SUPERVISOR
Ahmad Riasi,Mahdi Mohammadalipour,Mohammad Khorvash,Masoud Alikhani
احمد ریاسی (استاد راهنما) مهدی محمدعلی پور (استاد مشاور) محمد خوروش (استاد مشاور) مسعود علیخانی (استاد راهنما)
STUDENT
Neda Tadayonian
ندا تدینیان
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388
TITLE
Effect of Fat and different levels of Vitamin E- Selenium on Immune System Added to transition dairy cows ration on their Immune system and Immunity of calves till weaning day
To evaluate the effect of dietary supplementation of fat powder and vitamin E- selenium on immune system in transition dairy cows and their calves until weaning day, a total of 32 dairy cows of 21 days before calving were randomly allocated to 4 treatments. Experimental treatments included treatment 1) without fat powder with supplementation of 1500 IU vitamin E and 3.6 mg selenium (equal to recommended NRC level), treatment 2) without fat with supplementation of 3000 IU vitamin E and 7.2 mg selenium (twice recommended level of NRC), 3) 2.5 percent of fat powder with supplementation of 1500 IU vitamin E and 3.6 mg selenium and treatment 4) 2.5 percent of fat powder with supplementation of 3000 IU vitamin E and 7.2 mg selenium. To determine blood parameters in transition dairy cows, they were bled on day 21 before expected parturition and on day parturition. To evaluate blood parameters such as albumin, globulin, total serum protein and immunoglobulin G concentrations in calves, they were bled on birth day and 48 h after birth. Other blood parameters including cholesterol, glucose and TNF-? concentration in calves were measured on birth day and on day 21 after birth. Also, to determine dry matter intake and daily gain weight, they were measured daily and weekly, respectively. Furthermore, rectal temperature and manure score were measured daily. It was observed that experimental treatments did not have any significant effect on blood parameters such as sera globulin, total serum protein, immunoglobulin G and glucose concentrations in transition dairy cows. However, serum albumin concentration tended to decrease (p=0.07) in groups fed fat powder and vitamin E- selenium supplementation. Furthermore, body weight of cows was not affected by supplementation of fat powder and vitamin E- selenium. In addition, applying these supplementations did not affect significantly sera immunoglobulin G and albumin concentrations in calves. Also, administrating fat powder and vitamin E- selenium supplementation could significantly (p 0.001) decrease serum globulin and total serum protein concentrations in their calves. Surprisingly, adding these supplementations led to significantly (p 0.05) increase serum TNF-? concentration in their calves. However, using experimental treatments did not affect sera cholesterol and glucose concentrations in their calves. Although adding these supplementations in diet of dairy cows did not influence feed intake and daily gain weight of their calves, it could improve feed efficiency in their calves. Although, supplementing vitamin E-selenium and fat powder did not significantly affect birth weight, weaning day and weaning weight in their calves, weaning day was decreased. Moreover, manure score and rectal temperature were not affected by adding these treatments. In addition, colostrums compositions including colostrums production, protein percent, lactose percent, total solid not fat, total solid and selenium concentration were not affected by experimental treatments. Fat percent of colostrums was significantly (p 0.01) decreased in groups fed by supplementing of fat powder and vitamin E- selenium (twice recommended level of NRC). Moreover, skeletal growth parameters such as body length, height, hip, pin and were not affected by experimental treatments in their calves. Key words : fat powder, vitamin E, selenium, blood parameter, skeletal growth parameter, colostrum compositions
به منظور بررسی تاثیر افزودن چربی و سطوح مختلف سلنیوم و ویتامین E در جیره گاوهای شیری دوره انتقال بر سیستم ایمنی گاوها و ایمنیت گوساله ها تا پایان شیرخوارگی تعداد 32 گاو شیری هلشتاین چند شکم زایش را 21 روز قبل از زایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی بین 8 تکرار 4 تیمار آزمایشی توزیع گردید. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار 1: بدون چربی با1500 واحد ویتامین E برابر با6/3 میلی¬گرم در کیلو گرم(1 برابر میزان توصیه شده NRC)، تیمار 2: بدون استفاده از چربی با 3000 واحد ویتامین E، تیمار 3: 5/2 درصد پودر چربی با1500 واحد مکمل ویتامین Eو 6/3 میلی¬گرم سلنیوم (1 برابر میزان توصیه شده NRC)، تیمار 4: 5/2 درصد پودر چربی با3000 واحد مکمل ویتامین E و 2/7 میلی¬گرم سلنیوم بودند. برای اندازه گیری پارامترهای خونی به ترتیب در روز 21 قبل از زایش مورد انتظار و روز زایمان ازگاوهای شیری دوره انتقال و در روزهای تولد و 48 ساعت پس از تولد ازگوساله ها خونگیری شد. میزان ماده خشک مصرفی ، دمای رکتوم و اسکور مدفوع روزانه و اضافه وزن بدن هفتگی در گوساله ها اندازه گیری شد. نتایج نشان دادکه در تیمارهای مختلف، مکمل پودر چربی، سلنیوم-ویتامین Eتاثیر معنی داری بر پارامترهای خونی از قبیل غلظت گلوبولین، کل پروتئین های سرمی، ایمونوگلوبولین G و گلوکز سرم خون گاوها نداشت. غلظت آلبومین با افزودن مکمل چربی به جیره در گاوها تمایل به معنی داری داشت (07/0P=). ولی به کاربردن این مکمل ها تاثیر معنی داری بر وزن بدن گاوها نداشت. تیمارهای غذایی تاثیری بر ترکیب آغوز از جمله میزان آغوز تولیدی، درصد پروتئین، درصد لاکتوز، مواد جامد غیر چربی، کل مواد جامد شیر و سلنیوم آغوز نداشت. چربی شیر به طور معنی داری (01/0 p ) به وسیله مکمل نمودن پودرچربی و ویتامینE-سلنیوم کاهش یافت. در گوساله های استفاده از این مکمل ها اثر معنی داری بر غلظت آلبومین و ایمونوگلوبولین G آنها نداشت، اما توانست به طور معنی داری (001/0 p) میزان گلوبولین و کل پروتئین سرمی را کاهش دهد. استفاده از این مکمل ها توانست به طور معنی داری (05/0 p ) غلظت TNF-? گوساله ها را افزایش دهد. اگرچه استفاده از این مکمل ها تاثیر معنی داری بر میزان خوراک مصرفی، میزان اضافه وزن بدن، وزن از شیرگیری و سن از شیرگیری گوساله ها نداشت (05/0 p )، اما توانست بازده خوراک را به لحاظ عددی بهبود دهد. مکمل نمودن پودر چربی و سلنیوم-ویتامین Eاثر معنی داری بر وزن تولد، وزن از شیرگیری و سن از شیرگیری گوساله ها نداشت. همچنین نمره مدفوع، دمای رکتوم و رشد اسکلتی شامل دورکمر، طول بدن، عرض، ارتفاع و قد گوساله ها تحت تاثیر تیمارهای غذایی قرار نگرفت. به طور کلی، به نظر می رسد افزودن مکمل های پودر چربی و سلنیوم - ویتامین E توانست باعث بهبود پاسخ ایمنی و بازده خوراک در گوساله ها شود. واژه های کلیدی: پودر چربی، ویتامین E، سلنیوم، ایمنی، پارمترهای خونی، پارامتر رشد اسکلتی، ترکیب آغوز