Skip to main content
SUPERVISOR
محمدرضا معمارزاه (استاد مشاور) عیسی ابراهیمی درچه (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mobina Ahadifar
مبینا احدی فر

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Effect of Rosemary Dry Extract (Rosmarinus officinalis) and Electron beam Rosmary Dry Extract on oxidative stress caused by hypoxia, biochemical parameters of serum blood, immunity, growth and body composition of Nile tilapia (Oreochromis niloticus)
Today, due to the growing human need for healthy and quality protein sources, The demand for aquaculture products has increased. Therefore, the use of healthy diets that maintain good health and improve the growth performance of fish during the breeding period is of particular importance. In recent years, the use of various plant additives as boosters of antioxidant systems, immune system and growth stimulants in the aquaculture industry has received more attention. among natural antioxidants, rosemary extract has been found to be rich in antioxidant properties. One of the effective methods on changing some bioactive compounds of plants is irradiated. Irradiation can change the amount of active ingredient in some plant compounds, including compounds that affect antioxidant activity. In the present study, the properties of rosemary dry extract and electron beam rosmary dry extract as an antioxidant stimulant on oxidative stress parameters, growth, nutrition, biochemical and immuno safety factors, hematological parameters and carcass composition of farmed nile tilapia were investigated. The experiment was performed in 39 tanks 80 liter with 13 treatments and 3 replications for each treatment for 60 days. Experimental treatments include 9 diets containing 3 different levels of electron beam (10,20 and 30) KG with different amounts of rosemary dry extract (100,500 and 1000 mg / kg diet), 3 diets with amounts (100,500 and 1000 mg / kg diet containing pure rosemary dry extract, and a control diet (no rosemary dry extract) was performed. The results showed a significant difference in oxidative stress indices, blood serum, biochemical parameters and liver enzymes in the treatment containing 100 mg/kg of rosemary dry extract with 30 KG electron beam with the control treatment (p 0.01). The amount of RBC and Hct underwent the effect of 30 KG electron beam was significant (p?0.05). MCHC content also showed a significant increase in the treatment with 0KG irradiation (rosemary dry extract without electron beam) compared to the control treatment (p 0.01). Hb and MCH levels in the treatment with 0KG electron beam were significantly increased compared to the control treatment (p?0.05). MCV content in treatment with 100 mg/kg rosemary dry extract showed a significant increase compared to control treatment (p?0.05). WBC differential showed a significant difference in all treatments compared to the control treatment (p?0.05). So that the lymphocyte count in 100 mg/kg treatment with 30 KG electron beam was significantly higher than the control treatment (p?0.05). In contrast, the lowest thrombocytes and granulocyte counts were obtained in the treatment with 1000 mg/kg and heterophils in the treatment with 30 KG irradiation (p?0.05). The amount of growth, nutrition and carcass quality parameters in the treatment with 0KG electron beam of rosemary dry extract showed a significant increase compared to the control treatment (p 0.01). Overall, the results of this study showed that the use of rosemary dry extract as well as electron beam rosemary dry extract in the diet of nile tilapia improved the performance of oxidative stress indices, blood and biochemical parameters, growth, nutrition and strengthening the immune system in this fish. In addition, the results showed that the treatments containing electron beam rosemary dry extract were superior to other treatments in many of the studied parameters. Finally, based on the findings of this study, the use of electron beam rosemary dry extract with a concentration of 30 kG at a concentration of 100 mg /kg in the diet of fingerling nile tilapia is recommended. Keywords:Aquaculture, Antioxidant defense, Free radical, Rosemarinic acid, Hetero
امروزه با توجه به نیاز روز افزون بشر به منابع پروتئینی سالم و باکیفیت، تقاضا برای محصولات آبزی پروری افزایش یافته است . براین مبنا، استفاده از جیرههای غذایی سالم که موجب حفظ سلامتی و بهبود عملکرد رشد ماهی در طول دوره پرورش شود، از اهمیت ویژهای برخوردار است . در سالهای اخیر، استفاده از افزودنیهای مختلف گیاهی به عنوان عوامل تقویت کننده سیستمهای آنتیاکسیدانی، ایمنی بدن و عوامل محرک رشد در صنعت آبزیپروری بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در میان آنتیاکسیدانهای طبیعی، عصاره گیاه رزماری سرشار از خواص آنتیاکسیدانی تشخیص داده شده است. یکی از روشهای موثر بر تغییر در برخی ترکیبات زیست فعال گیاهان پرتودهی می باشد. از طریق پرتودهی میتوان میزان ماده موثره برخی از ترکیبات گیاهی از جمله ترکیبات موثر بر فعالیت آنتیاکسیدانی را تغییر داد. در تحقیق حاضر خواص عصاره خشک رزماری و رزماری پرتودهی شده با الکترون به عنوان یک ماده محرک آنتیاکسیدانی بر پارامترهای استرس اکسیداتیو، رشد، تغذیه، فاکتورهای بیوشیمیایی و ایمنی سلولی، پارامترهای خون شناسی و ترکیب لاشه ماهیان تیلاپیای نیل پرورشی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در 39 مخزن 80 لیتری با 13 تیمار و سه تکرار برای هر تیمار به مدت 60 روزانجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل نه جیره حاوی سه سطح مختلف پرتودهی ) 10 ، 20 و 30 KG ( با مقادیر مختلف عصاره خشک رزماری ) 100 ، 500 و 1000 میلی گرم در کیلوگرم جیره غذایی( ، سه جیره با مقادیر) 100،500 و 1000 میلیگرم در کیلوگرم جیره غذایی( حاوی عصاره خشک رزماری خالص و یک جیره شاهد )فاقد عصاره خشک رزماری( انجام شد. نتایج حاصل تفاوت معنیداری را در شاخصهای استرس اکسیداتیو، سرم خون، پارامترهای بیوشیمیایی و آنزیمهای کبدی در تیمار حاوی mg/kg 100 عصاره خشک رزماری با میزان تابش KG 30 با تیمار شاهد نشان داد ) 01 / 0p? (. میزان گلبولهای قرمز و هماتوکریت تحت تاثیر میزان تابش KG30 پرتوی الکترون معنیدار بود ) 05 / 0p? (. محتوای MCHC نیز در تیمار با میزان تابش KG0 )عصاره خشک رزماری بدون پرتودهی( نسبت به تیمار شاهد افزایش معنیدارنشان داد ( 01 / 0p? (. میزان هموگلوبین و MCH خون در تیمار با میزان تابش KG0 به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت ) 05 / 0p? .) محتوای MCV نیز در تیمار با غلظت mg/kg 100 عصاره خشک رزماری به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد ( 05 / 0p? (. شمارش افتراقی گلبولهای سفید خون نشان دهنده وجود اختلاف معنیدار در همه تیمارها نسبت به تیمار شاهد بود ) 05 / 0p? .) به طوری که میزان لنفوسیت در تیمار mg/kg100 با میزان تابش KG30 به طور معنیداری بالاتر از تیمارشاهد برآورد شد ) 05 / 0p? (. در مقابل کمترین میزان ترومبوسیت و گرانولوسیت در تیمار با غلظت mg/kg1000 و هتروفیل در تیمار با میزان تابش KG30 بدست آمد ( 05 / 0p? (. میزان پارامترهای رشد، تغذیه و کیفیت لاشه در تیمار با میزان تابش KG0 عصاره خشک رزماری به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد ) 01 / 0p? (. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از عصاره خشک رزماری و همچنین عصاره خشک رزماری پرتودهی شده در جیره غذایی ماهی تیلاپیای نیل موجب بهبود عملکرد شاخصهای استرس اکسیداتیو، پارامترهای خونی و بیوشیمیایی، رشد، تغذیه و تقویت سیستم ایمنی در این ماهی شد. علاوه بر این نتایج حاکی از برتری تیمارهای حاوی عصاره خشک رزماری پرتودهی شده نسبت به سایر تیمارها در بسیاری از پارامترهای مورد بررسی بود. در نهایت براساس یافتههای این تحقیق استفاده از عصاره خشک گیاه رزماری پرتودهی شده با میزان KG 30 با غلظت 100 میلیگرم بر کیلوگرم در جیره غذایی ماهیان تیلاپیای نیل انگشت قد توصیه میگردد. کلمات کلیدی: آبزی پروری، دفاع آنتیاکسیدانی، رادیکال آزاد، رزمارینیک اسید، هتروفیل

ارتقاء امنیت وب با وف بومی

100%