SUPERVISOR
Masoud Alikhani,Rahman Jahanian
مسعود علیخانی (استاد راهنما) رحمان جهانیان (استاد مشاور)
STUDENT
Reza Akbari Dahooei
رضا اکبری داهوئی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391
TITLE
Effect of Different Levels of Dried Tomato Pomace on Growth Performance, Rumen Fermentation and Health of Holstein Calves
The present study was conducted to evaluate the effect of different levels of dried tomato pomace (DTP) on growth performance, rumen fermentation and health of Holstein calves. Experiment was carried out based on a completely-randomized design with 3 treatment groups including 10 individual pens per each dietary treatment (5 male and 5 female Holstein calves). Dietary treatments consisted of 1) pelleted starter (control group), 2) pelleted starter + 7.5% DTP, 3) pelleted starter +15% DTP. The experimental period was 70 days and all calves were weaned at day 56. Body weight and starter intake were recorded 7 days apart. Rumen fluid samples were collected via a stomach tube at 70 of the study. To evaluate blood parameters, calves were bled from the jugular vein on days 35 and 70 of experiment. Statistical analysis showed that there was significant difference in daily starter intake between experimental groups (p 0/01) .So that the treatment of 15% DTP of the pre-weaning and entire trial. Than other treatment. Also, the total feed intake of than the 7/5% DTP control group (P 0/05). Average daily gain Treatment was significantly pre-weaning and post-weaning was greater in the treated was 15% DTP (P 0/05). In the course of the period daily weight gain of in the treated 15% DTP was higher than the two other treatments (p 0/01). Feed efficiency had not affected by treatments (P 0/05). Apparent DM, OM and CP digestibility in diets after weaning were not affected, but the number of treatments was less than 15% DTP (P 0/05). Body measurements such as hip width, hip height, body length, wither height and heart girth were not significantly different among the treatments during pre-weaning and post weaning .The stomach size was influenced by the treatments at pre weaning, and post weaning. Stomach size for calves fed with 15% DTP was highest (p 0/01). Rumen pH was influenced by the treatments at post weaning and rumen pH was highest for the calves fed the DTP (p 0/01). Ammonia-N concentration were influenced by the treatments and was highest for the calves fed the 15% DTP (P=0/05). Rumen fluid in calves consuming 15% DTP had concentrations of acetate on day 70 (P 0.05), also Butyrate levels were also higher in the control than in the other two treatments (P 0/01). Calves fed 15 % DTP spent more time to ruminate compared with the control group (P 0/01). In relation to health indicators, control the highest score in feces compared to other treatments had per-weaning (P 0/05). Serum cholesterol and LDL levels at 70 days was higher in the control and treated with 15% DTP showed a significant difference (P 0/05). The highest lymphocyte to neutrophil ratio was seen in calves supplemented with 15% DTP (P 0.05). In general results of this study show that the tomato pomace as a source of non-forage fiber alongside pellet feed Calves can be encouraged to further improve feed intake and fermentation rumen calves and also the immune system and improve blood lipid components. Keywords : calves, Tomato pomace, performance, Ruminal fermentation, health
به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی خشک بر عملکرد رشد، تخمیر شکمبه و سلامت گوساله های شیری هلشتاین، آزمایشی با استفاده از 30 رأس گوساله هلشتاین در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 10 گوساله به ازای هر تیمار (5 گوساله نر و 5 گوساله ماده) انجام شد. سه تیمار آزمایشی شامل 1) جیره آغازین پلت شده به عنوان شاهد، 2) جیره آغازین پلت شده همراه با 5/7 درصد تفاله گوجه فرنگی خشک و 3) جیره آغازین پلت شده همراه با 15 درصد تفاله گوجه فرنگی خشک بود. طول دوره آزمایش 70 روز بود و شیرگیری در 56 روزگی انجام شد. مصرف خوراک و وزن کشی به صورت 7 روز یکبار ثبت شد. نمونه گیری از مایع شکمبه توسط دستگاه پمپ وکیوم و لوله مری و در سن 70 روزگی انجام گرفت. در روزهای 35 و 70 آزمایش، خون گیری از سیاهرگ گردن جهت بررسی فراسنجه های خونی انجام گردید. نتایج این مطالعه نشان میدهد که مصرف خوراک بین گروه های آزمایشی تفاوت معنی داری دارد (01/0 P )، به طوری که تیمار 15% تفاله در قبل از شیرگیری و کل دوره مصرف خوراک بیشتری نسبت به دیگر تیمارها داشت همچنین در کل دوره مصرف خوراک تیمار %5/7 تفاله بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0 P ). میانگین افزایش وزن روزانه تیمار ها در قبل و بعد از شیرگیری اختلاف معنی داری داشت (05/0 P ) و در تیمار %15 تفاله بیشتر بود. در کل دوره افزایش وزن روزانه در تیمار 15% تفاله نسبت به دو تیمار دیگر بیشتر بود (01/0 P ). بازده تبدیل خوراک در هیچ یک از دوره های آزمایش تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0 P ). قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و پروتئین در بعد از شیرگیری تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت اما از نظر عددی در تیمار 15% تفاله کمتر بود(05/0 P ). در اندازه گیری ابعاد بدن مانند، عرض هیپ، ارتفاع هیپ، طول بدن، ارتفاع جدوگاه و دور سینه در قبل و بعد از شیرگیری بین تیمارها تفاوتی وجود نداشت. عمق شکم در قبل و بعد از شیرگیری تحت تأثیر تیمارها قرارگرفت و در تیمار شامل 15% تفاله گوجه بیشتر از دو تیمار دیگر بود (01/0 P ).گوسالههای تغذیه شده با تفاله گوجه pH شکمبهای بالاتری در مقایسه با گروه شاهد در دوره ی بعد از شیرگیری داشتند (01/0 P )، همچنین غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه تحت تاثیر تیمار های آزمایشی قرار گرفت و در تیمار 15% تفاله گوجه بالاتر بود(05/0= P ).گوسالههای مصرفکننده آغازین حاوی 15% تفاله گوجه در 70روزگی، میزان استات بالاتری تسبت به دو تیمار دیگر داشتند (05/0 P ). همچنین میزان بوتیرات در تیمار شاهد نسبت به دو تیمار دیگر بیشتر بود (01/0 P ). تیمار حاوی 15% تفاله گوجه بطور معنی داری مدت زمان نشخوار کردن را در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد (01/0= P ). در رابطه با شاخصهای سلامت، تیمار شاهد، بالاترین نمره مدفوع را در قبل شیر گیری نسبت به تیمار های دیگر دارا بود (05/0 P ). مقدار کلسترول و LDL سرم خون در 70 روزگی در تیمار شاهد بالاتر بود و اختلاف معنی داری با تیمار 15% تفاله نشان داد (05/0 P ). در 70 روزگی، تعداد لیمفوسیتهای خون در گوسالههای تغذیه شده با 15% درصد تفاله گوجه بیشتر از دو تیمار دیگر بود (05/0 P ). به طور کلی نتایج این مطالعه نشان می دهد که حضور تفاله گوجه به عنوان یک منبع فیبر غیر علوفه ای در کنار خوراک آغازین پلت میتواند با تشویق گوساله ها به مصرف خوراک بیشتر باعث بهبود عملکرد و تخمیر شکمبه ای، گوساله های شیر خوار گردد و همچنین سیستم ایمنی و مؤلفههای لیپیدی خون را بهبود بخشد. کلمات کلیدی: گوساله ، تفاله گوجه فرنگی، عملکرد، تخمیر شکمبه، سلامت