Skip to main content
SUPERVISOR
Nasser Hamdami,Javad Keramat,Amir Hosein Goli
ناصر همدمی (استاد راهنما) جواد کرامت (استاد راهنما) سیدامیرحسین گلی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Amir Hussein Jazini dorcheh
امیرحسین جزینی درچه

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Effect of ultrasound process on quality and extraction efficiency of watermelon seed oil
Improving the efficiency of oil extraction by maintaining the quality and use of new oil resources are key issues to meet the growing need for oils. Accordingly, in this study, the application of ultrasound process as novel method on watermelon seed oil extraction as an agricultural waste was investigated. The physicochemical properties of the oil including refractive index, specific gravity, iodine value, saponification value, acidity and peroxide value, color, fatty acid composition and total phenolic content of the oil were measured and compared with the control sample extracted with solvent alone. Statistical design of response surface with three variables of duration, ultrasonic power and solvent to sample ratio, respectively, in three levels of 30-45-60 min, 100-200-300 W, 1: 5-1: 10-1: 15 w / v was defined, and extraction efficiency and extraction cost were also considered as the response. After optimization, it was found that the best extraction conditions were in 30 minutes, 300 watts and solvent to sample ratio of 15 times volume with 30.5% efficiency and approximate full price of 251673 Rials. compared to the control sample It represented 10%. Among the extraction variables, respectively, solvent to sample ratio and ultrasonic power had the most significant effect on extraction. Watermelon fat, protein, ash and moisture content of watermelon were 24.44%, 17.16%, 2.75% and 4.95%, respectively. By comparing the physicochemical and qualitative properties of the oil, it was found that there was no significant difference between the oils obtained from the ultrasonic process with the control sample, but in terms of total phenolic content index, the oil obtained from this process was 54.7% higher than the control sample. In terms of fatty acids composition of the oil, there was no difference between treatments and the predominant fatty acid of oil was determined as linoleic acid. Physicochemical properties of watermelon seed oil include specific gravity at 20 °C was about 0.92, its refractive index at 25 °C 1.46, iodine value of about 119 mg iodine per 100 g of oil and saponification value at About 211 mg of alkali per gram of oil were determined. comparing the fatty acids composition of watermelon seed oil with grape seed oil was showed that type and amounts of saturated fatty acids of these oils was near and predominant fatty acids of both of theme is linoleic acid and oleic acid that promotes the high quality of watermelon seed oil. Keywords: extraction, Ultrasound, watermelon seed oil, RSM, total phenolic content, yields
بهبود راندمان استخراج روغن با حفظ کیفیت وهمچنین استفاده از منابع روغنی جدید، موضوعاتی بسیار کلیدی برای پاسخ به نیاز فزاینده مصرف روغن های خوراکی، هستند. بر همین اساس در این پژوهش، فرایند فراصوت به عنوان روشی نوین در استخراج روغن دانه هندوانه به عنوان یکی از ضایعات کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن شامل ضریب شکست، وزن مخصوص، عدد یدی، عدد صابونی، میزان اسیدیته و پراکسید، رنگ، ترکیب اسید چرب و محتوای فنل کل روغن اندازه گیری و با نمونه شاهد که تنها با حلال استخراج شده بود، مقایسه شد. طرح آماری سطح پاسخ با سه متغیر مدت زمان، توان فراصوت و نسبت حلال به نمونه، به ترتیب در سه سطح 30 و45 و60 دقیقه، 300-200-100 وات، 1:5-1:10-1:15 حجمی/وزنی بر اساس محدوده کاری دستگاه و آزمون های اولیه تعریف شد و راندمان استخراج و هزینه تمام شده استخراج نیز به عنوان پاسخ درنظر گرفته شدند. پس از بهینه سازی مشخص شد که بهترین شرایط استخراج در مدت زمان 30 دقیقه، توان 300 وات و نسبت حلال به نمونه 15 برابر حجمی با راندمان 5/30 درصد و هزینه تمام شده 251673 ریال بود که نسبت به نمونه شاهد افزایش راندمان 10 درصدی را نشان میداد. در میان متغیرهای استخراج به ترتیب نسبت حلال به نمونه و توان فراصوت بیشترین اثر معنی دار را بر استخراج داشتند. میزان چربی، پروتئین، خاکستر و رطوبت دانه کامل هندوانه به ترتیب 44/24، 16/17، 75/2 و 95/4 درصد اندازه گیری و تعیین شد. با مقایسه خصوصیات فیزیکوشیمیایی و کیفی روغن مشخص شد که تفاوت معنی داری بین روغن حاصل از فرایند فراصوت با نمونه شاهد وجود ندارد اما شاخص محتوای فنل کل در روغن حاصل از این فرآیند به میزان 5/28 درصد نسبت به نمونه شاهد بالاتر بود. به لحاظ ترکیب اسید های چرب روغن نیز تفاوتی میان تیمارها وجود نداشت و اسید چرب غالب آن ها اسید لینولئیک بود. ویژگی های فیزیکو شیمیایی روغن دانه هندوانه سرخسی شامل وزن مخصوص در دمای 20 درجه سلسیوس حدودا 92/0، ضریب شکست آن در دمای 25 درجه سلسیوس 46/1 ، عدد یدی حدود 119 میلی گرم ید به ازای هر 100 گرم روغن و عدد صابونی در حدود 211 میلی گرم قلیا به ازای هر گرم روغن تعیین شدند. مقایسه ترکیب اسید های چرب روغن دانه هندوانه با روغن هسته انگور نشان می دهد که نوع و میزان اسید های چرب اشباع هر دو روغن نزدیک به هم بوده و اسیدهای چرب غالب آن ها اسید لینولئیک و اسید اولئیک می باشند که نشان دهنده کیفیت بالای روغن دانه هندوانه می باشد. کلمات کلیدی : استخراج، فراصوت، روغن دانه هندوانه، راندمان، محتوای فنل کل، روش سطح پاسخ

ارتقاء امنیت وب با وف بومی