Skip to main content
SUPERVISOR
Sayedamirhossein Mahdavi,Abdolhossein Samie
سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما)
 
STUDENT
Seyed jalal Boka
سیدجلال بکا

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Effects of Black Cumin Seed Supplementation on Performance, Egg Cholesterol, Egg Weight, Shell Quality and Immune System Laying Hens
Antibiotics have been used for years to promote the profitability of poultry production. There is increasing pressure to reduce or eliminate the use of antibiotics in poultry feed because of the negative human health issue of antibiotic resistance. Recently, feed additives of plant origin such as essential oils or extracts of aromatic plants have received considerable attention as alternatives to the traditional antibacterial feed additives. Antibacterial feed additives such as antibiotics have been used for years to improve the profitability of poultry production by helping to control pathogen bacteria in the gut mucosa, thereby improving weight gain, feed conversion ratio (FCR), and uniformity. However, there is a potential development of resistance by several pathogenic bacteria when antibiotics are used in the animal diets. Therefore, the feed industry will have to research alternatives for the antibiotics. One of the alternatives used as feed additives is black cumin. Black cumin (Nigella sativa L.) is also known as black seed and grows in Asian and Mediterranean countries. Black cumin seeds have antioxidant activity antibacterial. This study was conducted to determine the effect of feeding black cumin on performance, egg quality, cholesterol content yolk egg, biochemical parameters, Escherichia coli count, intestinal morphology and, imm une system. In this experiment, total of one hundred 49-wk –old-laying hens (Hyline-32) were randomly assigned to 4 treatments with 5 replicates of 5 birds each. Experimental diets were as following: control, 1, 2, and 3% black cumin. Feed consumption and feed conversion ratio were measured biweekly during the 70 days experiment. Data on feed intake and egg mass were used to calculate feed conversion ratio. Feeding black cumin had no effect on period1, 2 and3, but. Decrease feed intake on period 4, 5 and whole period. Adding black cumin improved egg mass, feed conversion ratio, egg shell quality, and internal egg quality parameters. Black cumin had no effect on Antibody titer against SRBC at 35d but significantly increased 70d (p 0.01). Feeding black cumin improved triglyceride, cholesterol and HDL. The result of this study shows that use of black cumin in laying hens diets increase villi length and decrease crypt depth. Also, black cumin promotes villi length to crypt depth ratio. Moreover, goblets cell count increased in hen fed with black cumin 3% black cumin specifically. In addition, use of black cumin decreased significantly, Escherichia coli count in gut laying hens (p 0.05). The use of black cumin increased significantly relative weight pancreas (p 0.05). The result of this study showed that different levels of black cumin had no effect on egg production, egg weight, relative weight liver, spleen, and egg cholesterol content. In general, results of the study showed that black cumin supplementation to the laying hen diet have positive effects on performance, intestinal morphology, Escherichia coli count, biochemical parameters, and immune system. Key words: Antibiotic, antioxidant, black cumin, hen, egg, immune system
آزمایش حاضر جهت بررسی اثرات زیره سیاه بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، میزان کلسترول زرده تخم مرغ، فراسنجه های بیوشیمیایی خون، شمار اشرشیا کلی، بافت شناسی روده، و فعالیت سیستم ایمنی مرغ های تخمگذار انجام گردید. در این مطالعه، 100 قطعه مرغ تخمگذار (سویه های-لاینW36) در قالب یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار استفاده گردید، که در هر قفس 5 قطعه مرغ تخمگذار 49 هفته ای وجود داشت. تیمارهای آزمایشی مورد مطالعه شامل 0 (شاهد) ، 1، 2 و 3 درصد زیره سیاه بودند. پرندگان در یک رژیم نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی قرار داشتند. جیره‌های آزمایشی بر اساس احتیاجات مندرج در راهنمای پرورش مرغان تخمگذار سویه های-لاین W36 تنظیم شد. به طوری که کلیه جیره ها از لحاظ میزان انرژی و پروتئین مشابه بودند. در طول دوره آزمایش، آب و خوراک آزادانه در اختیار پرندگان قرار گرفت. ضریب تبدیل غذایی و مصرف خوراک در سه پنج دوره دوهفته ای بررسی شد. تغذیه هیچ کدام از سطوح زیره سیاه در سه دوره ابتدائی آزمایش تاثیری بر مصرف خوراک نداشت، اما در دو دوره انتهائی و در نهایت در کل دوره سطوح 1 و3 درصد زیره سیاه منجر به کاهش دار مصرف خوراک شد (01/0P ). افزودن زیره سیاه بازده تولید تخم مرغ، ضریب تبدیل غذایی و و کیفیت پوسته را بهبود داد (05/0P ). تیترآنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی در دوره ابتدائی آزمایش تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت، هر چند با تزریق دوم گلبول قرمز گوسفندی تیترآنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی به شکل معنی داری در گروه های حاوی ز یره سیاه افزایش یافت (01/0P ). تغذیه زیره سیاه در سطح 1 درصد باعث کاهش معنی دار غلظت کلسترول و در سطح 2 درصد باعث کاهش غلظت تری گلیسیرید و افزایش معنی دار HDL پلاسما گردید (05/0P ). نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از زیره سیاه در سطوح 2 و 3 درصد باعث افزایش طول پرز و کاهش عمق کریپت و به دنبال آن افزایش نسبت طول پرز به عمق کریپت گشت (01/0P ). هم چنین استفاده از زیره سیاه به ویژه در سطح 3 درصد آن باعث افزایش شمار سلول های گابلت شد. نکته قابل توجه اینکه زیره سیاه در هر سه سطح استفاده شده, به طور موثری باعث کاهش شمار اشرشیا کلی موجود در محتویات حد فاصل زائده میکل تا دریچه ایلئوسکال روده مرغ های تخمگذار گردید (05/0P ). نتایج این مطالعه نشان داد سطوح مختلف زیره سیاه تاثیری بر درصد تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، وزن نسبی کبد، وزن نسبی طحال و میزان کلسترول زرده تخم مرغ ندارد. به طور کلی زیره سیاه تاثیرات مثبتی بر بافت شناسی روده، شمار اشرشیا کلی روده، فراسنجه های بیوشیمیایی خون و سیستم ایمنی مرغ های تخمگذارنشان داد. واژه های کلیدی : زیره سیاه، مرغ های تخمگذار، سیستم ایمنی، عملکرد، تخم مرغ.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی