Skip to main content
SUPERVISOR
محمدحسین اهتمام (استاد مشاور) مریم حقیقی (استاد راهنما) علی فرهادی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Hajar Shafie dezaki
هاجر شفیعی دزکی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Effect of Salinity Stress on Iranian Melons (Cucumis melon) Iandvaces
Salinity is one of the most significant environmental tensions which impacts on crops farming. In regard to the growing saline farmland, the recognition of salinity-resistant type of fruits such as melon and also the exploration of the most adjustable variety of that plant to saline water and soil have gained much more primacy than before. To survey the reactions by various Iranian melon masses in saline conditions and also to identify the salinity-sensitive and/or resistant species, two discrete experiments were executed either in a greenhouse or on a farm. was carried out in the research station of the educational center in Natural Resources Office in Isfahan. The first factorial experiment, based on absolutely random blocks, was implemented three times with four salinity levels: 0, 8, 12 deci-siemens/m from pure salt source NaCl, and saline water from with EC equivalent to 6.6 deci-siemens. Moreover, 14 species of Iranian local melon were subjected to the study: Dargazi, Khatooni, Abbas Shoori, Chaah Paliz, Zard Ivanaki, Gorgaab, Gangi, Saderati, Dastgerd, Sabze Esfahani, Jalali, Ghasri Mashhadi, Sooski, and Khaghani, and also two imported hybrid specis: pinapple and diamond. The results obtained from the first study revealed that the ion and sodium leakage in salinity levels of 6.6, 8, and 12, compared to that of zero-salinity, increased 22.82 and 46.18, respectively. Besides, the Chlorofyll Fluoresce, Green Index, leaf relative water content, the ratio of potasium to sodium, the dry and wet weight of the aerial parts and root ,compared to that of zero-salinity, decreased 4.29, 30.48, 34.95, 33.43, 61.24, 34.86, 47.81, 35.37, and 38.09, respectively.. The second experiment was split-plot and was done in an absolutely random design. The study was conducted three times in two levels of salinity (0 and 8 deci-siemens/m from pure salt source NaCl) on seven species. The results indicated that as salinity increases, Proline, Phenol, Anti-oxidant activity and Chlorate Ion increased and Phosphate ion decreased. In photosynthesis parameters, the rise of salinity led to the fall of pure photosynthesis, precipitation, penetration in pores, CO2 density below pores, and also the surge in the efficiency of the photosynthesis water. As far as the anatomical characteristics are concerned, salinity resulted in higher thickness of the epiderm and parenchyma. Salinty, also, caused the decrease of fruit features except the TTS. The findings from the biplot showed high correlation among Chlorophyll Fluoresce, leaf relative water content, dry and wet weight of the root, and also high correlation among ion leakage and sodium content and in the second experiment between proline traits, soluble solids, phenol and leaf water potential, and between The average weight of fruit and the firmness of the fruit tissue . Key words Melon, Salinity, Proline, Photosynthesis Parameters, Performance, Fruit
شوری یکی از مهم ترین تنش های محیطی است که تولید محصولات زراعی را تحت تأثیر قرار می دهد. با توجه به روند افزایشی اراضی شور، شناسایی ارقام مقاوم به شوری و انتخاب رقمی از این گیاه با سازگاری بیشتر در ارتباط با آب‌وخاک دارای املاح شور از اهمیت زیادی برخوردار است. به‌منظور بررسی واکنش توده های بومی خربزه ایرانی در شرایط تنش شوری و پاسخ ارقام متحمل و حساس به شوری در قالب دو آزمایش جداگانه تحت شرایط گلخانه و مزرعه در ایستگاه تحقیقاتی مرکز آموزش و منابع طبیعی اصفهان به اجرا درآمد. آزمایش اول به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و چهار سطح شوری به میزان صفر (شاهد)، 8 ، 12 دسی زیمنس بر متر از منبع نمک طعام خالص NaCl و آب‌شور چاه با EC حدود 6/6 دسی زیمنس بر متر بر روی 14 توده خربزه بومی ایرانی شامل: درگزی، خاتونی، عباس شوری، چاه پالیز، زرد ایوانکی، گرگاب، گنگی، صادراتی، دستگرد، سبز اصفهان، جلالی، قصری مشهدی، سوسکی و خاقانی به همراه دو هیبرید وارداتی آناناسی و دیاموند اعمال گردید. نتایج آزمایش اول نشان داد که در سطوح شوری 6/6، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر میزان نشت یونی و یون های سدیم نسبت به شاهد به ترتیب 82/22 و 18/46 درصد افزایش نشان داد و میزان F v /F m 29/4 درصد، شاخص سبزینگی48/30درصد، محتوای نسبی آب برگ 95/34درصد، یون های پتاسیم برگ 43/33 درصد، نسبت پتاسیم به سدیم 24/61درصد، وزن‌تر و خشک اندام هوایی86/34 و 81/47درصد و ریشه 37/35 و 09/38 درصد نسبت به شاهدکاهش داشت. آزمایش دوم به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار و دو سطح شوری (صفر و 8 دسی زیمنس بر متر) از منبع نمک طعام خالص aClبر روی چهار توده متحمل و سه توده حساس مشخص‌شده از آزمایش اول در مزرعه اعمال شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری میزان پرولین، فنول، فعالیت آنتی اکسیدانی و یون کلر افزایش یافت و میزان یون فسفر کاهش نشان داد. در پارامترهای فتوسنتزی افزایش شوری باعث کاهش فتوسنتز خالص، تعرق، هدایت روزنه ای، غلظت CO 2 زیر روزنه ای و افزایش کارایی مصرف آب فتوسنتزی گردید. میزان پتانسیل آب برگ و سطح برگ نیز با افزایش تنش کاهش معنی داری را نشان دادند. در خصوصیات آناتومی برگ با افزایش شوری ضخامت اپیدرم و پارانشیم افزایش نشان داد. در خصوصیات میوه تنش شوری باعث کاهش کلیه صفات اندازه‌گیری شده به جز مواد جامد محلول گردید. نتایج حاصل از بای پلات، همبستگی بالایی بین صفات F v /F m ، محتوای نسبی آب برگ و وزن‌تر و خشک‌ریشه و همچنین بین صفات نشت یونی و میزان سدیم و در آزمایش دوم بین صفات پرولین، مواد جامد محلول، فنول و پتانسیل آب برگ و بین وزن متوسط میوه و سفتی بافت میوه را نشان داد. کلمات کلیدی : خربزه، شوری، پرولین، پارامترهای فتوسنتزی، عملکرد، میوه

ارتقاء امنیت وب با وف بومی