Skip to main content
SUPERVISOR
Ali Nasirpour,Javad Keramat,Nasser Hamdami
علی نصیرپور (استاد مشاور) جواد کرامت (استاد راهنما) ناصر همدمی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Hamed Jamshidian
حامد جمشیدیان قلعه شاهی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

The Effect of Modified Atmosphere Packaging on the Quality of Strawberries During Storage
In the past two decades, demand for food products, fresh and ready for consumption and free of preservatives and additives with high nutritive value is increased. Strawberry is one of the most delicious fruits in different regions of the world due to climatic variation and possible greenhouse cultivation is the ability to produce in all seasons. Strawberries and its presence in the consumer food basket for the supply of vitamins, especially vitamin C is a valuable resource. The presence of antioxidants including Ellajic acid in the fruit and role of these foods in the prevention of dangerous diseases such as cancer, consumption of this fruit's value has multiplied. Strawberries are also rich source of pectin. Soft fruits such as strawberries, a short time after picking which this condition infection by gray mold ( Botryotinia ). Among the most effective methods to achieve quality and extend shelf life, modified atmosphere packaging is used. In this study, then disinfect with a solution of chlorine, for inoculation, 20 ml of the suspension contains (1/94 × 10 5 ) conidi/ml of the Botrytis cinerea was placed on the surface of fruits and modified atmosphere packaging system with two gas combination normal air and high oxygen (80% oxygen and 20% nitrogen) was used. About 200 gr of inoculated strawberries place into three types film(LDPE, PA and BOPP. Air Packages were tested at intervals of three days and high oxygen packages were tested at intervals of seven days.During storage, qualitative characteristics such as color, Titratable acidity, Total soluble solids, texture, pH, electrical conductivity, weight Loss, sensory evaluation, microbial counts ( Botrytis cinerea ) and gas composition were evaluated. Statistical analysis the results of the evaluation the quality of strawberry showed The effect of the film and the gas composition on weight loss, total soluble solids, microbial evaluation ( Botrytis cinerea ) and the effect of storage time on all quality characteristics, was significant. On the other hand, aims at predicting the quality characteristics during storage, a mathematical model to describe the kinetics characteristics of qualitative changes, was developed. High correlation between the measured values and the values predicted by the model showed that the developed model can predict well the changes in quality characteristics during storage. The results showed that high oxygen systems, compared to typical air and films with fewer Permeability have more efficiency in maintaining the quality and increase the shelf life of strawberries
در دو دهه اخیر، تقاضا برای محصولات غذایی تازه و آماده برای مصرف با ارزش غذایی بالا و عاری از نگهدارنده‌ و افزودنی افزایش‌یافته است. مصرف توت فرنگی و حضور آن در سبد غذایی مردم منبع با ارزش برای تأمین ویتامین‌ها بخصوص ویتامین C است. همچنین وجود آنتی‌اکسیدان‌ها ازجمله اسید الایجیک در این میوه و نقش این گروه از مواد غذایی در پیشگیری از بیماری های خطرناک مانند سرطان ها، ارزش مصرف این میوه را چندین برابر نموده است. توت فرنگی همچنین منبع غنی پکتین است که به فرم پکتات کلسیم قابل‌دسترس است. کیفیت توت‌فرنگی به‌ظاهر میوه، سفتی، عطر، طعم و ارزش تغذیه‌ای آن بستگی دارد. میوه‌های نرمی هم چون توت‌فرنگی، دارای عمرماندگاری کوتاهی پس از چیدن می‌باشند که این وضعیت با آلودگی به‌وسیله‌ی کپک خاکستری‌رنگ به وجود آمده توسط قارچ‌های بوتری تیس ( Botryotinia ) تشدید می‌شود.ازجمله روش‌های مؤثر جهت دستیابی به حفظ کیفیت و افزایش عمر انبارمانی، استفاده از بسته‌بندی اتمسفر اصلاح‌شده می‌باشد. در این تحقیق پس از ضدعفونی کردن توت‌فرنگی‌ها با محلول کلر، برای آلوده سازی، 20 میکرولیتر از سوسپانسیون حاوی 1.94*10 5 کنیدی در میلی‌لیتر از قارچ Botrytis cinerea بر روی سطح هر میوه قرار گرفت و از بسته‌بندی اتمسفر اصلاح‌شده با دو ترکیب گازی هوای معمولی و سیستم اکسیژن بالا (%80 اکسیژن و 20% نیتروژن) استفاده گردید.حدود 200 گرم از توت‌فرنگی‌های تلقیح شده درون سه نوع بسته از فیلم‌های پلی اتیلن با دانسیته پایین (LDPE)، پلی آمید (PA) و پلی پروپیلن کشیده شده (BOPP) قرار گرفت. بسته‌های هوای معمولی در فواصل زمانی سه روز یک‌بار و بسته‌های اکسیژن بالا در فواصل زمانی هفت روز یک‌بار مورد آزمون قرار گرفتند.طی دوره نگهداری، ویژگی‌های کیفی ازجمله رنگ، اسیدیته، مواد جامد محلول، سفتی بافت، pH، هدایت الکتریکی، افت وزن، ارزیابی حسی و همچنین شمارش بار میکروبی ( بوتریتیس سینرا ) به همراه ترکیب گازی هربسته ارزیابی گردید. تجزیه‌وتحلیل آماری نتایج حاصل از ارزیابی کیفی توت‌فرنگی نشان داد که اثر نوع فیلم و ترکیب گازی بر افت وزن، مواد جامد محلول، ارزیابی میکروبی و همچنین اثر مدت نگهداری بر کلیه خصوصیات کیفی، معنی‌دار است

ارتقاء امنیت وب با وف بومی