Skip to main content
SUPERVISOR
علی نیک بخت (استاد مشاور) محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد راهنما) سیدامیرحسین گلی (استاد مشاور) مهدی رحیم ملک (استاد راهنما)
 
STUDENT
Zeinab Vafadar shoshtari
زینب وفادارشوشتری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Effect of Salinity Stress and Harvest Time on Morphological, Physiological and Phytochemical Charactereristc and Antioxidant Activity of Myrtle (Myrtus commonis L.)
Iran contained diverse and valuable medicinal and ornamental plants. About 15 percent of cultiveted of Iran subjected to salinity and ongoing studies report an increasing trend of salinization. Myrtus communis L. is a diploid plant belonged to family of Myrtaceae as an important medicinal and ornamental plant. One of the most important breeding objectives in medicinal plants, is increasing of the level of antioxidant compounds in these plants however, such compounds may be affected by environmental conditions. So, the present study was aimed to investigate the effect of salinity stress on morphological, physiological, phytochemical and antioxidant activity in Myrtus communis L. This study was conducted in an experiment of lit plot in time according to a randomized complete block design with four replicates and four salinity including control and 2, 4 and 6 dS and three harvest times (early spring, early summer and early fall). According to the evelution of morphological characteristics, during all three periods, vegetative growth except secondary branches and flowering time was reduced under salinity stress. Chlorophyll, SPAD and leaf relative water content (RWC) were found to be decreased and proline and carotenoids (at the time of spring and summer) increased under salinity stress treatments. As results showed, the highest level of secondary metabolites were recorded in spring and summer harvest times. In the autumn, the phenolic compounds, antioxidant activity, flavonoids, essential oil were low compared to others seasons. Moderate salinity stress to 4 dS and spring/ summer harvest time increased essential oil content and salinity stress up to 6 dS and spring/ summer harvest time elevated phenolic compounds (96.96) and flavonoids (8.24) and the antioxidant activity compared to autumn. A comparative study between the three methods of antioxidant activity measurments in three harvest times showed positive correlation between the three methods including DPPH, FTC and beta-carotene in the first and second harvest times. At third harvest time, DPPH and FTC were positively correlated, while beta-carotene was not in line with two above methods. As salinity stress in spring and summer, antioxidant activity was intensified which is probably attributed to the high level of plant phenolic compounds in the spring and summer. The results of GC (Gas Chromatography) analysis showed that ?-pinene and 1.8 cineole was increased under salt stress compared to control.Finally, In order to achieve the highest yield, spring and summer harvest time and 4 dS stress condition were introduced as the best conditions for myrtle growth. Key words : antioxidant activity, harvest time, Myrtle, salinity stress
ایران دارای منابع با ارزشی از گیاهان دارویی و زینتی می باشد. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی، امروزه پژوهش های بسیاری از محققان علوم گیاهی معطوف به جنبه های مختلف کاربردی این گیاهان شده است. حدود 15 درصد اراضی کشور ایران با مشکل شوری مواجه هستند و گزارش های موجود حاکی از روند افزایشی این مشکل است. گیاه مورد با نام علمی M yrtus communis یک گونه دیپلوئید از خانواده میرتاسه (Myrtaceae) بوده و از جمله گیاهان مهم دارویی و زینتی محسوب می شود. یکی از اهداف مهم در گیاهان دارویی، بالا بردن میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی حائز اهمیت در این گیاهان می باشد با این حال این ترکیبات می تواند تحت تأثیر محیط واقع گردد. از این رو مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، فیتوشیمیایی وفعالیت آنتی اکسیدانی گیاه مورد انجام گرفت. این آزمایش در قالب یک آزمایش اسپلیت پلات در زمان بر پایه بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و در 4 سطح شوری و3 زمان برداشت (اوایل بهار، اوایل تابستان و اوایل پائیز) انجام شد. با توجه به نتایج مورفولوژیک بدست آمده درهرسه زمان برداشت رشد رویشی به جز از نظر تعداد شاخه فرعی و گلدهی در گیاه مورد تحت تنش شوری کاهش پیدا کرد. کلروفیل، سبزینگی و محتوای رطوبت نسبی برگ گیاه مورد تحت تنش شوری کاهش و میزان پرولین و کاروتنوئید(در زمان برداشت بهار و تابستان) افزایش یافت. طبق نتایج حاصل از این مطالعه زمان برداشت بهار و تابستان بیشترین میزان متابولیت های ثانویه را داشتند. در زمان برداشت پاییز ترکیبات فنولیک، فعالیت آنتی اکسیدانی، درصد اسانس و فلاونوئید نسبت به دو زمان برداشت دیگر کاهش داشت. به طور کلی تنش متوسط شوری تا 4دسی زیمنس و زمان برداشت بهار و تابستان باعث افزایش درصد اسانس گردید و تنش شوری تا 6دسی زیمنس و زمان برداشت بهار و تابستان نسبت به پاییز باعث افزایش ترکیبات فنولیک(96/96) ، میزان فلاونوئید(24/8) و فعالیت آنتی اکسیدانی شد. در این مطالعه مقایسه ایی که بین 3 روش سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی در سه زمان برداشت صورت گرفت نشان داد که همبستگی بین هر سه روش DPPH، احیا کنندگی آهن و بتاکاروتن در زمان برداشت اول و دوم مثبت می باشد. در پاییز دو مدل سیستم DPPH و FTC دارای همبستگی مثبت بودند در حالی که روش بتاکاروتن نتایج همسو با این دو روش نداشت. فعالیت آنتی اکسیدانی در زمان برداشت بهار و تابستان با افزایش سطوح شوری افزایش داشت که دلیل این موضوع احتمالا" بالا بودن ترکیبات فنولیک گیاه مورد در بهار و تابستان می باشد. نتایج آنالیزترکیبات اسانس نشان داد که میزان آلفاپینن و 1.8 سینئول تحت تنش شوری نسبت به شاهد افزایش داشت . به منظور دستیابی به بالاترین عملکرد گیاه مورد تحت تنش شوری، زمان برداشت بهار و تابستان به عنوان بهترین مرحله برداشت و با تنش شوری حداکثر 4 دسی زیمنس معرفی می گردد. واژه های کلیدی : تنش شوری، زمان برداشت، فعالیت آنتی اکسیدانی، گیاه مورد

ارتقاء امنیت وب با وف بومی