Skip to main content
SUPERVISOR
Rahman Jahanian,Ali Nasirpour,Masoud Alikhani
رحمان جهانیان (استاد مشاور) علی نصیرپور (استاد مشاور) مسعود علیخانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mozhgan Nori
مژگان نوری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Effect of Yogurt Replaced with Different pH for Milk on Performance and Health of Holstein Suckling Calves
In a compelet randomize design 35 Holstein dairy calves were assined to five trearments (7 in each treatment) from the day 4 after birth until two weeks post weaning (for 70 days) to study effects of probiotic and Traditional yogurt (with 2 different pH , 3.8 for acidic and 4.5 pH) on their performances and health. Treatment groups were included: 1- control (milk without any additive yogurt), 2- milk containing 15% 3.8 pH Traditional yogurt, 3 - milk containing 15% 4.5 pH Traditional yogurt, 4- milk containing 30% 3.8 pH probiotic yogurt and 5-milk containing 30% 4.5 pH probiotic yogurt. The overall TDMI (total Dry mater intake) were not significantly different between treatment groups, but in week 1, treatments 2 and 4 TDMI were significantly higher than other treatments, and in week 7, all yogurt containing treatment had significantly higher TDMI intake than control (respectively p 0.001, p 0.01). The Overall average daily weight gains were significantly higher in yogurt containing treatments than control (p 0.01). however, acidic yogurt numerically had highest average daily weight gain. No significantly differences were observed related to daily weight gain after weaning between experimental treatments. Feed conversion ratio was significant between treatment groups (p 0.05), and was lower in yogurt containing treatments. Health and neutrophils numbers was not influenced by treatments. Lymphocyte numbers were significantly higher in yogurt containing treatments (p 0.001). Lymphocytes to Neutrophils ratio between experimental treatments were significant (p 0.05) and yogurt caused reduction in this ratio compaired to control. Cholesterol and triglycerides between experimental treatments were significant ( respectivly p 0.05 and p 0.01). and overall yogurt causes reduction in Cholesterol and increase in triglycerides. Acidic yogurt cased significant increase in triglycerides (p 0.01). The overall, body lengthes in day 34 (period 2) of experiment were higher in yogurt containing groups (p 0.01) and acidic yogurt causes significant increase in body length in day 14 (period 1) and second period of experiment (respectively p 0.01 and p 0.05).In day 56 ( period 3) of experiment, acidic yogurt showed higher withers and hip width between treatment group, (respectively p 0.01 and p 0.05) . Key words : suckling calves, yogurt, probiotic yogurt, Performances, health.
اثرات ماست معمولی و ماست پروبیوتیک (با دو pHمختلف 8/3 ، برای اسیدی و pH5/4 ) روی عملکرد و سلامت 35 راس گوساله هلشتاین، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار(در هر تیمار 7) از روز چهارم بعد از تولد تا دو هفته پس از شیرگیری(به مدت 70 روز) مورد مطالعه قرار گرفت. گروه های تیماری شامل:1- کنترل(شیر بدون افزودنی ماست)، 2- شیر حاوی 15% ماست معمولی H8/3 ،3 - شیر حاوی 30% ماست معمولی H5/4، 4- شیر حاوی 30% ماست پروبیوتیک H8/3 ، 5- شیر حاوی 30% ماست پروبیوتیک H5/4. به طور کلی ماده خشک مصرفی کل بین گروه های تیماری مختلف معنی دار نشد، اما در هفته اول تیمارهای 2 و 4 به طور معنی داری ماده خشک مصرفی کل بالاتری نسبت به بقیه ی تیمارها داشتند، و در هفته 7 تیمارهای ماست ماده خشک مصرفی کل بالاتری نسبت به کنترل داشتند ( به ترتیب 001/0p و 01/0p ) . به طور کلی متوسط افزایش وزن روزانه در تیمارهای ماست نسبت به شاهد به طور معنی داری بالاتر بود (01/0p )، درحالی که ماست اسیدی از لحاظ عددی بالاترین افزایش وزن را داشت. در ارتباط با افزایش وزن روزانه بعد از شیرگیری بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی داری مشاهده نشد. ضریب تبدیل خوراک بین گروه های تیماری معنی دار شد، در تیمارهای ماست پایین تر بود (05/0p ). تعداد نوتروفیل ها و سلامت تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. تعداد لنفوسیت ها در تیمارهای ماست به طور معنی داری بالاتر بود (001/0p ). نسبت نوتروفیل به لنفوسیت بین تیمارهای آزمایشی معنی دار بود (05/0p ). ماست موجب کاهش این نسبت درمقایسه با گروه شاهد شده بود.کلسترل و تری گلیسرید بین تیمارهای آزمایشی معنی دار بود ( به ترتیب 05/0p و 01/0p )، و به طور کلی ماست موجب کاهش کلسترل و افزایش تری گلیسرید شده بود. ماست اسیدی موجب افزایش معنی دار تری گلیسرید شده است(01/0p ). به طور کلی طول بدن در روز 34 آزمایش (دوره دوم) در گروه های حاوی ماست بیشتر بوده است (01/0p ). و ماست اسیدی موجب افزایش معنی دار طول بدن در روز 14 (دوره اول) و دوره دوم آزمایش شده بود. بود ( به ترتیب 01/0p و 05/0p ) در روز 56 آزمایش (دوره سوم) ماست اسیدی جدوگاه و عرض هیپ بالاتری را بین گروه های تیماری نشان داده بود ( به ترتیب 01/0p و 05/0p ).

ارتقاء امنیت وب با وف بومی