Skip to main content
SUPERVISOR
محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد مشاور) سیدامیرحسین گلی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Zeynab Naroei
زینب ناروئی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Effect of LED light on nutritional value, essential oil composition and sensory properties of basil and parsley microgreens
Many physiological responses to plant life cycle, photosynthesis, and growth are controlled by light irradiation, which is a critical factor in the production of metabolites in plants. Light properties affect the biosynthesis and accumulation of plant phytochemicals in controlled growth environments, such as greenhouses. LED is one of the sources of artificial light that can be regulated from its wavelength and composition of the light spectrum. By controlling the light and managing it, a quantitative and qualitative increase in the product. Could be guaranteed. Emerging LED technology has increased production and productivity in the fields of fruit, vegetables and medicinal plants and has also optimized light-dependent processes in plant production. On the other hand, single-tone LED lights can increase the content of secondary metabolites in plants. Microgreens are a new class of edible vegetables produced from different vegetable and plants seeds and harvested at a short growth period (1 to 3 weeks) at a height of 5-10 cm. The beautiful color, freshness, delicate texture and high nutritional value of microgreens have attracted the attention of many consumers and due to their abundance of bioactive compounds including antioxidants, vitamins and minerals compared to their mature counterparts, classified as functional food group. In this study, basil and parsley microgreens were treated with LED, 100% blue, 100% red, 30% blue- 70% red, and 100% white at the intensity of 300 mmol /m 2 s photon. Also microgreens grown under natural light and mature vegetation, under greenhouse conditions were used to compare the results. Results showed that basil microgreens under blue and blue-red LED light had significantly higher phenolic content than other treatments due to increased photosynthetic activity and production of secondary metabolites affected by these lights. In the case of parsley, no significant differences were observed between the treatments. The highest antioxidant activity of both plants was observed in the microgreens treated with blue light and the microgreens under natural light showed the lowest antioxidant activity in both plants. The results showed that the amount of minerals, except for calcium in basil and potassium in parsley microgreen, were higher than that of mature vegetables. In terms of color, a * index in basil microgreens under red light was higher than other treatments. That can be desirable feature in the market. The highest b * index was observed in the microgreens under blue-red light and the highest L * index in the microgreens under blue light. According to the results of sensory evaluation of basil microgreens, the samples treated with blue-red light were more acceptable in appearance. During storage of basil microgreens under blue LED, fluorescent and dark, at 4 ° C for 9 days, the weight loss increased significantly over time, which was due to greater openings in the light and consequently increased leaf trairation, which was greater in the fluorescent light than LED and dark treatments. The amount of phenolic compounds in the three treatments decreased over time. The effect of time was significantly greater in reducing the amount of phenolic compounds under LED light. This indicated the detrimental effect of LED light during storage. Based on the results of the sensory evaluation microgreens maintained under LED light had an undesirable appearance, possibly due to the high energy and heat produced by this light during the storage period. Keywords: LED light, microgreen, nutrition values, sensory properties, basil, parsley
بسیاری از واکنش های فیزیولوژیکی چرخه زندگی گیاه، فتوسنتز و رشد توسط تابش نور کنترل می‌شود که یک عامل حیاتی برای تولید متابولیت ها در گیاهان به شمار می‌رود. خصوصیات نور بر بیوسنتز و تجمع ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه در محیط های رشد کنترل شده، مانند گلخانه‌ها، مؤثر است. LED یکی از منابع نور مصنوعی است که دارای قابلیت تنظیم طول موج و کنترل ترکیب طیف نور می باشد. با کنترل نور و مدیریت آن میتوان موجب تضمین افزایش کمی و کیفی محصول شد. تکنولوژی نوظهور LED ، تولید و میزان بهره وری را در زمینه های تولید میوه ، سبزیجات و گیاهان دارویی افزایش داده و همچنین موجب بهینه سازی فرآیندهای وابسته به نور در تولیدات گیاهی شده است. از طرف دیگر، نورهای تک فام LEDمی توانند میزان متابولیت های ثانویه در گیاهان را افزایش دهند. میکروگرین ها رده ی جدیدی از سبزیجات خوراکی هستند که از بذر سبزیجات و گیاهان مختلف تولید شده و در دوره‌ی رشد کوتاه (1 تا 3 هفته) در ارتفاع cm 5-10 برداشت می شوند. رنگ زیبا، تازگی، بافت ظریف و ارزش غذایی زیاد میکروگرین ها باعث شده تا توجه بسیاری از مصرف کنندگان را به خود جلب کند و به دلیل داشتن ترکیبات بیواکتیو فراوان ازجمله آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و املاح نسبت به همتایان بالغ خود، درگروه مواد غذایی فراسودمند قرار گیرند. در این تحقیق میکروگرین های ریحان و جعفری تحت تیمار نور های LED، %100 آبی، 100% قرمز، 30%آبی- 70% قرمز و 100% سفید با شدت 300 میکرومول فوتون بر متر مربع بر ثانیه قرار گرفتند. همچنین میکروگرین تحت نور طبیعی و سبزی بالغ در شرایط نوری گلخانه برای مقایسه نتایج رشد کردند. براساس نتایج مشاهده شد که میکروگرین‌های ریحان تحت نور LED آبی و آبی- قرمز به دلیل افزایش فعالیت فتوسنتزی و تولید متابولیت های ثانویه تحت تاثیر این نور ها، به طور معنی داری میزان فنولیک بیشتری نسبت به سایر تیمار‌ها از جمله سبزی بالغ داشتند. در مورد جعفری تفاوت معنی داری از این جهت بین تیمار‌ها مشاهده نشد. بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی هر دو گیاه در میکروگرین‌های تحت تیمار نور آبی مشاهده شد و میکروگرین‌های تحت نور طبیعی کمترین خاصیت آنتی اکسیدانی در هر دو گیاه را نشان دادند. بر اساس نتایج، میزان عناصر معدنی به جز کلسیم در میکروگرین‌های ریحان و پتاسیم در میکروگرین‌های جعفری تحت نور LED، نسبت به سبزی بالغ بیشتر بود. از نظر رنگ، شاخص a* در میکروگرین ریحان تحت نور قرمز بیشتر از سایر تیمار‌ها بود که از نظر بازار پسندی یک ویژگی مطلوب به شمار می رود. بیشترین میزان شاخص b* در میکروگرین تحت نور آبی- قرمز و شاخص L* در میکروگرین تحت نور آبی مشاهده شد. با توجه به نتایج حاصل از ارزیابی حسی میکروگرین‌های ریحان، نمونه‌های تحت تیمار نور آبی- قرمز ازنظر خصوصیات ظاهری مقبولیت بیشتری حتی نسبت به سبزی بالغ داشتند. در طی انبارداری میکروگرین‌های ریحان تحت نور LED آبی، فلورسنت و تاریکی، در دمای 4 درجه سلسیوس به مدت 9 روز، کاهش وزن در طول زمان به طور معنی داری افزایش یافت که احتمالا به دلیل باز شدن بیشتر روزنه ها در اثر نور و در نتیجه افزایش تعرق برگ، این کاهش وزن در نور فلورسنت بیشتر از تیمار LED و تاریکی بود. میزان ترکیبات فنولیک در نمونه‌های هرسه تیمار در طول زمان کاهش یافت به طوریکه اثر زمان در کاهش میزان ترکیبات فنولیک نمونه تحت نور LED به طور معنی داری بیشتر بود که این می تواند نشاندهنده اثر منفی نور LED بر میزان ترکیبات فنولیک از این جهت در طول زمان انبارداری ریحان می باشد. نتایج این مطالعه بیان کننده تاثیر بسیار مثبت نورهای LED در تولید میکروگرین های ریحان است ضمن اینکه به نظر می رسد کیفیت غذایی میکروگرین های تولید شده نسبت به سبزی های تولید شده در مزرعه و گلخانه بالاتر باشد. کلمات کلیدی: نور LED، میکروگرین، ارزش غذایی، خصوصیات حسی، ریحان، جعفری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی