Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Jahangir Khajehali
جواد کرامت (استاد راهنما) جهانگیر خواجه علی (استاد مشاور)
 
STUDENT
MEHDI AMEL HOOSHMAND
مهدی عامل هوشمند

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393
The presence of residual insecticide imidacloprid with trade name Confidor (one of the most widely used insecticide in greenhouse cultivation) and kresoxim methyl fungicide with brand name Stroby (a common fungicides groups that have a protective effect) in strawberry fruit, in greenhouse cultivation were studied. Also in this study, the effect of washing, process of making jams and storage at 4° C , on reductio of residues imidacloprid and kresoxim methyl were examined. Strawberry plants were sprayed with 1 per thousand solution of imidacloprid and 0.5 per thousand of kresoxim methyl. Sampling from plants was done two hours 1, 3, 5, 7 days and two hours 1, 2, 3, 5 and 7 days after imidacloprid and kresoxim methyl sperying. Pesticide residue was measured by high-performance liquid chromatography (HPLC) with ultraviolet detection (UV) that for sample preparation QuEChERS method wase used. In two kinetic models, “first-order and bi-exponential” data were stimated. The results showed that first-order model is the best model for description of pesticide reduction in both of greenhouse and storage conditions. The best model to describe the decreasing trend kresoxim methyl and imidacloprid in both greenhouse and storage at model results showed that both Pesticides follow a decreasing trend in times. The results showed that both pesticide follow a reduction trend in time, the amount of kresoxim methyl after a perhervest interval of 7 days was 0.87 and in storage for 12 days at 4 ° C it decreased to 0.83 mg kg, that it is more than the amount of MRL (.02 mg kg) determined by Codex. imidacloprid Residue has received to minimum 0.64 mg kg after Currency period of 7 days , and after 12 days period of storage in 4 ° C it has received to 1.97 mg per kg which i more than MRL (0.5 mg kg) determined by Codex. Because of washing the amount of kresoxim methyl and imidacloprid have reduced respectively to 2.77 and 1.20 mg kg. And after jam making imidacloprid amount reached to undetectable amount and kresoxim methyl was reduced to 0.085 mg kg. According to this research, washing and jam making process had greatest effect on kresoxim methyl and imidacloprid residue reduction. In other side storage at 4 ° had less effect than to earlier treatments. Keywords: Residual kresoxim methyl, residual imidacloprid, strawberries greenhouse, high performance liquid chromatography.
استفاده بیش از حد آفت کش ها و عدم رعایت دوره بیش از برداشت در کشت محصولات کشاورزی باعث افزایش باقی مانده سموم در این محصولات می شود که خود به‌عنوان خطر جدی برای سلامتی انسان، امنیت غذایی و محیط‌زیست مطرح می باشد، بنابراین بررسی روند کاهشی آفت کش ها در شرایط کشت و بررسی اثر کاهش فرآیندهای رایج در کاهش میزان باقی مانده سموم می تواند به توسعه و گسترش ایمنی مواد غذایی کمک کند. در این پژوهش وجود باقی مانده حشره کش ایمیداکلوپرید با نام تجاری کونفیدر (یکی از رایج ترین حشره کش ها در کشت گلخانه ای) و قارچ کش کروزوکسیم متیل با نام تجاری استروبی (یک از قارچ کش های رایج از گروه استروبیری hy;ها بوده که دارای اثر محافظتی به ویژه در کشت های گلخانه ای هستند) در میوه ی توت فرنگی، در کشت گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت و همچنین اثر فرآیند های شست وشو، فرآیند تولید مربا و انبارداری در دمای 4 درجه سانتی‌گراد بر کاهش میزان باقی مانده این دو آفت کش بررسی شد. برای ارزیابی، سم پاشی بوته های توت فرنگی با محلول 5/0 در هزار قارچ کش کروزوکسیم متیل و 1 در هزار حشره کش ایمیداکلوپرید صورت گرفت. نمونه‌برداری از بوته های سم پاشی شده با حشره کش ایمیداکلوپرید به فواصل دو ساعت 1، 2، 3، 5، 7 روز و برای قارچ کش کروزوکسیم متیل در فواصل دو ساعت، 1، 2، 3، 5 و 7 روز پس از سم‌پاشی انجام گرفت. آماده‌سازی نمونه و استخراج سموم با استفاده از روش QuEChERS صورت گرفت و برای اندازه گیری باقی مانده هر دو سم از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) با آشکارساز فرابنفش (UV) استفاده شد. داده ها در دو مدل کینتیکی، مرتبه ی اول و دونمایی برازش داده شد. نتایج نشان داد بهترین مدل برای توصیف روند کاهشی کروزوکسیم متیل و ایمیداکلوپرید در هر دو شرایط گلخانه و نگهداری در دمای 4 درجه سانتی‌گراد از مدل کینتیک مرتبه ی اول است. نتایج نشان داد که هر دو آفت کش از یک روند کاهشی در زمان پیروی می کنند. به نحوی که مقدار کروزوکسیم متیل پس از یک دوره پیش از برداشت 7 روزه از مقدار اولیه 17/4 به 51/0 میلی گرم بر کیلوگرم رسید که نشان دهنده دوره پیش از برداشت 86/7 روز برای این نوع قارچ کش است و در انبارمانی به مدت 12 روز (در دمای 4 درجه سانتی‌گراد) مقدار باقی مانده این قارچ کش از63/3 به 83/0 میلی گرم بر کیلوگرم کاهش یافت که این مقدار از MRL (2/0 میلی گرم بر کیلوگرم) تعیین شده توسط کدکس بیشتر است. باقی مانده حشره کش ایمیداکلوپرید پس از هفت روز از مقدار اولیه 67/3 میلی گرم برکیلوگرم به کمترین میزان خود یعنی 64/0 میلی گرم بر کیلوگرم رسید که با استفاده مدل سینتیکی درجه اول دوره پیش از برداشت 35/8 پیش بینی شد و در انبارمانی به مدت 8 روز (در دمای 4 درجه سانتی‌گراد) مقدار آن از53/3 به 97/1 میلی گرم بر کیلوگرم رسید که این مقدار نیز از MRL (5/0 میلی گرم بر کیلوگرم) تعیین شده توسط کدکس بیشتر است. در اثر شست وشو مقدار کروزوکسیم متیل و ایمیداکلوپرید به 20/1و 77/2 میلی گرم بر کیلوگرم کاهش یافت و در طی فرآیند تولید مربا باقی مانده ایمیداکلوپرید قابل تشخیص نبود و مقدار کروزوکسیم متیل به 085/0 میلی گرم بر کیلوگرم کاهش یافت. بر اساس نتایج این پژوهش فرآیند تولید مربا و شست وشو بیشترین تأثیر را بر کاهش میزان باقی‌مانده قارچ کش کروزوکسیم متیل و حشره کش ایمیداکلوپرید داشته و نگهداری در دمای 4 درجه باعث کاهش باقی مانده سم در محصول می شود اما این روند کاهشی بسیار کند است. کلمات کلیدی: باقی مانده کروزوکسیم متیل، باقی مانده ایمیداکلوپرید، توت فرنگی گلخانه‌ای، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی