SUPERVISOR
Ahmad Riasi,Hamid reza Rahmani,Sayedamirhossein Mahdavi
احمد ریاسی (استاد مشاور) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما) سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما)
STUDENT
VAHID TAHERI
وحید طاهری گندمانی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390
TITLE
Effect of different levels of clove bud in diets with different ratios of n-6 to n-3 unsaturated fatty acids on immunological responses, intestinal histology and performance of laying hens
The current study was conducted to evaluate the effect of clove bud on performance, egg quality, small intestinal histology and immunological responses of laying hens fed on different levels of ?6 to ?3 fatty acids. In this study, a total of 160 Loehmann brown hen layers of 43 wk of age were randomly distributed among 8 experimental of treatments with 5 replicates of 4 birds each. Dietary treatments consisted of three levels of clove bud (0, 0.2 and 0.4%) and high and low levels of n-6 to n-3 ratio (1.57 and 17.38) that fed during a 80 d feeding trial including 10 days for adaptation period and 70 days as main recording period. Performance parameters including feed intake, feed conversion ratio, egg production percentage, egg weight and egg mass were calculated in three times of d 35, 70 and total period of experiment. At 25 and 70 d of experiment, egg quality were evaluated. To investigate of immunological response, sheep red blood cells were injected in two times with 10 d interval, hens were bled 6 and 12 d after the first and second injection, respectively. Moreover, 10 d before the first SRBC injection, Newcastle disease virus were injected and then blood sera were taken 6 d after injection. In addition, differential leukocyte counts were evaluated at the end of experiment. Furthermore, at the end of experiment, two birds of each cage were exsanguinated to evaluate the relative weight as well as jejunal morphology. A reduction in dietary n-6 to n-3 ratio led to increase the relative weight of spleen (P 0.01), decrease eosinophils percentage (P 0.05), increase the secondary humoral response against SRBC (P 0.05), decrease ileal E.coli and salmonella population (P 0.01), increase goblet cells (P 0.05), increase lamb egg (P 0.01) at the end of experiment and to improve egg yolk color (P 0.05). Although inclusion of 0.2% clove bud caused a decrease in heterophil to lymphocyte ratio (P 0.01), an increase in the secondary titer against SRBC (P 0.05), a reduction in ileal microbial population (P 0.01), an improvement in intestinal health index (P 0.05) as well as a decrease in egg lambs, dietary inclusion of 0.4% clove buds resulted in an increase in the relative weight of spleen (P 0.01), a decrease in heterophil to lymphocyte ratio (P 0.01), an increase in the secondary antibody titer against SRBC and Newcastle virus disease (P 0.05), a reduction in ileal pathogen population (P 0.01), a decrease in egg lambs as well as an improvement in egg shell strength (P 0.05). Clove bud and n-6 to n-3 ratio combination had significant effects on the relative weight of heart (P 0.01), the secondary antibody titer against SRBC (P 0.01), ileal E.coli population and salmonella (P 0.01), jejunal villi length (P 0.05), lymphoid cell width (P 0.05), the number of lamb egg (P 0.05) at the first period of trial, egg weight at the second period of trial (P 0.05) and egg shell strength at the end of experiment (P 0.01). The results indicated that the best immunological responses and performance of laying hens were observed when they supplemented by fish oil and the highest levels of clove bud. However, the best histological responses attributed to birds received the lowest n-6 to n-3 ratio and 0.2% of clove bud. These results strengthen synergythic relation between polyunsaturated fatty acids of fish oil and antioxidant properties of clove bud on physiological responses. Keywords: clove bud, n-6 to n-3 ratio, laying hens, immunological responses, jejuna histology
آزمایش حاضر با هدف بررسی اثرات پودر جوانه میخک بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ، هیستولوژی روده کوچک و پاسخ های ایمونولوژیک مرغ های تخم گذار تغذیه شده با نسبت های مختلف اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 انجام گردید. این مطالعه با استفاده از 160 قطعه مرغ تخم گذار لوهمن قهوه ای که در سن 43 هفتگی قرار داشتند، در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی تحت تأثیر 8 تیمار، با 5 تکرار و 4 پرنده در هر تکرار انجام گرفت. دو فاکتور مورد بررسی شامل پودر جوانه میخک در 3 سطح (صفر، 2/0 و 4/0 درصد) و نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 در 2 سطح بالا و پایین (38/17 و 57/1) بودند. طول مدت آزمایش، 70 روز در نظر گرفته شد و در تمام طول دوره آزمایش، آب و غذا به صورت آزاد در اختیار پرندگان قرار گرفت. میانگین مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک، درصد تولید، وزن و بازده روزانه تولید تخم مرغ در سه بازه زمانی 35 روز اول، 35 روز دوم و کل دوره آزمایش محاسبه شد. در پایان دوره اول و دوم آزمایش صفات کیفی تخم مرغ مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور بررسی پاسخ های ایمونولوژیک پرندگان، تزریق گلبول های قرمز گوسفندی (SRBC) در دو نوبت و به فاصله زمانی 10 روز انجام شد. 6 روز پس از تزریق اول و 12 روز پس از تزریق دوم خون گیری جهت برآورد عیار آنتی بادی انجام گرفت. همچنین 10 روز قبل از اولین تزریق SRBC، واکسن نیوکاسل تجویز گردید و نمونه گیری از خون 6 روز پس از آن صورت گرفت. شمارش تفکیکی گلبول های سفید خون در پایان مرحله دوم طرح ارزیابی شد. در پایان آزمایش نیز بافت مخاطی ژژنوم و وزن نسبی اندام های داخلی بررسی گردید. کاهش سطح n-6 به n-3 جیره با افزودن روغن ماهی موجب افزایش وزن نسبی طحال (01/0 P)، کاهش درصد ائوزینوفیل ها (05/0 P)، افزایش پاسخ ثانویه هومورال علیه SRBC (05/0 P)، کاهش جمعیت اشرشیاکلی و سالمونلای ایلئومی (01/0 P)، افزایش تعداد سلول های گابلت (05/0 P) و بهبود رنگ زرده تخم مرغ (05/0 P) گردید. هرچند استفاده از سطح 2/0 درصد جوانه میخک موجب کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت (01/0 P)، افزایش تیتر ثانویه آنتی بادی علیه SRBC (05/0 P)، کاهش جمعیت میکروبی ایلئوم (01/0 P) و بهبود شاخص های سلامت روده (05/0 P) گردید، اما افزایش وزن نسبی طحال (01/0 P)، کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت (01/0 P)، افزایش پاسخ های ثانویه ایمنی در برابر SRBC و نیوکاسل (05/0 P)، کاهش جمعیت پاتوژن ایلئومی (01/0 P) و بهبود استحکام پوسته (05/0 P) به دنبال استفاده از سطح 4/0 درصد جوانه میخک بروز نمود. اثر متقابل فاکتورهای مورد آزمون برای صفات وزن نسبی قلب (01/0 P)، تیتر آنتی بادی در برابر SRBC پس از تزریق دوم (01/0 P)، شمار اشرشیاکلی و سالمونلای ایلئومی (01/0 P)، طول پرزهای ژژنوم (05/0 P) و عرض سلول های لنفاوی (05/0 P) در نیمه اول آزمایش (05/0 P) و نیز میانگین وزن تخم مرغ ها در نیمه دوم آزمایش (05/0 P) و استحکام پوسته (01/0 P) در نیمه دوم طرح معنی دار گردید. یافته های مطالعه حاضر بیان گر آن است که بهترین پاسخ های ایمونولوژیک و عملکردی مرغ های تخم گذار زمانی مشاهده گردید که از روغن ماهی و بالاترین سطح جوانه میخک استفاده شد؛ درحالی که بهترین پاسخ های هیستولوژیک متعلق به پرندگانی بود که با نسبت پایین اسیدهای چرب n-6/n-3 به همراه سطح 2/0 درصد جوانه میخک تغذیه شده بودند. این نتایج وجود رابطه هم کوشی بین اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیر روغن ماهی و اثرات آنتی اکسیدانی جوانه میخک را بر پاسخ های فیزیولوژیک مورد آزمون تقویت می نماید. واژه های کلیدی: جوانه میخک، نسبت امگا6 به امگا3، مرغ های تخم گذار، پاسخ های ایمونولوژیک، هیستولوژی ژژنوم