Skip to main content
SUPERVISOR
Ahmad Arzani,Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Morteza Zahedi
احمد ارزانی (استاد مشاور) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور) مرتضی زاهدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Alireza Fathi
علیرضا فتحی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389

TITLE

Effects of Foliar Application of Nano-Sized Iron and Zinc Oxides on the Response of Wheat and Corn Cultivars to Salinity
This study evaluated the effects of foliar application of ordinary and nano-particles of zinc and iron oxide on the responses tolerant and sensitive wheat (kavir and Tajan) and corn (seed mass and Sc 704) genotypes to three levels (0, 75 and 150 mmol kCal) of salinity. Two pot experiments were conducted to study wheat and corn plants separately. Each experiment was arranged as factorial in a randomized complete block design with four replications. Spray treatments were included iron oxide, zinc oxide, nano-sized iron oxide, nano-sized zinc oxide, a mixture of nano-sized of iron and zinc oxide and a no-spray treatment as control. In both crops wheat and corn plant height, leaf area, shoot and root dry matter, chlorophyll content, photosynthesis rate, stomatal conductivity, photochemical efficiency, the concentration of K, Fe and Zn was decreased, while the enzyme activity of catalase (CAT), peroxidase (POX), ascorbat peroxidase (APX), glotation reductase (GR), superoxide dismutase (SOD), and the concentration of MDA, proline, soluble carbohydrate and Na was increased under saline conditions. Foliar application of ordinary and nano-sized zinc and iron oxides had significant positive effects on plant height, leaf area, shoot and root dry matter, chla/ chlb ratio, photochemical efficiency and the concentration of Fe and Zn of in both crops, and also on the activity of CAT and SOD in wheat and on the activity of CAT in corn. The extent of the positive effects of iron oxide in wheat on plant height, photochemical efficiency and Fe concentration was significantly larger with application of nano compared to ordinary form of iron oxide. There were no significant effects of foliar application of zinc and iron oxide on the concentration of proline, soluble carbohydrate and MDA in both crops and on the activity of APX, POX and GR in wheat and on the activity of SOD, APX, POX and GR in corn. The interactions of salinity and genotype were significant in wheat on plant height, leaf area, shoot and root dry matter, chlorophyll content, the concentration of MDA, proline, soluble carbohydrate, the enzyme activity of all tested antioxidant enzymes and on K concentration and the K/Na ratio and in corn it was significant for all abovementioned traits except for chlorophyll and MDA content and GR activity. Genotypes kavir (wheat) and seed mass (corn) were recognized tolerant as compared to Tajan and Sc 704. The increase in the concentration of K, proline, soluble carbohydrate, SOD activity and K/Na ratio under saline condition was more pronounced in tolerant than in sensitive genotypes. The results from this experiment show that the application of nano particles of iron and zinc oxide can have positive effects on some growth characteristics of wheat and corn, however, under conditions of this experiment, it seems that the application of nano particles of these compounds may not be superior compare to ordinary forms in alleviating negative effect of salinity. Key words : Sunflower, salinity, foliar application, iron sulpate, zinc oxide, nano-particles, anti oxidant enzymes.
به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی اکسید آهن و اکسید روی بر واکنش ارقام گندم (تجن و کویر به ترتیب حساس و متحمل به شوری) و ذرت (سینگل کراس704 و توده بذری به ترتیب حساس و متحمل به شوری) به سطوح شوری صفر، 75 و 150 میلی مولار کلرید سدیم آزمایشی گلدانی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. تیمارهای محلول پاشی شامل اکسید آهن، نانو ذرات اکسید آهن، اکسید روی، نانو ذرات اکسید روی، مخلوط فرم نانو ذرات اکسید آهن و روی و شاهد عدم محلول پاشی بود. در اثر شوری در گندم و ذرت ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، محتوای کلروفیل، سرعت فتوسنتز، هدایت روزنه‌ای، راندمان فتوشیمیایی (Fv/Fm)، غلظت عناصر پتاسیم، آهن و روی در اندام هوایی کاهش و فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، گلوتاتیون ردوکتاز، سوپراکسید دسموتاز، پراکسیداز، غلظت مالون د آلدئید، محتوای پرولین و کربوهیدرات‌های محلول در برگ و غلظت سدیم در اندام هوایی افزایش یافت. در اثر محلول‌پاشی در هر دو گیاه ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، نسبت کلروفیل a به b، راندمان فتوشیمیایی، غلظت آهن و روی افزایش و غلظت سدیم در اندام هوایی کاهش و فعالیت سوپراکسید دسموتاز و کاتالاز در گندم و فعالیت کاتالاز در ذرت افزایش یافت. اثر محلول‌پاشی بر غلظت پرولین، کربوهیدرات‌های محلول و مالون د آلدئید در گندم و ذرت و بر فعالیت آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز در گندم و بر فعالیت سوپراکسید دسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز در ذرت معنی دار نبود. میزان تاثیر محلول پاشی اکسیدآهن به فرم نانو ذرات نسبت به فرم معمول آن بر ارتفاع، راندمان فتوشیمیایی و غلظت آهن در اندام هوایی در گندم بارزتر بود. اثر متقابل شوری و رقم در گندم بر ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، محتوای کلروفیل، پرولین و کربوهیدرات‌های محلول، فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی، غلظت مالون د آلدئید، غلظت پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم و در ذرت بر کلیه صفات فوق به استثنای محتوای کلروفیل و فعالیت آنزیم گلوتاتیون ردوکتاز و غلظت مالون د آلدئید معنی دار بود. در این آزمایش در گندم رقم تجن نسیت به رقم کویر و در ذرت رقم سینگل کراس 704 نسبت به لاین توده بذری نسبت به به شوری متحمل تر بودند. میزان افزایش محتوای پرولین، کربوهیدرات های محلول و فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز و غلظت پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم در شرایط شور در ارقام متحمل نسبت به ارقام حساس بیشتر بود. بر اساس نتایج بدست آمده از این آزمایش محلول پاشی اکسید آهن و روی به فرم نانو ذرات در مقایسه با فرم معمول آنها دارای تاثیر مثبتی بر برخی از خصوصیات رشدی گندم و ذرت بود، با این حال به نظر می رسد که در شرایط این آزمایش کاربرد فرم نانو ذرات این عناصر مزیتی از نظر تعدیل اثرات شوری نسبت به فرم معمول آنها نداشت. کلمات کلیدی: گندم، ذرت، شوری، محلول پاشی، اکسید آهن، اکسید روی، نانو ذرات، آنزیم های آنتی‌اکسیدانی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی