Skip to main content
SUPERVISOR
Saeed Ansari,Ebrahim Ghasemi,Mohammad Khorvash
سعید انصاری مهیاری (استاد مشاور) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد مشاور)
 
STUDENT
Javad Tooty komshecheh
جواد طوطی کمشه چه

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Effects of Decreasing Crude Protein of Diet Based on Canola Meal by Processing Carbohydrate and Protein Sources on Digestibility and Performance of High Producing Dairy Cows
Soybean and canola meals are major protein sources in dairy cows diets. In this study, the effect of grains and canola meal processing on reducing, replacement of canola meal instead of soybean meal were studiet on the performance of high-producing cows. In in vitro studies, heat treatment were chosen at 130° C for 30 minutes. In in vivo study, eight lactating cows (second parity) 42±2 days in milk, 46 ± 3 kg of milk production and 650 ± 20 BW were used. Four treatments were included: 1) Soybean meal based diet containing 16.6% crude protein, 2) untreated canola meal based diet with 17.7% crude protein, 3) treated canola meal based diet with dietary 16.5% CP and 4) treated canola meal and steam flacked grain based diet with 15.3% CP. Metabolizable protein were similar among diet. The results showed that dry matter intake was not affected by treatments. Protein intake was greast in untreated canola meal diet and lowest in treated canola meal diet (P 0.05). Milk yield in soybean meal, canola meal, untreated canola meal and treated canola and steam flacked grain were 43.8, 41.4, 42.3 and 43.0 kg, respectively which showed no statistical differences (P 0.05). Milk composition were not effected by different treatments (P 0.05). Dry matter digestibility and CP intake in cows fed diet based soybean meal, were more than diet based canola meals. Blood metabolites such as urea, glucose, creatinine and also chewing behavior were not affected by treatments but cowes fed soybean meal and treated canola meal spent more time for eating than cows (P 0.05). The results showed that we can reduce CP content of diets with treated grain and protein sources, without negative effects on cow performance.Cows fed treated canola meal produced similar milk as cows fed soybean meal. Keywords : Dairy cows, soybean meal, canola meal, processing, crude protein
از جمله منابع پروتئینی گاوهای شیری می توان به کنجاله سویا و کنجاله کلزا اشاره کرد که بخش قابل توجهی از نیاز پروتئینی را تامین می کند. در این مطالعه تاثیر فرآوری منابع غله و کنجاله کلزا بر کاهش پروتئین مورد نیاز و جایگزینی کلزا بجای سویا بر عملکرد گاوهای پرتولید بررسی شد. نوع فرآوری پس از طی مراحل آزمایشگاهی، شامل فرآوری حرارتی در دمای 130 درجه سانتی گراد و به مدت 30 دقیقه در نظر گرفته شد. در مطالعه برون تنی از 8 راس گاو شیری شکم 2، با میانگین روزهای شیردهی 2 ± 42 و میانگین تولید 3 ± 46 کیلوگرم و متوسط وزن 20 ±650 کیلوگرم استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از 1) جیره حاوی کنجاله سویا با پروتئین خام 6/16 درصد، 2) جیره کنجاله کلزا معمولی با پروتئین خام 7/17 درصد، 3) جیره کنجاله کلزا فرآوری شده با پروتئین خام جیره 5/16 درصد و 4) جیره کنجاله کلزا و غله فرآوری شده با پروتئین خام 3/15 درصد. پروتئین خام جیره بر اساس مقدار پروتئین قابل متابولیسم یکسان سازی و متوازن شد. نتایج نشان داد مصرف ماده خشک تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. مصرف پروتئین در جیره حاوی کلزا معمولی بیشترین و در جیره حاوی کلزا فرآوری شده کمترین بود (05/0 P). همچنین میزان تولید شیر در تیمارهای کنجاله سویا، کنجاله کلزا معمولی، کلزای فرآوری شده و تیمار کلزا و غله فرآوری شده به ترتیب 8/43، 4/41، 3/42 و 0/43 کیلوگرم بودند که از نظر آماری تفاوتی نشان ندادند (05/0P?) . میزان ترکیبات شیر در تیمارهای مختلف یکسان بودند (05/0 P). قابلیت هضم ماده خشک و پروتئین خام در جیره گاوهای مصرف کننده کنجاله سویا بیشتر از جیره های حاوی کلزا بود. متابولیت های خون مانند اوره خون، گلوکز، کریتینین و همچنین میزان نشخوار تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت ولی گاوهای دریافت کننده کنجاله سویا و کنجاله کلزا فرآوری شده مدت زمان بیشتری صرف خوردن خوراک کردند (05/0 P). نتایج این آزمایش نشان داد که می توان با فرآوری منابع غله و منابع پروتئینی میزان پروتئین خام جیره را بدون اثر منفی بر عملکرد گاو کاهش داد. همچنین بخش اعظم کنجاله سویا را می توان با کنجاله کلزا فرآوری شده جایگزین نمود. واژه های کلیدی: گاوهای شیرده، کنجاله سویا،کنجاله کلزا، فرآوری، پروتئین خام.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی