SUPERVISOR
Salar Dorafshan,Fatemeh Pikanhirati,Mohammad reza Vahabi,Nasrollah Mahboobi Soofiani
سالار درافشان (استاد راهنما) فاطمه پیکان حیرتی (استاد راهنما) محمدرضا وهابی (استاد مشاور) نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد مشاور)
STUDENT
Samad Bahrami baba heydari
صمد بهرامی باباحیدری
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390
TITLE
Effect of Wood Betony (Stachys lavandulifolia Vahl) extract on performance and stress response in common carp (Cyprinus carpio)
Prevalence of disease in cultural systems is the most important problem in aquaculture. Usually, antibiotics are used to control fish disease as well as stimulate and promote growth and efficiency of diets. Because of some disadvantages of antibiotic usage, such as development of antibiotic-resistant microorganisms and efficacy reduction of antibiotics, using natural immunostimulants is to be considered. It is well know that not only the innate immune system in fish can be triggered by these materials, but also they have beneficial effects on growth, FCR and quality of body composition.Wood betony ( StachyslavandulaefoliaVahl ) have several beneficial effects. to evaluate the effects of wood betony on growth parameters(including final body weight, SGR, CF, WG and FCR), chemical body composition (including protein, moisture and lipid),hematological parameters(including Hb, Hct, RBC, WBC, MCH, MCV, MCHC, lymphocyte, monocyte and neutrophil count),biochemical parameters (including TP, Alb, Glb, Chol and Tg), immune activity (lysozyme activity)and stress response of common carp ( Cyprinuscarpio )juveniles, 144 fish were divided equally among four groups, each comprising three replicates. Groups 1 was the control (fed on base diet), groups 2, 3 and 4 were fed onwood betony supplemented diet containing 4, 8 and 16 ml/kg diet for 70 days, respectively.The results showed no significantly difference betweenhaemathological parameters exept RBC (P 0.05). Therefore, body compositions were not affected by different levels of plant extract.Thefinal weight, food conservation, condition factor and weight gain were significantly improved by wood betony (P 0.05).There were no significant differences in hemoglobin, hematocrit, mean erythrocyte hemoglobin, mean erythrocyte volume and mean erythrocyte hemoglobin concentration among fish at different treated groups (P 0.05). White blood cell (WBC) counts showed insignificant increase by elevating WB in the diet (P 0.05), whileWBC/RBC ratio increased significantly. Significant increase in the level of total protein, albumin and globulin and albumin/globulin ratio by increasing the concentration of wood betony was observed. Adding wood betony in the diet, could decrease the level of serum triglycerides (Tg.) and cholesterol (Chol.) in comparison to control (P 0.05). Lysozyme activity was significantly enhance in 8ml/kg diet wood betony treated group compared to the control group. After imposing acute stress, serum cortisol and glucose levels, sodium, calcium and potassium of fish fed supplemented wood betonydiet showed significantly lower changes than fish fed the 0% wood betonydiet (P 0.05).The results showed that the extract used in this study has a positive impact on growth parameters, serum biochemical parameters, as well as systemic immune responses to stress Key words: Wood betony ( Stachyslavandulaefolia Vahl), Common carp ( Cyprinuscarpio ), Growth parameters, Hematology indices, acute stress.
امروزه گسترش بیماری های یکی از مشکلات اساسی در آبزی پروری است. عموما آنتی بیوتیک ها به منظور جلوگیری از گسترش بیماری ها در ماهیان و همچنین تحریک رشد و افزایش کارایی غذا مورد استفاده قرار می گیرند. به علت برخی از مضرات استفاده از آنتی بیوتیک ها نظیر گسترش مقاومت باکتریایی و کاهش کارایی آنتی بیوتیک ها استفاده ها از مواد طبیعی محرک سیستم ایمنی رو به افزایش است. مواد محرک سیستم ایمنی علاوه بر افزایش قدرت سیستم ایمنی ماهیان تاثیر مثبتی بر میزان رشد، ضریب تبدیل غذایی و ترکیب شیمیایی لاشه بدن ماهیان دارد. چای کوهی ( Stachyslavandulifolia Vahl) یکی از مواد محرک سیستم ایمنی با اثرات مثبت بر سیستم ایمنی است. بنابراین برای ارزیابی اثرات چای کوهی بر پارامترهای رشد (شامل وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، ضریب چاقی، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی)، ترکیب شیمیایی لاشه (شامل پروتئین، رطوبت و چربی)،پارامترهای خونی (شامل هموگلوبین، هماتوکریت، تعداد گلبل قرمز، تعداد گلبول سفید، میانگین هموگلوبین ذره ای، حجم متوسط یاخته ای، میانگین غلظت هموگلوبین ذره ای، لنفوسیت، مونوسیت و نوتروفیل)، پارامترهای بیوشیمیایی (شامل پروتئین کل، البومین، گلوبولین، کلسترول و تری گلیسیرید) فعالیت سیستم ایمنی ( فعالیت لیزوزیمی) و پاسخ به استرس بر روی کپور معمولی جوان، تعداد 144 ماهی به طور تصادفی در چهار گروه تقسیم شدند (هر تیمار سه تکرار). تیمار 1 به عنوان تیمار شاهد (تغذیه شده با جیره پایه)، تیمار 2، 3 و 4 از جیره های حاوی عصاره چای کوهی به ترتیب میزان 4،8 و 16 میلی لیتر بر کیلوگرم جیره به مدت 70 روزمورد تغذیه قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده عدم وجود اختلاف معنی دار در پارامترهای هماتولوژی است. تعداد یاخته قرمز در تیمار 2 درصد به طور معنی داری بیشتر از تیمار شاهد بود(05/0 P). اختلاف معنی داری در ترکیب شیمیایی لاشه ماهیان مشاهده نشد. وزن نهایی، ضریب تبدیل غذایی، شاخص وضعیت و افزایش وزن به طور معنی داری در تیمارهای حاوی عصاره چای کوهی افزایش یافت (05/0 P). اختلاف معنی داری در میزان هموگلوبین، هماتوکریت، میانگین هموگلوبین گلبولی، میانگین حجم گلبول قرمز و میانگین غلظت هموگلوبین گلبولی بین تیمارهای مختلف وجود نداشت (05/0 P). تعداد گلبول های سفید اختلاف معنی داری را بین تیمارهای مختلف نشان نداد، اما نسبت تعداد گلبول سفید به تعداد گلبول قرمز به طور معنی داری افزایش نشان داد (05/0 P). افزایش معنی داری در میزان پروتئین کل، البومین و گلوبولین و نسبت آلبومین به گلوبولین با افزایش میزان عصاره مشاهده شد. افزودن عصاره چای کوهی به جیره سبب کاهش میزان تری گلیسیرید سرم، کلسترول نسبت به تیمار شاهد شد (05/0 P). فعالیت لیزوزیمی به طور معنی داری در تیمار 4 درصد نسبت به دیگر تیمارها افزایش نشان داد (05/0 P). بعد از القای استرس شدید، سطح کورتیزول و گلوکز سرم، سدیم، کلسیم و پتاسیم ماهیان تغذیه شده با جیره های حاوی عصاره چای کوهی به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کاهش نشان داد (05/0 P). نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت عصاره چای کوهی بر شاخص های رشد، پارامترهای بیوشیمیایی سرم و سیستم ایمنی ماهیان در مقابل استرس است. واژگان کلیدی: چای کوهی ( Stachyslavandulifolia Vahl)،کپور ممعمولی( Cypriniuscarpio )، شاخص های رشد، کیفیت لاشه، فاکتورهای بیوشیمیایی سرم، استرس