Skip to main content
SUPERVISOR
Amirhossein Khoshgoftarmanesh,MARYAM HAGHIGHIPOODEH
امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور) مریم حقیقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Atena Sheibanirad
آتنا شیبانی راد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

The Effect of Root Zone Temperature on N Metabolism, Growth and Physiological Characteristics of Lettuce and Sweet Pepper in 3 N Withholding Levels in Early Growth Stage
Considering increasing world population vegetables cultivation also increased. So that, plants faced with different temperature, nutritional and climatic situation which can induced various stresses for plants. Stress intensity related to the plant’s type and recovery ability under unfavorable condition. In order to evaluate the effect of of plants unfavorable root temperature and nitrogen starvation lettuce and sweet pepper plants selected and this study conducted in factorial experiment based on control randomized design (CRD) with five replications for each treatment in greenhouse of Isfahan University of Technology with 3 nutrient treatment (100, 75 and 50) precent of Johnson nutrient solution and 3 root zone temperature (±15°C, ±25°C and ±35°C). Results demonstrated that by reducing nitrogen concentration in both plants under 35°C root temperature nitrogen absorbtion and urea and nitrate concentration increased. Furthermore, in 25°C and 15°C root temperature higher amount of phosphorous and potassium with reduce of nitrogen observed. The highest plant biomass was in optimum root temperature and 100% Johnson nutrient nitrogen concentration. By nitrogen diminishing, plants growth decreased. Phenolic compound of root exudate and shoot extract increased in 25°C root temperature and 15°C root temperature by reducing although only in lettuce only in 15°C root temperature an acceptable amount of phenolic compound produced in lettuce. Chlorophyll value by decreasing nitrogen concentration decreased in all root temperature and this reduction was more obvious in 35°C root temperature treatments. Photosynthesis rate in all nitrogen concentratin of 15°C root temperature in sweet pepper and 35°C root temperature in lettuce were higher than other treatments. The highest trairation of lettuce in 50% Johnson nutrient nitrogen concentration in all root temperature and in 15°C root temperature in all N levels in sweet pepper observed. Eventually concluded that nitrogen metabolism limited less under nitrogen deprivation and high root zone temperature and low root zone temperature has more destructive effect in both evaluated plants. Although both unfavorable temperature and nitrogen deficiency reduced yield Key Words Nitrogen metabolism, Root temperature, Nitrogen deprivation, Temperature stress
با توجه به نیاز جمعیت رو به رشد بشر به غذا، کشت و کار محصولات کشاورزی از جمله سبزیجات در شرایط محیطی نامساعد نیز گسترش یافته است. از این رو گیاهان در معرض شرایط دمایی، تغذیه ای و اقلیمی نامطلوب و غیر بهینه قرار دارند و مقدار تولید بسته به نوع و توانایی گیاه برای سازگاری با شرایط تنش متفاوت است. به منظور بررسی اثر تنش دماهای نامناسب در ناحیه ریشه و کمبود نیتروژن در محیط کشت این آزمایش با دو گیاه کاهو و فلفل دلمه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه های پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان با سه سطح نیتروژن محلول غذایی (50، 75 و 100) درصد محلول غذایی جانسون و سه تیمار دمای ریشه (?C25± ، ?C15 ± و ?C 35±) با پنج تکرار برای هر تیمار به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که با کاهش سطح نیتروژن محلول غذایی در هر دو گیاه در دمای ریشه 35 درجه سانتی گراد مقدار نیتروژن بیش تری جذب گردیده و به دنبال آن مقدار اوره و نیترات بالاتری در بافت های هوایی تجمع یافته است. علاه بر این در دمای 15 و 25 درجه سلسیوس با کاهش غلظت نیتروژن محیط کشت غلظت بالاتری از عناصر فسفر و پتاسیم در بافت های هوایی مشاهده شد. بالاترین مقدار زی توده در دمای بهینه رشد ریشه (25 درجه سلسیوس) و 100 درصد غلظت محلول غذایی جانسون مشاهده شد و در هر سه دمای اعمال شده با کاهش غلظت نیتروژن محلول غذایی رشد هر دو گیاه کم شد. غلظت ترکیبات فنولی در عصاره شاخساره و ریشه در فلفل دلمه ای در دو دمای 15 و 25 درجه سلسیوس با کاهش میزان نیتروژن افزایش یافت اما در کاهو تنها در دمای 15 درجه سلسیوس مقادیر بالایی از ترکیبات فنولی دیده شد. در هر سه دما با کاهش غلظت نیتروژن از مقدار شاخص کلروفیل در فلفل دلمه کاسته شد و البته این کاهش در تیمارهای غذایی در هر دو گیاه در دمای ریشه 35 درجه سلسیوس شدیدتر بود. شدت فتوسنتز در هر سه سطح نیتروژن دمای ریشه 15 درجه سلسیوس در فلفل دلمه و هر سه سطح نیتروژن دمای ریشه 35 درجه سلسیوس در کاهو دارای بالاترین مقدار بود. شدت تعرق در غلظت 50 درصد نیتروژن محلول غذایی جانسون در هر سه دمای اعمال شده بر ریشه کاهو دارای بیش ترین مقدار بود این در حالی است که در فلفل دلمه ای تعرق در هر سه سطح نیتروژن محلول غذایی در دمای ریشه 35 درجه سلسیوس مقادیر بالایی را نشان داد. در نهایت می توان نتیجه گرفت که متابولیسم نیتروژن در این دو گیاه تحت شرایط کمبود نیتروژن در دمای بالا کم تر تحت تاثیر قرار گرفته و دمای پایین اثر تخریبی بیش تری در متابولیسم نیتروژن این دو گیاه دارد. واژگان کلیدی : متابولیسم نیتروژن، دمای ریشه، کمبود نیتروژن، تنش دمایی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی