Skip to main content
SUPERVISOR
Masoud Alikhani,Rahman Jahanian,Hamid reza Rahmani
مسعود علیخانی (استاد راهنما) رحمان جهانیان (استاد مشاور) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Elaheh Jahanian Najafabadi
الهه جهانیان نجف آبادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Effect of Dietary Supplementation of Echinacea Powder on Performance, Egg Yolk Oxidative Stability and Immunological Responses of Laying Hens
The present study was conducted to investigate the effect of dietary supplementation of Echinacea purpurea on performance, yolk oxidative stability, ileal microflora and immune responses of laying hens. A total of 150 Hy-line W-36 Leghorn hens of 44-wk of age were randomly distributed among 5 replicate pens of 5 experimental treatments. Dietary treatments consisted of the levels of 0, 0.25, 0.50, 0.75 or 1% of Echinacea purpurea powder that fed during a 77 d feeding trial including 7 days for adaptation period and 70 days as main recording period. Hen-day egg production and egg weights were recorded daily, but all performance parameters were reported as 35 days intervals. At d 70 of main recording period, two randomly selected hens per replicate were slaughtered for carcass analysis and ileal microbial count. There were significant (P 0.05) differences between treatments in the light of egg production during both 35 d periods and egg mass only during the second 35 d period. Echinacea supplementation caused significant (P 0.05) increase in egg production and egg mass during both 35 d periods. In contrast, dietary addition of Echinacea had no considerable effect on egg weight, feed consumption and feed conversion ratio, but tended (P = 0.07) to improve feed conversion efficiency. Among the egg quality parameters, only yolk color index was affected (P 0.05) by dietary treatments during the first 35 d period. Also, experimental diets tended to affect yolk index during the first (P = 0.17) and second (P = 0.08) 35 d periods so that, Echinacea diets caused numerical deceases in yolk index. However, other egg quality measurements were not influenced by dietary treatments. Dietary inclusion of Echinacea decreased (P 0.05) serum triglycerides during the first 5 wk, and serum cholesterol was also decreased (P 0.01) at d 35 by Echinacea supplementation. There was significant difference between dietary treatments in the light of serum cholesterol concentration at d 70 of trial. Interestingly, serum HDL was increased in both 35 d as the result of dietary Echinacea supplementation. Furthermore, egg yolk cholesterol was affected (P 0.05) by dietary treatments and Echinacea powder increased (P 0.05) yolk triglycerides compared with control group. On the other hand, egg yolk cholesterol wasn’t affected in Echinacea-supplemented group compared with control hens but there was significant difference between treatments. Although lymphocyte, heterophil and eosinophil proportions in peripheral blood weren't affected by Echinacea supplementation, however, the levels of 0.50 and 0.75% of Echinacea increased (P 0.05) blood monocytes. Dietary supplementation of Echinacea powder modified ileal microbial ecosystem so that decreased (P 0.05) total microbial count and E.coli in ileal contents. Also, Echinacea powder caused a significant (P 0.01) increase in liver weight as a percentage
آزمایش حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از پودر گیاه اکیناسه بر عملکرد، پایداری اکسیداتیو زرده، جمعیت میکروبی ایلئوم و پاسخ های سیستم ایمنی مرغان تخمگذار طراحی و به انجام رسید. تعداد 150 قطعه مرغ تخمگذار های- لاین W-36 در سن 44 هفتگی بطور تصادفی در بین 5 تکرار (6 قطعه مرغ در هر تکرار) هر یک از 5 تیمار آزمایشی توزیع گردیدند. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح 0، 25/0، 50/0، 75/0 و 1 درصد پودر گیاه اکیناسه پورپورا بود که طی یک دوره آزمایشی 77 روزه (شامل 7 روز دوره عادت پذیری و 70 روز دوره اصلی) به پرندگان تغذیه شد. استفاده از پودر اکیناسه، درصد تخمگذاری و بازده تولید تخم مرغ را در طی هر دو مرحله 35 روزه آزمایش بطور معنی‌داری (05/0 P) افزایش داد. در مقابل، پودر اکیناسه تاثیری بر وزن تخم مرغ، میزان مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذا در هیچیک از مراحل آزمایش نداشت، اما در طی 35 روز ابتدایی، تمایل (07/0= P) به افزایش راندمان مصرف غذا داشت. در بین مولفه های کیفی تخم مرغ، پودر اکیناسه منجر به افزایش معنی دار (05/0 P) شاخص رنگ زرده در طی 35 روز ابتدایی دوره شد. همچنین شاخص زرده تخم مرغ در طی 35 روز ابتدایی (17/0= P) و انتهایی (08/0= P) آزمایش تمایل داشت که در نتیجه تیمارهای آزمایشی متأثر گردد،‌ بطوریکه تیمارهای غذایی واجد پودر اکیناسه، این شاخص را بطور عددی کاهش دادند. استفاده از پودر اکیناسه میزان تری گلیسریدهای سرم خون را به طور معنی داری (01/0 P) در طی 35 روز ابتدایی دوره کاهش داد. همچنین میزان کلسترول سرم خون در روز 35 دوره آزمایش در نتیجه افزودن پودر اکیناسه به جیره، کاهش (01/0 P) یافت و در روز 70 نیز تمایل به کاهش داشت، اما از نظر میزان کلسترول سرم، بین تیمارهای آزمایشی در انتهای دوره آزمایش، اختلاف معنی‌داری (05/0 P) وجود داشت. میزان HDL سرم به طور معنی داری (05/0 P) در ابتدا و انتهای دوره در نتیجه استفاده از پودر اکیناسه، افزایش یافت. علاوه بر این، میزان کلسترول زرده تخم مرغ در بین تیمارهای مختلف آزمایشی، متفاوت (05/0 P) بود و استفاده از اکیناسه در مقایسه با جیره شاهد، غلظت تری گلیسریدهای زرده تخم مرغ را به طور معنی داری (05/0 P) افزایش داد. شمار لنفوسیت‌ها، هتروفیل‌ها و ائوزینوفیل‌های جریان خون محیطی تحت تاثیر پودر گیاه اکیناسه قرار نگرفت، اما سطوح 5/0 و 75/0 درصد پودر اکیناسه، جمعیت مونوسیت‌ها را افزایش (01/0 P) دادند. پودر گیاه اکیناسه بر کل جمعیت میکروبی و تعداد اشرشیا کلای‌های ناحیه ایلئوم اثر گذاشته و شمار آنها را به طور معنی داری (05/0 P) کاهش داد. همچنین پودر اکیناسه، وزن نسبی کبد را به طور چشمگیری افزایش (01/0 P) داد. اگرچه استفاده از اکیناسه تاثیر قابل ملاحظه‌ای بر تیتر تولید آنتی بادی علیه ویروس بیماری نیوکاسل نداشت، اما باعث افزایش معنی دار (05/0 P) عیار پادتن ضد گلبول قرمز گوسفندی در طی پاسخ ثانویه گردید. در مجموع، نتایج حاکی از آن است که استفاده از پودر اکیناسه می‌تواند متغیرهای عملکردی مرغان تخمگذار را بهبود بخشیده و تأثیر بسیار سودمندی در کاهش جمعیت‌های میکروبی مضر روده باریک پرندگان داشته باشد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی