Skip to main content
SUPERVISOR
Gholam-Reza Ghorbani,Mohammad Khorvash,Ali Sadeghi sefidmazgi,Ebrahim Ghasemi
غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور) محمد خوروش (استاد راهنما) علی صادقی سفیدمزگی (استاد مشاور) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Hossein Maktabi
حسین مکتبی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Effect of Dietary Neutral Detergent Fiber Source and Levels on Starter Intake, Ruminal Fermentation Parameters, Performance and Nutritional Behaviour of Holstein Suckling Calves
The objective of this experiment was to determine the effects of diffrente sources of starter on performance, rumen fermentation, and behavior of sucking dairy calves. Fifty two Holstein calves (BW = 41.7 ± 5 kg; mean ± SD) were randomly assigned to a completely randomized design. Experimental treatments were: 1) Control (without presence of shredded beet pulp or alfalfa hay in starter); 2) starter containing 10% of alfalfa hay; 3) starter containing 10% of shredded beet pulp; and 4) starter containing 20% of shredded beet pulp. Newborn calves after consuming a certain amount of colostrum at the age of 3 days were housed in the experimental design and were weaned at 60 days of age. Milk feeding method and levels of milk volumes were the same among treatments (5 L/d). Body weight and starter intake were recorded every 10 days during the experiment. Results showed that starter intake, average daily gain, body weight at weaning was greatest ( P 0.01) for calves consumed 10 % beet pulp. Claves consumed control starter had the greatest feed efficiency in post-weaning period ( P 0.05). The chest, abdomen, hip width, hip height and body length at the end of the experiment were highest ( P 0.05) for calves fed 10% beet pulp. Regarding behavior indeces, calves fed 10% alfalfa hay had more ( P 0.01) chewing, lying, and non-nutritional behavior than others. Dry matter, organic matter, NDF, and ADF digestibility of calves fed control diet were numerically greater, but crude protein digestibility of feed starter containing alfalfa hay was greatest ( P 0.05). Among the treatments Calves fed alfalfa hay had greater rumen pH, N- ammonia and lower VFA in pre-weaning and post-weaning than other groups. Calves were fed 10% beet pulp had the greatest concentration of acetate in rumen fluid at post weaning period and the lowest concentration of butyrate at pre-weaning period ( P 0.05). Acetate to propionate ratio was the lowest for calves fed control starter. Fecal score in both pre-weanin and post weaning periods was lower for calves consumed beet pulp than other groups ( P 0.05). Calves fed 10% beet pulp in both pre-weaning and post weaning periods had the greatest serum glucose concentration and the lowest serum BHBA (Beta hydroxy butyrice acid) concentration ( P 0.05). Calves consumed 10% alfalfa hay had the greatest blood urea nitrogen ( P 0.05). In conclusion, presence of 10% beet pulp in feed starter improved performance and health responses of sucking dairy calves. Keywords: beet pulp, starter, fiber, calves.
به منظور بررسی پاسخ‌های عملکرد، فراسنجه های شکمبه ای و رفتار گوساله‌های هلشتاین به سطح و منبع الیاف خوراک آغازین (تفاله چغندر و علوفه یونجه)، آزمایشی با استفاده از 52 رأس گوساله نر هلشتاین (با میانگین وزنی 5/0 ± 7/41 کیلوگرم) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گردید. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: خوراک آغازین شاهد، خوراک آغازین حاوی 10 درصد تفاله چغندر پرک، خوراک آغازین حاوی 20 درصد تفاله چغندر پرک و خوراک آغازین حاوی 10 درصد علوفه یونجه. گوساله‌های تازه متولد شده پس از دریافت مقدار معینی آغوز، از 3 روزگی وارد طرح شدند و در 50 روزگی از شیر گرفته شدند. روش و مقدار ارائه شیر (روزانه 5 لیتر) برای همه تیمارها یکسان بود. مصرف خوراک و وزن کشی هر 10 روز یکبار ثبت می‌شد. ارزیابی‌های آماری نشان داد، مصرف خوراک آغازین، کل ماده خشک، متوسط افزایش وزن روزانه و وزن بدن در قبل و بعد از شیرگیری و در کل دوره برای گروه‌ مصرف کننده 10 درصد تفاله چغندر پرک بیشترین بود (01/0 P ). گوساله‌های تغذیه شده با جیره شاهد، بیشترین بازده غذایی را بعد از شیرگیری داشتند (05/0 P ). دور سینه، عمق شکم، عرض هیپ، ارتفاع هیپ و طول بدن در پایان دوره آزمایشی در گروه‌ تغذیه شده با 10 درصد تفاله چغندر پرک در خوراک آغازین بیشتر بود (05/0 P ). در رابطه با رفتارشناسی، گوساله‌های مصرف کننده خوراک آغازین حاوی علوفه نشخوار، حالت خوابیده و رفتارهای غیر تغذیه ای بیشتری داشتند ( 01/0 P ). قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، الیاف شوینده خنثی و اسیدی در گوساله های تغذیه شده با جیره شاهد از لحاظ عددی بیشتر بود اما گوارش پذیری پروتئین خام در خوراک آغازین حاوی علوفه بالاترین بود (05/0 P ). گوساله‌های تغذیه شده با علوفه، pH شکمبه بالاتر، نیتروژن آمونیاکی و مقدار کل اسید‌های چرب فرار شکمبه کمتری در قبل و بعد شیرگیری داشتند (05/0 P ). غلظت استات در گروه تغذیه شده با 10 درصد تفاله در قبل و بعد از شیرگیری بیشترین و میزان بوتیرات کمترین بود (05/0 P ). نسبت استات به پروپیونات در تیمار شاهد کمترین میزان بود. نمره مدفوع در قبل و بعد شیرگیری و کل دوره در گروه های دریافت کننده تفاله چغندر کمتر بود (05/0 P ). گروه دریافت کننده تیمار حاوی 10 درصد تفاله چغندر، در قبل و بعد از شیرگیری بیشترین میزان گلوکز و کمترین میزان بتا هیدروکسی بوتیریک اسید را در سرم خون داشتند (05/0 P ). بیشترین میزان نیتروژن اوره ای خون نیز در گروه تغذیه شده با خوراک آغازین حاوی علوفه بود (05/0 P ). به طور کلی با توجه به نتایج به دست آمده، حضور 10 درصد تفاله چغندقند پرک در خوراک آغازین باعث افزایش عملکرد و سلامت گوساله ها شد. واژه‌های کلیدی: تفاله چغندرقند، خوراک آغازین، منبع الیاف، گوساله های شیرخوار

ارتقاء امنیت وب با وف بومی