Skip to main content
SUPERVISOR
علی اکبر رامین (استاد راهنما) فریبا امینی (استاد مشاور) محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Masomeh Salehi
معصومه صالحی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Effects of Chitosan Edible Coating on Increasing Storage Life and Shelf Life of Summer Squash (Cucurbitapepo L.)
One of the main limitations in the summer squash trade, preservation and its export is the short life after harvestand microbial spoilage will lead to a lot of waste. It can be used techniques after harvest to prevent the loss of quality characteristics and decay. Today the use of chemicals in postharvest is restricted in many countries and consumers prefer organic products and free of pesticide residues. Regarding increasing limitations, it should be used from other methods to prevent the quality features and its decay. It seems eddible coatings aregoodantibacterialresourcesto preserveagricultural crops. The current experiment was conducted to find the effect of chitosan eddiblecoating and its concentration on postharvest life (storage life and shelf life) of summer squash fruit cv. "Ezra". The first experiment was conducted to asess the age of storage life of summer squash using treatments of chitosan coating at 0, 5,10,20 g/Lit concentrations. After treatment, the fruits were presereved at an incubator with 10 °C and 90% RH for 25 days. After that the fruits were gotten out each 5 days and were asessed to determine parameters such as weight loss, firmness, soluble solids, pH, titratable acid, vitamin C, chlorophyll content and antioxidant enzymes (catalase, proxidase, ascorbic acid oxidase) evaluation.The second experiment was done similar to the first experiment for evaluating the shelf life except the fruit after treatment, were kept in an incubator with 18 °C and were tested at intervals of every 3 days. Both of experiments were performed as a split plot design in time in a complete randomized design with four replications.The results of the first experiment showed that chitosan treatments, have a significant effect on measured indexes except ascorbic acid oxidase enzyme.The results showed that The lowest weight loss,, soluble solids, pH, ascorbic acid oxidase enzyme and the highest firmness, titratable acid, vitamin C, chlorophyll, catalase and proxidase enzymes in the 2% (20 g/lit) chitosan were recorded Which it had significant different in measured indexes except catalase with other treatments except 1% treatment. The results of the first experiment showed that chitosan treatment significant difference in measured indexes except pH, chlorophyll b. The lowest weight loss,, soluble solids, pH, ascorbic acid oxidase enzyme and the highest firmness, titratable acid, vitamin C, chlorophyll, catalase and proxidase enzymes in the 2% (20 g/lit) chitosan were recorded which it had significant difference in measured indexes except treatment titratable acid and vitamin C with other treatments except 1% treatment. The effect of time on all measured indexes in both of experiments are significant. The interaction effect of treatment and time in the first experiment was significent at weight loss, firmness, pH, titratable acid and catalase and in the second experiment was significent at weight loss, titratable acid and total chlorophyll.According to the result of this study, treated fruits with chitosan 2% cause maintain fruit quality propertie during storage period. Keywords: Summer squash, chitosan, postharvest, storage life, shelf life.
یکی از محدودیت های نگهداری، بازاررسانی و صادرات کدو خورشتی ( Cucurbita pepo )، رسیدن سریع آن پس از برداشت و فساد میکروبی می باشد که موجب کاهش خواص کیفی و فساد این محصول می شود. می توان با استفاده از روش هایی در پس از برداشت، از بروز این مشکلات جلوگیری کرد. استفاده از مواد شیمیایی بعداز برداشت در بسیاری از کشورها محدود شده و امروزه مصرف کنندگان، محصولات ارگانیک و عاری از بقایای سموم را ترجیح می دهند. با توجه به این محدودیت های روزافزون، باید از روش های دیگری استفاده نمود. به نظر می رسد پوشش های خوراکی منابع خوبی برای حفظ کیفیت محصولات و جلوگیری از فساد میکروبی آنها باشند. آزمایش حاضر به منظور یافتن تأثیر پوشش خوراکی کیتوزان و تغییرات غلظت آن بر عمر پس از برداشت (عمر انبار مانی و عمر قفسه ای) میوه کدو رقم ازرا انجام گرفت. آزمایش اول جهت بررسی عمر انبارمانی میوه کدو با استفاده از تیمار کیتوزان با غلظت‌های 0، 5 ، 10 و 20 گرم درلیتر انجام شد. پس از تیمار کردن، میوه ها به مدت 25 روز در انکوباتور با دمای °C 10 و رطوبت نسبی 90% نگهداری شدند. هر 5 روز یکبار شاخص های کاهش وزن، سفتی، مواد جامد محلول ، pH، اسید آلی، ویتامین ث، کلروفیل و آنزیم های آنتی اکسیدانی (کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربیک اسید اکسیداز) مورد بررسی قرارگرفتند. آزمایش دوم جهت بررسی عمر قفسه ای، مشابه آزمایش اول انجام شد؛ با این تفاوت که میوه ها پس از تیمار، به مدت 15 روز در انکوباتور با دمای °C18 نگهداری شده و هر 3 روز یکبار ارزیابی شدند. هر دو آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملأ تصادفی در4 تکرار انجام شد. نتایج آزمایش اول نشان دادکه تیمارهای کیتوزان به جز در مورد فعالیت آنزیم آسکوربیک اسید اکسیداز، اثر معنی داری بر دیگر شاخص های اندازه گیری شده دارد. کمترین کاهش وزن، pH، مواد جامد محلول، آنزیم آسکوربیک اسید اکسیداز و بیشترین سفتی، اسیدآلی، ویتامین ث، کلروفیل و فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز در تیمار کیتوزان 2% (20 گرم در لیتر) بدست آمد که در تمام شاخص ها به جز میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، با سایر تیمارها به جز با تیمار کیتوزان 1%از نظر آماری تفاوت معنی داری نشان داد. نتایج حاصل از آزمایش دوم نیز نشان داد تیمار کیتوزان ، اثر معنی داری بر تمام شاخص های اندازه گیری شده به جز pH وکلروفیل داشته است. کمترین کاهش وزن، pH، مواد جامد محلول، آنزیم آسکوربیک اسید اکسیداز و بیشترین سفتی، اسیدآلی، ویتامین ث، کلروفیل و فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز در تیمار کیتوزان 2% (20 گرم در لیتر) بدست آمد که در تمام شاخص ها به جز اسید آلی و ویتامین ث با سایر تیمارها به جز تیمار 1% اثر معنی داری را نشان داد. اثر زمان نیز بر تمامی صفات اندازه گیری شده در هر دو آزمایش معنی دار بود. اثر متقابل تیمار و زمان در آزمایش اول به جز در مورد شاخص های کاهش وزن، سفتی با پوست، pH ، اسید آلی و فعالیت کاتالاز در مورد سایر صفات معنی دار نبود و در آزمایش دوم فقط درمورد شاخص های کاهش وزن، اسید آلی و کلروفیل کل معنی دار بود. بر اساس نتایج بدست آمده به نظر می رسد تیمار میوه ها با کیتوزان 2% موجب حفظ بیشتر خصوصیات کیفی میوه طی مدت نگهداری در انبار داشته اند. کلمات کلیدی: کدو خورشتی،کیتوزان، پس از برداشت، عمر انبارمانی، عمر قفسه ای.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی