Skip to main content
SUPERVISOR
Rahman Jahanian,Abdolhossein Samie,Hamid reza Rahmani
رحمان جهانیان (استاد مشاور) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
MARYAM TALEBZADEH
مریم طالب زاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Effect of Different Levels of Tomato Pomace on Performance, Egg Quality and some Blood Parameters of Laying Hens
The present study was conducted to evaluate the effect of tomato pomace on performance, egg quality and some blood parameters of laying hens. Experiment was carried out in a completely randomized design with 5 treatments and 5 pen replicates of four hens each. During two consequtive months, 100 white leghorn hens (Hy- Line W-36) at 40 weeks of age were fed with the diets containing 0, 6, 9, 12 or 15% tomato pomace. Using different levels of tomato pomace in the diets did not have any significant effect on performance traits (mean egg weight, egg production rate, egg mass, daily feed intake and feed conversion ratio). On the other hand, incremental levels of tomato pomace (6, 9, 12 and 15%) had a positive effect on yolk color index. Dietary inclusion of tomato pomace in comparison with control group had a statistically significant effect on yolk color in both experimental periods (p 0.05). The single degree of freedom contrast (control diet versus diets containing tomato pomace) showed that tomato pomace in the levels of 6 to 15 percent in the diet can improvement the level of egg yolks triglycerides tested in the second period and significantly reduced the amount of triglycerides of hen eggs fed by tomato pulp. Presentment tomato pomace diets did not indicate a significant effect on cholesterol content of egg yolks. Addition of these levels of tomato pomace did not indicate statistically significant effect on the other parameters of egg quality such as egg shell thickness, shell breaking strength, Haugh unit, and yolk weight and index. Contrast comparisons showed that tomato pomace was the reason for cholesterol and triglycerides reductions in blood serum of laying hens during the first period of experiment, whereas for these amounts of tomato pomace had no significant effect on serum HDL. In the second period of the experiment, the serum LDL levels showed a significant reduction (p 0.05) in hens fed on tomato pomace diets compared with control group. Based on the present results inclusion of 9 percent of tomato pomace to the laying hens diet could have some positive effects on egg quality and blood parameters of laying hens. In addition, using tomato pomace in the diet of laying hens could minimize some of the environmental concerns about tomato wastes. Key words : Laying hen, Tomato pomace, Egg quality, Performance, Egg yolk, Triglycerides and Cholesterol.
به منظور بررسی اثرات تفاله گوجه فرنگی بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و مؤلفه های خونی مرغ های تخمگذار، آزمایشی با استفاده از 100 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن سفید (سویه های- لاین) 40 هفته، بر پایه یک طرح کاملاً تصادفی، با 5 تیمار، 5 تکرار و 4 مشاهده به ازاء هر تیمار با استفاده از جیره های حاوی 0، 6، 9، 12 و 15 درصد تفاله گوجه فرنگی در مدت دو ماه به انجام رسید. استفاده از سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی در جیره، بر صفات عملکردی مرغ های تخمگذار (میانگین وزن تخم مرغ، میزان و بازده تولید تخم مرغ، مصرف خوراک و ضریب تبدیل) تأثیر معنی داری نداشت. استفاده از سطوح افزایشی تفاله گوجه فرنگی (سطوح 6، 9، 12 و 15 درصد) در جیره مرغ های تخمگذار تأثیر مثبتی بر رنگ زرده و بازار پسندی آن داشت و باعث بروز اختلاف معنی داری در دوره دوم آزمایش (44 هفتگی) شد. حضور تفاله گوجه فرنگی درجیره در مقایسه با عدم مصرف آن، در هر دو دوره آزمایش تأثیر معنی داری بر رنگ زرده داشت. مقایسه کنتراست (مقایسه جیره شاهد در برابر جیره های حاوی تفاله گوجه فرنگی) نشان از اثر معنی دار تفاله گوجه فرنگی(از سطح 6 تا 15 درصد در جیره) بر میزان تری گلیسیرید های زرده تخم مرغ در دوره دوم آزمایش داشت و کاهش معنی داری در میزان تری گلیسیرید های تخم مرغ مرغان تغذیه شده با تیمار های حاوی تفاله گوجه فرنگی در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد. استفاده از تفاله گوجه فرنگی در جیره بر میزان کلسترول تخم مرغ تأثیر معنی داری ایجاد نکرد. این سطوح استفاده از تفاله گوجه فرنگی بر دیگر مؤلفه های کیفی تخم مرغ (ضخامت و استحکام پوسته تخم مرغ، واحد هاو، وزن زرده و شاخص زرده) نیز بی تأثیر بود. از سوی دیگر، مقایسه تیمار ها و مقایسه کنتراست نشان داد که مصرف تفاله گوجه فرنگی باعث کاهش میزان کلسترول و تری گلیسیرید های خون مرغ های تخمگذار در دوره اول آزمایش گردید ولی استفاده از این میزان تفاله گوجه فرنگی، بر HDL سرم خون تأثیری نداشت. همچنین میزان LDL سرم خون مرغان جیره شاهد در مقایسه با آن هایی که جیره حاوی تفاله گوجه فرنگی دریافت نموده بودند در دوره دوم آزمایش کاهش معنی داری را نشان داد. در مجموع با توجه به نتایج به دست آمده از مؤلفه های مورد مطالعه، به نظر می رسد که استفاده از سطح 9 درصد تفاله گوجه فرنگی در جیره غذایی مرغ های تخمگذار می تواند مفید واقع شده و ضمن بهبود برخی از مؤلفه های خونی و کیفی تخم مرغ، بحث آلودگی های زیست محیطی با این ضایعات را به حداقل رساند. واژه های کلیدی: مرغ تخمگذار، تفاله گوجه فرنگی، عملکرد، کیفیت تخم مرغ، تری گلیسیرید و کلسترول

ارتقاء امنیت وب با وف بومی