Skip to main content
SUPERVISOR
Saeed Ansari,Ahmad Riasi,Gholam-Reza Ghorbani
سعید انصاری مهیاری (استاد مشاور) احمد ریاسی (استاد راهنما) غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Ali akbar Jamali emamgheisi
علی اکبر جمالی امام قیسی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Effect of diets with different ratio of n6:n3 during the transition period on metabolic status, fetal membrane excretion, milk production and composition and reproductive efficiency of dairy cows
This study was performed to evaluate the effect of feeding two levels of omega 6 to omega 3 (1:15 and 1: 4) during the transition period on milk production performance, blood parameters and some reproductive traits of high-producing Holstein cows. In the experimental diets, calcified flaxseed oil was used as a source of omega-3 and calcified soybean oil was used as a source of omega-6. In this experiment, 24 Holstein dairy cows were used in a completely randomized design, so that at the start of closw-up stage the cows were divided to two groups (n=12) : group received diet with high omega 6 to omega 3 ratio (1: 15, H) and group recived diet with low omega 6 to omega 3 ratio (1: 4, L). After calving, each group of cows was devided to two groups (n=6): groups recived diet with high omega 6 to omega 3 ratio (15:1, H) and group revieved diet with low omega 6 to omega 3 ratio (1: 4, L). The rations at each stage were isocaloric ad isonitrogenus. Cows were kept in indivitual pens and feed was distributed two timesin the morning (08:00) and in afternoon (16:00). The results showed that pre- and postpartum feed intake was not affected by the experimental diets. Production of milk, lactose and solids non fat od milk in cows consuming HL diet, and fat percentage and fat to milk protein ratio in cows consuming LL diet was higher (P 0.05) than those the other groups. Changes in body condition score and fertility traits did not affect by the treatments (P 0.05). Glucose, cholesterol, triglyceride, BHBA, NEFA, albumin, protein and alanine aminotransferase (ALT) were not affected by the experimental treatments. Hepatic enzyme, aspartate aminotransferase (AST) was higher (P 0.05) in cows fed LL and HL diets than the two other gorups. In general, it can be concluded that useing calcifiedsoybean oil as a source of omega 6 in the close-up ration and useing calcifiedflaxseed oil as a source of omega 3 in the fresh ration may have positive effects on transition dairy cow performance. Keywords: transition period, soybean oil, flaxseed oil, omega-6 to omega-3 ratio, milk production.
این مطالعه برای ارزیابی تاثیر تغذیه دو سطح امگا 6 به امگا 3 (1: 15 و 1: 4) در دوره انتقال بر بازده تولید شیر، پارامترهای خون و برخی صفات تولید مثلی گاوهای هلشتاین پرتولید انجام شد. در جیره های غذایی آزمایشی از روغن کتان کلسیمی شده به عنوان منبع امگا 3 و روغن سویا کلسیمی شده به عنوان منبع امگا 6 استفاده شد. در این آزمایش از 24 راس گاو شیری هلشتاین در یک طرح کاملاً تصادفی استفاده شد بنحوی که گاوها در شروع مرحله انتظار زایش به دو گروه 12 راسی تقسیم شدند: گروه دریافت کننده جیره انتظار زایش با نسبت امگا 6 به امگا 3 زیاد (1: 15 ، H) و گروه دریافت کننده جیره انتظار زایش با نسبت امگا 6 به امگا 3 کم (1: 4 ، L). پس از زایمان، هر یک از گروه ها به دو گروه 6 راسی تقسیم شدند: گروه دریافت کننده جیره تازه زا با نسبت امگا 6 به امگا 3 زیاد (1: 15، H) و گروه دریافت کننده جیره تازه زا با نسبت امگا 6 به امگا 3 کم (1: 4 ، L). بطوریکه پس از زایش 4 گروه آزمایشی وجود داشت که عبارت بودند از: LL, LH, HL, HH. جیرهای هر مرحله ایزونیتروژنوس و ایزوکالریک بودند. گاوها در جایگاه های انفرادی نگهداری شدند و خوراک در دو نوبت صبح (ساعت 8) و بعد از ظهر (ساعت 4) توزیع می شد. نتایج نشان داد که مصرف خوراک گاوها در مراحل قبل و پس از زایش تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت. تولید شیر ، لاکتوز و مواد جامد بدون چربی شیر در گاوهای مصرف کننده جیره های غذایی HL و درصد چربی و نسبت چربی به پروتئین شیر در گاوهای مصرف کننده جیره های غذایی LL بیشتر(P 0.05) از سایر تیمارها بود. تغییرات نمره وضعیت بدنی و صفات باروری در تیمارهای مختلف تغییر معنی داری نشان نداد (P 0.05). گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید، BHBA، NEFA، آلبومین، پروتئین و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. آنزیم کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) در گاوهایی که از جیره های غذایی LL و HL استفاده کردند نسبت به سایر تیمارها بیشتر (P 0.05) بود. به طور کلی ، می توان نتیجه گرفت که استفاده از روغن سویای کلسیمی شده به عنوان منبع امگا 6 در جیره غذایی قبل از زایش و استفاده از روغن کتان کلسیمی شده به عنوان منبع امگا 3 در جیره غذایی پس از زایش می تواند اثرات مثبتی بر عملکرد گاوهای شیری دوره انتقال داشته باشد. کلمات کلیدی: دوره انتقال، روغن سویا کلسیمی شده، روغن کتان کلسیمی شده، نسبت امگا 6 به امگا 3، تولید شیر.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی