Skip to main content
SUPERVISOR
Bahram Baninasab,Ali akbar Ramin
بهرام بانی نسب (استاد راهنما) علی اکبر رامین (استاد راهنما)
 
STUDENT
Shamila Yadolahi zadeh
شمیلا یداللهی زاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Effect of Salinity (NaCl) on Seed Germination, Growth and Development and Active Substances of Echinacea Purpurea
Purple coneflower ( Echinacea purpurea ) is perennial plant belonging to the Asteracea family. The whole plant, specifically the root, have caffic acid derivatives such as chicoric acid, which is important in the modern pharmaceutical industry. E. purpurea was propagated by seed. However, because of seed dormancy, the germination percentage of seed is generally low. This phenomenon has impaired field establishment of plant, resulted in reduced yield and dimiaished grower profitability. In other hand, salinity may affect seed germination, seedling growth and the content of secondary metabolites in plants. Therefore, a series of experiments were carried out to investigate the techniques to overcome seed dormancy and effects of salinity on seed germination and seedling performance of Echinacea purpurea cv. Magnus. In the first experiment the effect of physical and chemical factors to improve the seed germination were studied. The experiment was a 5×4 factorial in a completely randomized design with four replications and 50 seeds per replication. Treatments were gibberllic acid (0, 250, 500, 1000 and 1500 mgl -1 ) and chilling period (0, 5, 10 and 15 days at 5C 0 ). Results indicated that the highest germination percentage, germination rate, and number of normally seedling obtained when seeds were soaked in GA 3 at 250 mgl -1 in combinat with 10 days chilling period. In the second study, to determine influence of salinity regimes (0, 20, 40, 60 and 80 mMl -1 NaCl) on the seed germination, an experiment was in completely randomized desing with five replications and 50 seeds per replication. Results showed that the germination of E. purpurea was strongly affected by all salt treatments. Increased salt concentration caused a decrease in germination percentage, germination rate and number of normally seedling. In the lant experiment, a greenhouse study was arranged to assess salt stress on the growth and content of chicoric acid of E. purpurea . A completely randomized desing whit five replications and five levels of salt (0, 20, 40, 60 and 80 mMl -1 NaCl) were used. By in creasing the levels of salt the weight of fresh and dry shoot and root, number of leaves, leaf area, number, length and diameter of root, chlorophyll content and chlorophyll fluorescence yield (Fv/Fm) reduced. Increase in the amount of salinity led to increase of sodium and decrease of potassium and mangnezium in leaf and root. The alinity also increased calcium in root and decreased calcium i leaf. By increasing the salinity, chicoric acid increased in root. These results demoustrated that E. purpurea cv. Magnus was sensitive to Keywords: Echinacea, germination, salinity, chicoric acid
اکیناسه یا سرخارگل ( Echinacea purpurea ) گیاهی چند ساله و متعلق به خانواده Asteracea است. بذر این گیاه دارای یک دوره خواب بوده و از طرفی ریشه و اندام هوایی آن دارای مواد موثره از نوع مشتقات کافئیک اسید است که اهمیت بسیاری در صنایع مدرن داروسازی دارد. هدف از انجام این تحقیق در مرحله نخست بررسی تاثیر اسید جیبرلیک، سرما و شوری بر جوانه زنی بذر و در مرحله بعد بررسی شوری بر رشد و نمو و میزان ماده موثره گیاه اکیناسه رقم Magnus بوده است. مرحله اول این تحقیق به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 سطح اسید جیبرلیک (0، 250، 500، 1000و1500 میلی گرم در لیتر) در 4 سطح سرما (0، 5،‌ 10 و 15 روز) در 4 تکرار و هر تکرار 50 عدد بذر در آزمایشگاه های گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. سپس با مشخص شدن بهترین تیمار مربوط به رفع خواب،‌ تاثیر شوری بر جوانه زنی با 5 سطح (0، 20،‌ 40،‌ 60 و 80 میلی مول در لیتر کلرید سدیم) در 4 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی بر روی بذور اجرا گردید. مرحله دوم این تحقیق در فروردین ماه سال 1387 در قالب طرح کاملا تصادفی در 5 سطح شوری (0، 20،‌ 40،‌ 60 و 80 میلی مول در لیتر کلرید سدیم) در 5 تکرار و هر تکرار شامل 5 گلدان و در هر گلدان 3 گیاه در گلخانه آموزشی- پژوهشی، آزمایشگاه های گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و آزمایشگاه شیمی تجزیه دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. نتایج نشان داد که غلظت 250 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک به همراه 10 روز سرمادهی درصد جوانه زنی و درصد دانهال نرمال را افزایش و متوسط زمان جوانه زنی را کاهش می دهد. به این ترتیب این تیمار در بین سایر تیمارها برای شکستن خواب بذر گیاه اکیناسه رقم Magnus مناسب تر بود. از طرفی شوری جوانه زنی بذر را تحت تاثیر قرار داد به گونه ایی که حتی در پایین ترین سطح شوری (20 میلی مول در لیتر کلرید سدیم) درصد جوانه زنی و درصد دانهال نرمال کاهش و متوسط زمان جوانه زنی افزایش یافت. پارامترهای رشدی نظیر تعداد برگ، سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی، میزان کلروفیل نسبی، کلروفیل فلورسانس، تعداد، قطر و طول ریشه و وزن تر و خشک ریشه با افزایش شوری کاهش یافت. از طرفی با افزایش میزان شوری، میزان سدیم و پتاسیم در برگ و ریشه گیاه به ترتیب افزایش و کاهش را نشان داد. این در حالی بود که تحت تیمارهای شوری میزان کلسیم در ریشه افزایش و در برگ کاهش یافت. منیزیوم نیز در برگ و ریشه روند کاهشی را با افزایش سطح شوری نشان داد. میزان ماده موثره (شیکوریک اسید) با افزایش شوری،‌ افزایش یافت. نتایج نشان می دهد که گیاه E. purpurea رقم Magnus در مرحله جوانه زنی و هم در مرحله رشد، گیاهی حساس به شوری می باشد. کلمات کلیدی: اکیناسه، جوانه زنی، شوری و شیکوریک اسید

ارتقاء امنیت وب با وف بومی