Skip to main content
SUPERVISOR
حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما) سعید کریمی دهکردی (استاد راهنما) احمد ریاسی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Ehsan Jabbary
احسان جباری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Effect of Malt Byproduct on Growth Performance and Immune System of Fattening Lambs
This investigation was carried out in order to study the effect of Saccharomyces cerevisiae and malt sprout byproduct effects on afshari fattening lambs. The experiment was conducted using fourty afshari males lambs with average body weight of 26± 5 kg and 90± 10 day age in a completely randomized design with four treatments. After two weeks of adaptation, the lambs were fed for eighty days with balanced rations formulated according to NRC (1984) recommendations. The applied treatments were:1) barley group (Control group) 2) malt group 3) barley group including of Saccharomyces cerevisiae 4) malt group including of Saccharomyces cerevisiae Lambs were weighted every weeks before morning feeding. For measuring blood parameters, five lambs were randomly selected in each treatment and blood samples were collected from jaugular wein of the lambs four hours after morning feeding. Lambs fed diets with malt sprout byproduct significantly increased (p 0.05) DM intake, daily live weight gain but there were not significantly differences among treatments for feed conversion ratio. Supplementation of diet with live yeast and malt sprout byproduct did not affects (p 0.05) blood parameters such as glucose, Blood urea nitrogen, Aspartate aminotransferase, Albumin, alb/glb, White blood cell, Lymphocyte, Neutrophil, Monocyte, Eosinophil but were found differences among treatments in Red blood cell, Glubulin and Total protein. then generally it can be concluded addition of malt sprout byproduct to improved growth performance and in turn, immune system of lambs but their interaction with live yeast did not affect on growth performance and blood parameters related on immune system. Keywords : Saccharomyces cerevisiae yeast , immune system, growth performance, malt sprout by product
این آزمایش به منظور بررسی اثرات محصولات فرعی جو جوانه زده و مخمر ساکارومایسیس سروزیه در بره های پرواری نژاد افشاری انجام گرفت. تعداد 40 بره نر افشاری با میانگین وزن بدن5 ±26 و میانگین سنی 10±90 در قالب طرح کاملا تصادفی پس از دو هفته عادت پذیری، به مدت 80 روز با جیره بالانس شده مطابق با استاندارهای1984 NRCتغذیه شدند. تیمارهای به کارگرفته شده شامل:تیمار 1) شاهد تیمار2) حاوی جو جوانه زده تیمار3) جیره شاهد به همراه مخمر ساکارومایسیس سروزیه تیمار4) حاوی جو جوانه زده به همراه مخمر ساکارومایسیس سروزیه. بره ها به صورت هفتگی قبل از تغذیه صبحگاهی وزن کشی شدند. برای اندازه گیری فراسنجه های خونی، 5 بره به طور تصادفی از هر تیمار انتخاب شده و نمونه های خونی 4 ساعت بعد از تغذیه صبحگاهی از طریق سیاهرگ گردنی جمع آوری می شد. بره های تغذیه شده با جیره های حاوی پسماند جو جوانه زده به طور معنی داری ماده خشک روزانه بیشتری مصرف می کردند و افزایش وزن روزانه بیشتری داشتند(05/0p ). مکمل سازی جیره با مخمر زنده و پسماند جو جوانه زده بر پارامترهای خونی از قبیل: گلوکز ، آنزیم آسپارتات آمینو ترانسفراز ، آلبومین، نسبت آلبومین به گلوبولین، شمار کل گلبول های سفید، لنفوسیت، نوتروفیل، مونوسیت و ائوزینوفیل تاثیر نداشت اما تیمارها از لحاظ پروتئین کل، شمارش گلبول های قرمز و گلوبولین و نیتروژن اوره ای خون تفاوت معنی داری داشتند(05/0p ). پس به طور کلی می توان این گونه نتیجه گرفت که پسماند جو جوانه زده مالت، بازده رشد و به موجب آن سیستم ایمنی بره ها را بهبود بخشیده است اما اثر متقابل پسماند جو جوانه زده با مخمر زنده تاثیری بر بازده رشد و پارامترهای خونی مرتبط با سیستم ایمنی نداشته است. کلید واژه: مخمر ساکارومایسیس سروزیه، پسماند جو جوانه زده، سیستم ایمنی، بازده رشد

ارتقاء امنیت وب با وف بومی