Skip to main content
SUPERVISOR
Mostafa Mobli,MARYAM HAGHIGHIPOODEH
مصطفی مبلی (استاد راهنما) مریم حقیقی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Zohre Shah vardi
زهره شاه وردی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Effect of putrescine and salicylic acid on increasing of chilling tolerance of eggplant (Solanum melongena L.) plant
Eggplant with high nutritional and economic value is one of the most important vegetables, especially in Asian countries. Eggplant is a warm season crop which is sensitive to low temperatures and in non-freezing and more than zero temperatures, it is encountered to to chilling injury. Low temperature is one of the important environmental factors in agricultural restricting the fertility and distribution of plants in the world. The under cultivation plants especially, horticultural plants endure large losses due to stress conditions such as cold weather. This losses is estimated to be billions of dollars annually. Therefore, the use of methods to increase the plants resistance to stresses is essential. Salicylates and polyamines can be named as two kinds of chemicals which their effects in decreasing frostbite problem have recently been worked on. Regarding the that eggplant is sensitive to low temperatures, a study consisting of two separate experiment on Varami eggplant has done to assess the impact of salicylic acid and putrescine components in increasing resistance to cold temperature. The first experiment has been performed as a 2 x 7 factorial with completely design with four replications. The first factor includes Salicylic acid at three concentrates of 0.1, 0.5 and 1 Mmol and putrescine at three concentrates of 1, 2 and 3 Mmol along with control (distilled water) and the second factor was the application method use of hormone including hormone spray and drench fertigation. The second experiment with 7 treatments has been implemented as a completely random design with four replications. The treatments was of first experiment including Salicylic acid at concentrates of 0.5, 0.75 and 1 Mmol and putrescine at of 2, 3 and 4 Mmol along with the control (distilled water) and only with the method of sparing on shrubs. After preparing the seedlings and executing hormone treatments, the plants were placed in an incubator for 3 days at a temperature of 4 degrees Celsius. After 3 days, some indicators such as outward signs of frostbite, chlorophyll fluorescence, relative chlorophyll, chlorophyll a and b, relative water content, electrolyte leakage, soluble sugars and proline were measured. The results of both trials showed that compared to control treatments, salicylic acid and putrescine treatments increased resistance of eggplant plants to cold. Hormone salicylic acid at a concentration of 5.0 Mm in both tests has improved the eggplants plants situation to frostbite significantly in comparison with control plants in most of the factors. In this study, the higher concentrations of putrescine performed much better among all the concentrations used to increase resistance to cold eggplant plants. Generally, the effect of putrescine to increase resistance to cold eggplant plants was higher than the effect of salicylic acid and in most cases there was no difference in the mode of hormonal treatment. Key words : Eggplant, salicylic acid, putrescine, chilling injury
بادمجان یکی از مهمترین سبزیجات به ویژه در کشورهای آسیایی می باشد که از جنبه اقتصادی و غذایی برای بشر با ارزش است.گیاه بادمجان محصول فصل گرم است و نسبت به دماهای پایین حساس می باشد و در دماهای پایین غیر یخ زدگی و بالای صفر دچار سرمازدگی می شود. دمای پایین یکی از مهمترین عوامل محیطی در کشاورزی می باشد که بقا، باروری و گستره انتشار گیاهان را در دنیا محدود می سازد. گیاهان بخش کشاورزی به ویژه باغبانی به سبب قرار گرفتن در شرایط تنش از جمله سرما متحمل خسارات زیادی می شود که سالیانه میلیاردها دلار تخمین زده می شود. بنابراین استفاده از روش هایی به منظور مقاومت به تنش ها در گیاهان ضروری می باشد. از مواد شیمیایی که در سال های اخیر روی اثرات آن ها در کاهش سرمازدگی کار شده است می توان سالیسیلات ها و پلی آمین ها را نام برد. با توجه به حساس بودن گیاه بادمجان به دماهای پایین، مطالعه ای در قالب دو آزمایش مجزا بر روی گیاه بادمجان رقم قلمی ورامین صورت گرفت تا تاثیر ترکیبات سالیسیلیک اسید و پوترسین در افزایش مقاومت به سرمای بادمجان مورد بررسی قرار بگیرد. آزمایش اول به صورت فاکتوریل 2*7 در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام گردید. فاکتور اول شامل سالیسیلیک اسید در سه غلظت 1/0، 5/0 و 1 میلی مولار و پوترسین در سه غلظت 1، 2 و 3 میلی مولار همراه با شاهد(آب مقطر) و فاکتور دوم روش استفاده از هورمون شامل هورمون پاشی و محلول دهی بود. آزمایش دوم با 7 تیمار به صورت طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام گردید. تیمار ها با توجه به نتایج آزمایش اول انتخاب شدند که شامل سالیسیلیک اسید در غلظت های 5/0، 75/0 و 1 میلی مولار و پوترسین در غلظت های 2، 3 و 4 میلی مولار همراه با شاهد(آب مقطر) و تنها با روش محلول پاشی روی بوته انجام شد. پس از تهیه نشاء و انجام تیمارهای هورمونی گیاهان برای 3 روز در انکوباتور در دمای 4 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. پس از 3 روز شاخص هایی نظیر علائم ظاهری سرمازدگی، فلورسانس کلروفیل، کلروفیل نسبی، کلروفیل آ و ب، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، قندهای محلول و پرولین اندازه گیری شد. نتایج هر دو آزمایش حاکی از آن بود که تیمارهای سالیسیلیک اسید و پوترسین نسبت به شاهد میزان مقاومت به سرمای گیاهان بادمجان را افزایش دادند. هورمون سالیسیلیک اسید در غلظت 5/0 میلی مولار در هر دو آزمایش به صورت معنی داری در اکثر فاکتورهای اندازه گیری شده وضعیت گیاهان بادمجان را نسبت به سرمازدگی در مقایسه باگیاهان شاهد بهبود بخشید. در میان غلظت های به کار رفته پوترسین غلظت های بالاتر در افزایش مقاومت به سرمای گیاهان بادمجان بهتر عمل کرد. به طور کلی تاثیر پوترسین در افزایش مقاومت به سرمای گیاهان بادمجان بیشتر از تاثیر سالیسیلیک اسید بود و در اکثر موارد تفاوتی در روش کاربرد تیمار هورمون مشاهده نشد. لذا می توان از هر کدام از دو روش محلول پاشی روی بوته یا محلول دهی پای بوته بر روی گیاهان استفاده نمود. کلمات کلیدی: بادمجان، سالیسیلیک اسید، پوترسین، سرمازدگی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی