SUPERVISOR
Sayedamirhossein Mahdavi,Abdolhossein Samie
سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما)
STUDENT
Ehsan Moghadas dastjerdi
احسان مقدس دستجردی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388
TITLE
The Effect of Feeding Different Protein and Threonine Levels on Performance, Egg Quality and Immune Responses of Laying Hens
The present study was curried out to investigate the effects of feeding the different levels of crude protein (CP) and threonine (Thr) on performance, egg quality and immune responses of laying hens in a completely randomized design with a factorial arrangement, at a 70-day period. Treatmentincludedthree levelof C(100, 95and 90ercent ofHy-Line W36 commercial guide recommendation)andthree levels ofThr(100, 110and 120ercentofHy-Line W36 commercial guide recommendation ). At this experiment, one hundred eighty Hy-Line W36 commercial laying hens (48 weeks old) were randomly allocated into 9 dietary treatments with 4 replicates of 5 hens in each replicate. Feed and water were provided ad libitum during the experiment. The average daily feed intake, feed conversion ratio, egg production, egg weight and egg mass were evaluated for the first 35 days, the second 35 days and the whole trial period. At the end of first and second periods, egg qualitative traits including Haugh unit, yolk index, yolk color, quality and strengthof egg shell were evaluated. In order to investigate immune response, 2 birds per replicate were administered intramuscular injection with sheep red blood cell (SRBC), twice with 10 days interval, and then blood samples were collected 6 and 12 days after first and second injection, respectively. The blood antibody titer at each 2 times and differential counting of leukocyte subsets, albumin and globulin percent were evaluated at second time. At the end of experiment, jejunum mucosa and relative weight of various body organs were studied. The results of this experiment showed that reduction in dietary CP content or increasing dietaty Thr, at the studied levels had no significant effect on average daily feed consumption, egg production ratio, egg mass, feed conversion ratio, Haugh unit, yolk index, and egg shell quality at each time intervals. At the end of the trial body weight change in different dietery groups was similar. No significant difference was found between dietary treatments in white blood cells numbers, early immune response, jejunum histology and relative weight of liver and spleen. However, 10 % reduction in dietary CP caused the reduced egg weight at each three time intervals ( P 0.05) and increase in yolk color at the end of expriment ( P 0.05). In addition, 20 % increase in dietary Thr level in diet compared to recommended level, caused significant increase in antibody titer against SRBC at secondary immune response ( P 0.05), increase in globulin percent, reduction in albumin percent and ratio of albumin to globulin in blood plasma ( P 0.05). There was a significant interaction between CP and Thr levels on secondary immune response ( P 0.05). The relative weight of pancreas increased as dietary Thr level increased ( P 0.05). In conclusion, the results of this study showed that reduction in dietary CP content at studied levels, at 70 days had no adverse effect on performance, egg qualitative traits, and immune responses of layers. But to gain the highest immune response, more Thr compared to recommended level is required. Keywords: Laying hens, Crude protein, Threonine, Performance, Egg quality, Immune responses.
پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر تغذیه سطوح مختلف پروتئین و ترئونین بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و پاسخ های ایمونولوژیک مرغان تخم گذار، به صورت یک آزمایش فاکتوریل، بر پایه طرح کاملاً تصادفی پایه ریزی و در مدت زمان 70 روز اجرا گردید. فاکتورهای مورد مطالعه شامل سه سطح پروتئین خام (100، 95 و 90 درصد توصیه راهنمای پرورش های-لاین W36) و سه سطح ترئونین (100، 110 و 120 درصد توصیه راهنمای پرورش های-لاین W36) بود. بدین منظور 180 قطعه مرغ تخم گذار لگهورن سویه های-لاین (W36) در سن 48 هفتگی به صورت تصادفی بین 9 تیمار آزمایشی متشکل از 4 تکرار و 5 قطعه مرغ در هر تکرار توزیع گردید. در طول مدت آزمایش آب و غذا به صورت آزادانه در اختیار پرندگان قرار گرفت. میانگین مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک، درصد تولید، وزن و بازده روزانه تولید تخم مرغ در سه بازه زمانی شامل 35 روز اول، 35 روز دوم و کل دوره محاسبه شد. در پایان دوره اول و دوم صفات کیفی تخم مرغ شامل واحد هاو، شاخص زرده، رنگ زرده، کیفیت و استحکام پوسته مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور بررسی پاسخ ایمنی پرندگان، تزریق گلبول های قرمز گوسفندی در دو زمان به فاصله 10 روز انجام و 6 روز پس از تزریق اول و 12 روز پس از تزریق دوم نمونه برداری از خون صورت گرفت. عیار آنتی بادی خون در هر دو مرحله و شمار تفکیکی گلبول های سفید و درصد آلبومین و گلوبولین در مرحله دوم مورد ارزیابی واقع شد. در پایان آزمایش بافت مخاطی ژژنوم و وزن نسبی ارگان های مختلف بدن بررسی گردید. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که کاهش پروتئین خام و افزایش ترئونین جیره غذایی در سطوح مورد آزمون، از لحاظ آماری تغییر معنی داری در میانگین مصرف خوراک روزانه، درصد تولید تخم مرغ، بازده روزانه تولید تخم مرغ، ضریب تبدیل خوراک، واحد هاو، شاخص زرده و کیفیت پوسته در هیچ یک از بازه های زمانی ایجاد ننمود. تغییرات وزن بدن گروه های مختلف در انتهای دوره یکسان بود. همچنین تفاوت معنی داری بین تیمار ها از لحاظ شمارش گلبول های سفید خون، پاسخ ایمنی اولیه، بافت شناسی ژژنوم و وزن نسبی کبد و طحال مشاهده نشد. این در حالی بود که کاهش 10 درصدی پروتئین خام سبب کاهش وزن تخم مرغ در هر سه بازه زمانی (05/0 P ) و افزایش رنگ زرده تخم مرغ در پایان دوره (05/0 P ) گردید. به علاوه افزایش 20 درصدی ترئونین جیره غذایی نسبت به سطح توصیه شده، باعث افزایش معنی دار عیار آنتی بادی علیه گلبول های قرمز گوسفندی در پاسخ ایمنی ثانویه (05/0 P ) و نیز افزایش درصد گلوبولین، کاهش درصد آلبومین و کاهش نسبت آلبومین به گلوبولین در پلاسمای خون (05/0 P ) شد. هم چنین اثر متقابل سطوح مختلف پروتئین و ترئونین در پاسخ ایمنی ثانویه معنی دار بود (05/0 P ). هم زمان با افزایش میزان ترئونین جیره، وزن نسبی پانکرآس نیز افزایش یافت (05/0 P ). به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که کاهش پروتئین جیره در سطوح مورد آزمایش و در مدت زمان 70 روز تأثیر منفی بر عملکرد تولیدی، صفات کیفی تخم مرغ و پاسخ های ایمنی مرغان تخم گذار نداشته ولی برای دست یابی به بالاترین عملکرد سیستم ایمنی به سطوح بیش تری از ترئونین نسبت به سطح توصیه شده نیاز است. کلمات کلیدی : مرغان تخم گذار، پروتئین خام، ترئونین، عملکرد، کیفیت تخم مرغ، پاسخ های ایمنی