Skip to main content
SUPERVISOR
محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد مشاور) مصطفی مبلی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mostafa Dehghani Talkhooncheh
مصطفی دهقانی طالخونچه

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389

TITLE

Effect of Different Sampling Seasons on the Amount of Antioxidants in Some Varieties of Iranian Mint
Using of pharmaceutical plants and the obtained products, gave them an economical value. There is a big difference between chemical elements and efficacious materials in plants, mean while, they are influenced by different processes and enviromental conditions. In the past, food stufts and oil were added by common permissible syntheses antioxidants such as BHT, TBHQ and BHA, while in recent years, consuming such componds have been confinded. It is because they may cause cancer. Also oxidative processes lead to many dangerous diseases like cancer, diabet, atherosclerosis and aging. Therefore, improving nutritional schedules is an efficiant strategy in reducing of chronic illnesses. Pharmaceutical plants and vegetables have such properties. Because of having phenolic componds, they have plenty of antioxidants properties. So, it is essential to do some examinations in different situation in order to achive high quality products. For this purpose five kinds of mint: Ahvaz mint, Esfahan pepermint, Kermanshah pepermint, Lorestan mint and Tabas mint, also two kinds of poneh (mint) were selected and harvested in fall, summer and spring seasons. Measurments were done using factorial experiment based on completely randomized blocks design with three replications. Fresh and dry weight of shoot and the shoot percent dry mater and also the ratio of leaf weight to the shoot weigh, and also antioxidant activity were measured.Total phenolic compounds was extracted by Etanol %80 based on Folin-Ciocalteu assay. Then the antioxidant activity of extracts in different phenolic componds, were tasted in two models of DPPH and b Carotene. The mentioned factors was measured in three seasons. Results performed that: Tabas showed the most and Karaj poneh the least percent of wet and dry weight of shoots, Lorestan mint showed the most but Kermanshah pepermint showed the least percent of shoot dry matter. Esfahan pepermint showed the highest leaf weight to shoot dry weight, while Esfahan poneh showed the least. Kermanshah pepermint includes the most amount of phenolic componds but Karaj poneh contain the least. According to the antoxidants activity studies with 50, 100 ppm concentrations in two models, the highest antioxidant activity belongs to Ahvaz and the lowst belongs to Esfahan poneh. Compairing the seasons, autumn showed the most and summer the least fresh and dry weight of shoot and percent of dry matter. The summer has most while the autumn has the least leaf shoot ratio. The spring owns the greatest activity while the autumn has the least antioxidants activity and phenolic componds. Key Words: Antioxidants activity, Phenolic compound, Season, Mint, Vegetative growth.
استفاده از گیاهان دارویی و فرآورده های حاصل از آنها نقش این گیاهان را در چرخه اقتصادی پر اهمیت کرده است. مواد موثره و عناصر شیمیایی موجود در گیاهان بسیار متفاوتند ضمن اینکه غلظت این مواد تحت تاثیر فرآیندهای مختلف و شرایط محیطی محل رویش تغییر می کنند. قبلاً در مواد غذایی و روغن ها جهت افزایش دوره نگهداری و جلوگیری از عمل اکسیداسیون به آنها آنتی اکسیدان های سنتزی متداول و مجاز شامل BHT و TBHQ وBHA اضافه می کردند اما در سال های اخیر مصرف این ترکیبات به علت احتمال سرطان زایی آنها محدود شده است. از سوی دیگر فرآیندهای اکسیداتیو در بروز بسیاری از بیماری ها از قبیل سرطان، دیابت، تسلب شراین و پیری نقش موثری دارند. از این رو اصلاح برنامه غذایی می تواند یک استراتژی موثر در کاهش بیماری های مزمن باشد. سال هاست وجود ترکیباتی با خاصیت آنتی اکسیدانی در مواد غذایی گیاهی مورد توجه بشر بوده است. گیاهان دارویی و سبزیجات از این دسته مواد غذایی هستند که به علت داشتن ترکیبات فنولیک خاصیت آنتی اکسیدانی زیادی دارند. لازم است آزمایشاتی در شرایط مختلف صورت گیرد که محصولاتی با حداکثر کیفیت انتخاب گردد. در این تحقیق برای نیل به این منظور ابتدا شاخساره پنج نوع نعناع به نام های نعناع اهواز، فلفلی اصفهان، فلفلی کرمانشاه، لرستان و طبس و دو نوع پونه به نام های پونه اصفهان و پونه کرج در سه فصل پاییز، تابستان و بهار (دما) برداشت و اندازه گیری ها بر روی آنها صورت گرفت. آزمایشات به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. ابتدا وزن تر، وزن خشک شاخساره، درصد ماده خشک شاخساره و نسبت وزن برگ به وزن شاخساره و سپس اثر آنتی اکسیدانی ارقام نعناع اندازه گیری شد. به این صورت که ابتدا مقدار ترکیبات فنولیک موجود در ارقام با استفاده از حلال اتانول 80 درصد طبق روش فولین – سیوکالتو تعیین شد و سپس خواص آنتی اکسیدانی عصاره ها در غلظت های مختلف ترکیبات فنولیک در دو مدل DPPH و مدل بتا کاروتن اندازه گیری شدند همه فاکتورها در سه فصل اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که از نظر صفات مرفولوژیک در بین ارقام، رقم طبس بیشترین و رقم پونه کرج کمترین میزان وزن تر و وزن خشک شاخساره، رقم لرستان بیشترین و رقم فلفلی کرمانشاه کمترین درصد ماده خشک شاخساره را داشتند. رقم فلفلی اصفهان بیشترین و رقم پونه اصفهان کمترین نسبت وزن برگ به وزن خشک شاخساره را داشت. از لحاظ ترکیبات فنولیک رقم فلفلی کرمانشاه بیشترین و رقم پونه کرج کمترین مقدار را تولید کرده است. از لحاظ خواص آنتی اکسیدانی در دو غلظت 50 و 100 پی پی ام که در دو مدل اندازه گیری بررسی شد، نشان داد بالاترین اثر آنتی اکسیدانی مربوط به رقم اهواز و کمترین آن مربوط به پونه اصفهان می باشد. در مقایسه فصول، فصل پاییز بیشترین و فصل تابستان کمترین وزن تر، وزن خشک شاخساره و درصد ماده خشک شاخساره را تولید کرده، فصل تابستان بیشترین و فصل پاییز کمترین نسبت وزن برگ به وزن شاخساره را به خود اختصاص داده است. فصل بهار بیشترین و فصل پاییز کمترین ترکیبات فنولیک و خواص آنتی اکسیدانی را در بر دارد. کلمات کلیدی : اثر آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنولیک، فصول، نعناع، رشد سبزینه ای.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی