Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Mir mohammad sadeghi
جواد میرمحمدصادقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mitra Bahadori
میترا بهادری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

The Effect of Production Unit Size on Forage Corn Productivity in Central County of Isfahan Township, Iran
Forage corn is a plant with short growing period that can be used for livestock feeding and can indirectly be used in producing meat and its byproducts in human food. It can be used as forage or silage in livestock feed. Forage corn is grown in the crop production unit with different size in Isfahan township. crop production unit size is one of the factor that can affect forage corn production productivity. The Purpose of this research is to determine the effect of production unit size on forage corn productivity in central county of Isfahan township. In this research, a random stratified sample of 101 forage corn farmers was used. Data was collected through interveiws with farmers and filling out questionnaires. Data included those related to incomes, inputs (land, seed, fertilizer, pesticide, machinary, and labor), and personal characteristics of farmes (such as age, gender, experience and education level). For analysis, a log-log regression model was used. The regressions were estimated in two stages. In the first stage, production elasticities were estimated. Using these elasticities and the actual values for inputs and output for each farm, total factor productivity(TFP) were culculated. The culculated TFPs were regressed against the independent variables. The results showed that farm size, pesticides, phosphate fertilizer and primary level of education had positive and statistically significant effect on forage corn production productivity. Nitrogen fertilizer and number of farm plots had negative effect, however.
ذرت علوفه ای گیاهی است با دوره رویشی کوتاه که می توان آن را برای تغذیه دام و تولید گوشت و فرآورده های آن، به طور غیرمستقیم در غذای انسان استفاده کرد. از ذرت علوفه ای به صورت علوفه سبز و یا سیلو در غذای دام استفاده می شود. ذرت علوفه ای در شهرستان اصفهان در واحدهای زراعی با اندازه های مختلف کشت می شود. اندازه واحد زراعی از جمله عواملی است که می تواند بر بهره وری تولید ذرت علوفه ای موثر باشد. هدف از این تحقیق تعیین تأثیر اندازه واحد بهره برداری بر بهره وری ذرت علوفه ای در بخش مرکزی شهرستان اصفهان است. در این تحقیق از یک نمونه 101 عددی طبقه بندی شده تصادفی از خانوارهای بهره بردار ذرت علوفه ای استفاده شد. اطلاعات این تحقیق از طریق مصاحبه حضوری با زارعین و پر کردن پرسشنامه به دست آمده است. داده های تحقیق، شامل داده های مربوط به درآمدها، عوامل تولید (مثل زمین، بذر، کود، سم، ماشین آلات، نیروی کار)، و ویژگی های فردی زارعین (مثل سن، جنس، تجربه و سطح تحصیلات) بود. برای تحلیل از یک مدل رگرسیونی لگاریتمی دو طرفه استفاده شد. رگرسیون ها در دو مرحله تخمین زده شدند. در مرحله اول کشش های تولید تخمین زده شد. در مرحله بعد با استفاده از این کشش ها و ارقام واقعی نهاده ها و ارزش کل محصول، بهره وری کل عوامل تولید برای هر یک از واحدهای زراعی محاسبه شد. سپس در رگرسیون هایی بهره وری کل عوامل تولید به عنوان متغیر وابسته در مقابل متغیرهای مستقل تخمین زده شد. نتایج نشان داد که اندازه واحد زراعی، مقدار سم، مقدار کود فسفاته و سطح تحصیلات ابتدایی بر بهره وری تولید ذرت علوفه ای اثر مثبت و از نظر آماری معنی داری داشته است اما مقدار کود اوره و تعداد قطعات زیرکشت بر بهره وری اثر منفی و معنی دار داشته است.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی