Skip to main content
SUPERVISOR
Ahmad Riasi,Mohammad Khorvash,Sayedamirhossein Mahdavi
احمد ریاسی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد مشاور) سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Maryam Jeshari
مریم جشاری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

The Effect of Mixture Herbal Essences of thyme, oregano, rosemary and Essence Extracted Residues on Growth Performance, Weaning Age and Blood Metabolite of Holstein Calves
This study was conducted to evaluate effects of mixture essences of thyme, oregano and rosemary and mixture of the essence extracted residues on growth performance, weaning age and blood metabolite in Holstein calves. A total of 60 male and female Holstein calves were assigned to treatments using a completely randomized design with 3 × 2 factorial methods. The treatments were: 1- basic starter without additives (control), 2- basic starter with equal portion of the three herbal essences (thyme, oregano and rosemary, 300mg/kg dry matter), and 3- basic starter with equal portion of the three essence extracted residues (thyme, oregano and rosemary, 50g/kg dry matter). The starters were fed from day 7 until weaning time and then all calves were fed with routine weaned calves’ diets without any additive up to 4 months age. Weaning age was determined according to reach 1000 g dry matter intake in three consecutive days. Two methods were used for weaning: 1- suddenly weaning, and 2- gradually weaning. So, befor weaning 3 treatments and after weaning 6 treatments were tested. The intake of starter wasmeasured daily. Body weight and fecal score were recorded weekly. Blood sampleswere collectedduringthe weaning days. The results showed that consumption herbal essence and the residual improved average daily gain, feed intake and feed conversion ratio compared to the control group (p 0.05). Weaning age in residue and essence group was lower than the control group (p 0.05). The weight at one month after weaning was higher (p 0.05) for residue and the essence group than the control group. The weight at two months after weaning was not affected by the treatments. Gradually weaning and using the essences increased calves' blood glucose levels and reduced the blood cholesterol numerically, however the differences was not significant (p 0.05). On day 1 of weaning the essence group with suddenly weaning had lower AST (p 0.05) compared to the control group with gradually weaning. Suddenly weaning decreased (p 0.05) triglyceride levels compared to the gradually weaning. It was concluded that essence and essence extracted residues of thyme, oregano and rosemary had positive effects on performance of Holstain calves and reduced their weaning age. Keywords : Essential oil, Essence extracted residue, Weaning age, Holstein calves
به کار بردن راه کارهای تغذیه ای صحیح برای رشد و سلامت بهتر گوساله ها از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا آزمایش حاضر به منظور بررسی اثر مخلوط اسانس گیاهان آویشن، پونه و رزماری و مخلوط پسماند آنها بر بازده رشد، سن از شیرگیری و متابولیت های خونی گوساله های هلشتاین انجام شد. برای این منظور 60 راس گوساله ی نر و ماده هلشتاین با میانگین وزن تولد 5±40 کیلوگرم از سه روزگی در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×2 بر پایه طرح کاملا تصادفی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه های آزمایشی عبارت بودند از: 1- گروه دریافت کننده خوراک آغازین بدون افزودنی (کنترل)، 2- گروه دریافت کننده خوراک آغازین پایه به همراه نسبت مساوی از اسانس سه گیاه دارویی (آویشن، پونه و رزماری به میزان 300 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم ماده خشک) و 3- گروه دریافت کننده خوراک آغازین پایه به همراه نسبت مساوی از پسماند عصاره گیری سه گیاه دارویی (آویشن، پونه و رزماری به میزان50 گرم به ازاء هرکیلوگرم ماده خشک) جیره استارتر از روز 7 تا زمان از شیر گیری مصرف شد و پس از آن تمام گوساله ها با جیره بدون اسانس یا پسماند تا حدود 4 ماهگی تغذیه شدند. سن از شیرگیری براساس رسیدن به مصرف 1000 گرم ماده خشک در سه روز پیاپی تعیین شد. پس از آن گوساله ها با دو روش از شیر گیری تدریجی و ناگهانی از شیرگرفته شدند. بنابراین تا زمان شیرگیری 3 تیمار و پس از آن 6 تیمار بود. میزان خوراک مصرفی روزانه، وزن روزانه، اسکور مدفوع هفتگی و همچنین وزن به فاصله یک ماه و دو ماه پس از تولد ثبت شد. نمونه های خون جهت تعیین غلظت برخی از پارامترهای خونی در چهار روز از شیرگیری گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان داد که مصرف اسانس ها و پسماند گیاهان دارویی میانگین افزایش وزن روزانه، مصرف ماده خشک و همچنین ضریب تبدیل غذایی را در مقایسه با گروه کنترل بهبود داد (05/0 P). سن از شیرگیری در گروه اسانس و پسماند نسبت به گروه کنترل کمتر بود(05/0 P). همچنین وزن از شیرگیری در گروه اسانس به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (05/0 P). اما با گروه پسماند تفاوت معنی داری نداشت. وزن یک ماه بعد از شیرگیری تحت تاثیر مصرف اسانس و پسماند قرار گرفت و بهبود یافت (05/0 P). وزن دو ماه بعد از شیرگیری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. تیمار اسانس و شیرگیری تدریجی باعث افزایش عددی میزان گلوکز خون و کاهش عددی میزان کلسترول خون نسبت به سایر تیمارها شد. اما تفاوت ها معنی دار نشد (05/0 P). مصرف اسانس و از شیرگیری ناگهانی باعث کاهش معنی دار میزان AST در روز اول از شیرگیری نسبت به تیمار کنترل و از شیرگیری تدریجی شد (05/0 P). مکمل های گیاهی تأثیر معنی داری بر میزان تری گلیسرید خون گوساله ها نداشت و از شیرگیری ناگهانی باعث کاهش معنی دار میزان تری گلیسرید نسبت به از شیرگیری تدریجی شد (05/0 P). بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده، می توان گفت استفاده از اسانس و پسماند گیاهان دارویی آویشن، پونه و رزماری سبب بهبود عملکرد و کاهش سن از شیرگیری در گوساله های هلشتاین گردید. کلمات کلیدی: اسانس، پسماند عصاره گیری، سن از شیرگیری، گوساله هلشتاین

ارتقاء امنیت وب با وف بومی