نداشت ) 05 / 0 ? P (، اما در پایان دوره )روز 42 آزمایش( تفاوت معنی دار بود ) 05 / 0 ? P( و تیمار تحت تغذیه با کیتوزان اصلاح شده 1 / 0 درصد، بیشترین مقدار را داشت. افزودن کیتوزان اصلاح شده به جیره غذایی بچه ماهیان روی قدرت باکتریکشی سرم خون تأثیر مثبت داشته و بین گروههای مختلف آزمایش تفاوت معنیدار دیده شد ( 05 / 0 ? P (. نتایج کشت باکتریایی روده نیز تأثیر مثبت افزودن کیتوزان اصلاح شده به جیره را نشان داد. در پایان دوره بچه ماهیان با تنش افزایش اکسیژن مواجهه شدند و درصد بازماندگی تیمارها نسبت به گروه شاهد بررسی شد. نتایج نشان داد که بچه ماهیان تحت تغذیه با کیتوزان اصلاحی 25 / 0 درصد بیشترین مقاومت را در برابر تنش از خود نشان دادند. بر اساس فعالیت کمپلمان و باکتریکشی میتوان بیان کرد که استفاده از کیتوزان اصلاح شده در جیره بچه ماهیان به مدت 42 روز موجب بهبود سیستم ایمنی غیراختصاصی میشود. کلمات کلیدی: کیتوزان، بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان، رشد، ایمنی ذاتی، ویتامین

ارتقاء امنیت وب با وف بومی