Skip to main content
SUPERVISOR
Farzad Hashemzadeh,Masoud Alikhani,Mohammad Khorvash
فرزاد هاشمزاده (استاد مشاور) مسعود علیخانی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد مشاور)
 
STUDENT
Seyed alireza Banitaba bidgoly
سیدعلیرضا بنی طباءبیدگلی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Effects of different levels of pomegranate (Punicagranatum) peel powder on performance and health indices of Holstein dairy calves
The present study was conducted to evaluate the effect of different levels of pomegranate peel powder (PPP) on growth performance and health of Holstein calves. Experiment was carried out based on a Randomized Block Design with 4 treatment groups including 15 pens per each dietary treatment (7 male and 8 female Holstein calves) until 75 days of age. Dietary treatments consisted of 1) Starter diet + 0 % 2) Starter diet + 3 % 3) Starter diet + 6 % 4) Starter diet + 9 % . Addition of 6% into the starter diet leads to a lower weaning weight and final weight compared with blank and 3% , while it has not significant difference in comparison with 9% treatments (p?0.05). 3% treatment provided more Daily weight gain in comparison with 6 and 9% treatments (p?0.05). It also showed higher dry matter intake and intake of starter compared with blank and 6% treatments (p?0.05).3% treatment had better Food efficiency than 9% treatment in per-weaning. The whole period 9% treatment had lowest Food efficiency in comparison with blank and 35 treatments (p?0.05). No difference was observed between treatments in term of body conformation. 9% treatment showed lower levels of blood glucose relative to the blank and 3% treatments at 75 days of age (p?0.05).There were no significant changes in ?HBA, blood urine nitrogen, albumin and total protein of blood at 75 days. Also, there was no significant change in antioxidant capacity at 45 and 75 days of age. A significant reduction (p?0.05) in the amount of AST enzyme was observed in 9% treatment at 75 days of age in comparison with blank. Also, the amount of ALT enzyme in 6 and 9% treatments at 75 days showed a significant reduction relative to blank. The addition of into the Starter diet resulted in ammonia nitrogen reduction in Rumen. There was no difference between treatment in terms of health, Digestibility and the results of this study showed that the addition of at 3% level provides best conditions that prevent negative effects on animal growth and haspositive effects on dry matter intake and Daily weight gain calves. Key Words Pomegranate, Pomegranate peel, Calf, Growth performance, Health
به منظور بررسی اثر پودر پوست انار بر شاخص‌های عملکردی و سلامت گوساله‌های شیری هلشتاین، آزمایشی با استفاده از 60 رأس گوساله هلشتاین در یک طرح بلوک کاملاً تصادفی با 4 گروه و 15 گوساله به ازای هر گروه (هفت گوساله نر و هشت گوساله ماده) از سه روزگی تا 75 روزگی انجام شد. میانگین وزن تولد گوساله‌ها در هر 4 گروه 2±40 کیلوگرم بود. گروه‌های آزمایشی شامل1) گروه شاهد بدون پودر پوست انار در خوراک آغازین 2) خوراک آغازین به همراه 3 درصد پودر پوست انار 3) خوراک آغازین به همراه 6 درصد پودر پوست انار 4) خوراک آغازین به همراه 9 درصد پودر پوست انار بود. استفاده از پودر پوست انار در سطح 6 درصد در مقابل گروه 3درصد وشاهد وزن از شیرگیری و وزن نهایی پایین تری (05/0p ) داشت اما در مقابل گروه 9 درصد تفاوت معنی داری نداشت. گروه 3 درصد افزایش وزن روزانه بالاتری نسب به گروه 6 درصد و 9 درصد داشت(05/0p ). گروه 3 درصد در دوره پس از شیرگیری مصرف خوراک آغازین و مصرف ماده خشک بیشتری نسبت به گروه شاهد و 6 درصد داشت (05/0p ). گروه 3 درصد درمقایسه با گروه 9 درصد بازده غذایی بالاتری در دوره پیش از شیرگیری داشت. در کل دوره گروه 9 درصد پایین‌ترین مقدار بازده غذایی را در مقابل گروه شاهد و 3 درصد داشت (05/0p ). تفاوتی در بین شاخص اسکلتی بدن در بین گروه‌ها دیده نشد. گروه 9 درصد میزان گلوکز خون پایین تری نسبت به گروه شاهد و 3 درصد در 75 روزگی داشت (05/0p ). میزان ?HBA، نیتروژن اوره خون، آلبومین و پروتئین کل خون در بین هیچ کدام از گروه‌ها در 75 روزگی معنی‌دار نشد. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بین گروه‌ها در 45 روزگی و 75 روزگی نیز معنی‌دار نبود. میزان آنزیم AST در 75 روزگی در گروه 9 درصد نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‌داری (05/0p ) داشت. همچنین میزان آنزیم ALT در 75 روزگی در گروه‌های 6 درصد و 9 درصد نسبت به گروه شاهد نیز کاهش معنی داری (05/0p ) داشت. افزودن پودر پوست انار به جیره گوساله باعث کاهش نیتروژن آمونیاکی در شکمبه شده بود. شاخص‌های رفتار تغذیه‌ای، قابلیت هضم و فراسنجه‌های سلامتی تقاوت معنی‌داری بین گروه‌ها دیده نشد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان می‌دهد استفاده از پودر پوست انار در سطح 3 درصد موجب بهبود شاخص‌های عملکردی شده و هیچ گونه اثر منفی بر رشد گوساله‌ها ندارد و حتی می‌تواند اثرات مثبتی نیز بر مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه آنها داشته باشد. کلمات کلیدی : انار،پوست انار، گوساله شیری، عملکرد رشد، سلامت

ارتقاء امنیت وب با وف بومی