Skip to main content
SUPERVISOR
Masoud Alikhani,Aghafakhr Mirlohi,Abdolhossein Samie
مسعود علیخانی (استاد راهنما) اقافخر میرلوحی فلاورجانی (استاد مشاور) عبدالحسین سمیع (استاد مشاور)
 
STUDENT
Masihollah Forouzmand
مسیح اله فروزمند

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Doctor of Philosophy (PhD)
YEAR
1378
Three experiments were conducted to evaluate the effect of corn hybrid and stage of maturity on physical and chemical characteristic of corn silage and dairy cattle performance. In experiment 1 and 2, S.C.604, T.W.C.647 and S.C.704 were grown in randomized block design plot with 4 replicates for laboratory evaluation. In experiment 1, Whole Plant samples of hybrids harvested at six maturity stages (silking, blister, milk, dough, early dent and late dent) and separated into ear (grain and cob), leaf, stem, tassel and husk. Type of hybrid significantly affected plant height, NDF, ADF and OM content of stover, stem-stover and whole plant ratio, stem diameter, leaf no., husk-stover ratio, tassel weight, tassel-stover and whole plant ratio, cob dry weight, cob-whole plant ratio and number of ear kernel rows, also there was a significant effect of maturity on green and dry weight and DM percentage of whole plant, green and dry weight of stover, stover-whole plant ratio, dry matter, NDF, ADF, CP and OM content of stover, stem and leaf weight, stem-stover and whole plant ratio, stem diameter, leaf no., leaf-whole plant ratio, husk weight, husk-stover and whole plant ratio, tassel weight, tassel-stover and whole plant ratio, ear weight, length, diameter, and DM, ear-whole plant ratio, DM weight of cob, cob-ear and whole plant ratio, ear kernels DM weight, weight of 100 kernels, kernel-ear and whole plant ratio and kernel density but no effect of maturity was observed for plant height, leaf-stover ratio, ear no. and ear kernel rows. In experiment 2, Hybrids were harvested at four maturity stages (milk, dough, early dent and late dent) and ensiled in 36 laboratory silos. Silage pH, lactic acid and total acid concentration, dry matter, CP and NDF content differed between hybrids but there was no effect of hybrid on acetic acid, propionic acid and butyric acid concentration, organic matter and ADF content of experimental silages. pH, acetic acid, butyric acid, lactic acid and total acid concentration, dry matter, OM, CP, NDF and ADF content of silage was significantly affected by maturity. In third experiment two corn hybrids, S.C.704 and T.W.C.647 were used to evaluate the effects of hybrid and maturity on dairy cattle performance when corn was fed as silage in the diet of Holstein cows. Corn hybrid S.C.704 harvested at milk and late dent while harvesting times for hybrid T.W.C.647 were at dough and early dent maturity stages. Eight multiparous cows were used in a replicated experiment with a 4×4 Latin square design with 21-d periods. Milk, 3.5% FCM, fat yield, protein percentage and production did not differ among treatments, however, dry matter intake, silage and nutrients intake, milk fat, lactose and total solids concentrations, feed efficiency, nutrients digestibilities, feces pH and kernel co.
این مطالعه به منظور بررسی اثر هیبرید ذرت و مرحله بلوغ در هنگام برداشت بر برخی از صفات زراعی گیاه، کیفیت تخمیر و ارزش غذایی سیلاژ آن و عملکرد گاوهای شیرده در قالب سه آزمایش جداگانه انجام گرفت. در آزمایش اول و دوم هیبرید های سینگل کراس604، تری وی کراس647 و سینگل کراس704 کاشته شد. در آزمایش اول بوته های هیبرید های مورد آزمایش در شش مرحله بلوغ شامل مراحل ابریشمی، تاول زنی، شیری، خمیری، اوایل دندانه ای و اواخردندانه ای برداشت شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها در قالب آزمایش کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. نتایج نشان داد که هیبرید های مورد مطالعه از لحاظ ارتفاع گیاه، درصد دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی سلولز، ماده آلی و خاکستر استوور همچنین نسبت ساقه به استوور و نسبت ساقه به کل اندام های هوایی گیاه، قطر ساقه، تعداد برگ، نسبت پوست بلال به استوور، وزن تاسل، نسبت تاسل به استوور، نسبت تاسل به کل اندام های هوایی گیاه، وزن خشک چوب بلال، نسبت خشک چوب بلال به کل اندام های هوایی گیاه، و تعداد ردیف دانه روی بلال با هم تفاوت معنی داری داشتند، ولی از لحاظ سایر صفات اندازه گیری شده بین هیبرید های مذکور اختلاف آماری مشاهده نشد. همچنین نتایج این آزمایش نشان داد که مرحله بلوغ ذرت بر وزن تر، وزن خشک و درصد ماده خشک کل اندام های هوایی گیاه، وزن تر و خشک استوور، نسبت تر و خشک استوور به کل اندام های هوایی گیاه، درصد ماده خشک، دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی سلولز، پروتئین، ماده آلی و خاکستر استوور، وزن ساقه، نسبت ساقه به استوور و کل اندام های هوایی گیاه، قطر ساقه، تعداد و وزن تر برگ، نسبت برگ به کل اندام های هوایی گیاه، وزن پوست بلال، نسبت پوست بلال به استوور و کل اندام های هوایی گیاه، وزن تاسل، نسبت تاسل به استوور و کل اندام های هوایی گیاه، طول، قطر، وزن تر، وزن خشک و درصد ماده خشک بلال، نسبت تر و خشک بلال به کل اندام های هوایی گیاه، وزن خشک چوب بلال، نسبت چوب بلال به بلال و کل اندام های هوایی گیاه، وزن خشک دانه های روی بلال، وزن یکصد دانه خشک، نسبت خشک دانه به بلال و کل اندام های هوایی گیاه و دانسیته دانه تاثیر معنی داری داشته است، اما تاثیری بر ارتفاع گیاه، نسبت برگ به استوور، تعداد بلال و تعداد ردیف دانه روی بلال نداشت. برای انجام آزمایش دوم هیبرید های مورد مطالعه در مراحل شیری، خمیری، اوایل دندانه ای و اواخردندانه ای برداشت شد و با علوفه خرد شده آن ها 36 عدد سیلوی آزمایشگاهی تهیه گردید. تجزیه و تحلیل آماری داده ها در قالب آزمایش فاکتوریل4 × 3 با طرح پایه کامل تصادفی انجام گرفت. نتایج نشان داد که میانگین pH ، غلظت اسید لاکتیک، غلظت کل اسید های آلی، درصد ماده خشک، پروتئین خام و دیواره سلولی سیلاژ هیبرید های مورد مطالعه اختلاف معنی داری داشت، ولی اثرهیبرید بر میانگین درصد اسید استیک،

ارتقاء امنیت وب با وف بومی