Skip to main content
SUPERVISOR
Jamshid Razmjoo ghalaie,Hamid Reza Eshghizadeh Samani,Morteza Zahedi
جمشید رزمجو (استاد مشاور) حمیدرضا عشقی زاده سامانی (استاد مشاور) مرتضی زاهدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Nahid Amoozad Mahdiraji
ناهید عموزادمهدیرجی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Effects of Humic Acid Application on Physiological and Biochemical Characteristics of Wheat and Safflower Cultivars under Salinity in a Cadmium Contaminated Soil
A pot experiment was conducted at Isfahan University of Technology, Esfahan, Iran in order to investigate the effects of humic acid applied in a cadmium contaminated soil on the response of wheat and safflower cultivars to salinity. In this experiment two bread wheat (Ghods and Sistani) and one durum wheat (Yavaross) cultivars and also three safflower cultivars (Astrling, Arak 2811 and C 111 ) were evaluated under four salinity levels (0, 50, 100 and 150 mM NaCl) and two humic acid levels (0 and 1 gkg -1 ). Treatments were arranged as factorial based on a completely randomized design with three replications. Salinity decreased leaf chlorophyll content, potassium concentration in shoot and root and shoot and root dry weight but increased the concentration of sodium and cadmium in shoot and root in wheat cultivars. Salinity also decreased photosynthesis, stomata conductivity, leaf chlorophyll content, potassium concentration, root volume and shoot and root dry weight but increased the concentration of sodium and cadmium in shoot and root and the activities of catalase, ascorbate peroxidase and peroxidase in safflower cultivars. The interaction effect of salinity and cultivar on shoot dry weight was significant in wheat but it was insignificant in safflower. The extent of the reduction in shoot dry weight in wheat cultivars ranged from 14% at 50mM NaCl to 55% at 150mM NaCl salinity levels. Sistani was more tolerant cultivar as compared to Ghods and Yavaross under all salinity levels. Humic acid application decreased shoot cadmium concentration of Ghods, Sistani and Yavaross wheat cultivars by 40, 25 and 36%. While, shoot cadmium concentration was decreased by 16% in Arak 2811 but increased in Astrling and C 111 by 15% and 10%, respectively. All growth attributes of wheat and safflower cultivars were promoted by humic acid application. Humic acid application increased shoot and root dry weight of wheat cultivars in average by 18% and 26%, respectively, However, the interaction effect of humic acid application with salinity and cultivar was not significant in this regard. The shoot dry weights of Astrling, Arak 2811 and C 111 were increased 13, 14 and 28%, respectively. By humic acid application the activities of antioxidant enzymes, catalase, ascorbate peroxidase and peroxidase in safflower cultivars increased. In both wheat and safflower the positive effects of humic acid were greater on root than on shoot. The positive effects of humic acid on growth improvement of safflower cultivars were superior at lower than at higher levels of salinity. The results from this experiment showed that the application of humic acid in a cadmium contaminated soil could improve the growth of wheat and safflower under both saline and non-saline conditions. While humic acid application decreased the cadmium concentration in all three bread and durum wheat cultivars, the responses of three safflower cultivars were different in this regard. Key words: wheat, safflower, salinity, cadmium, humic acid
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر کاربرد اسیدهیومیک در یک خاک آلوده به کادمیم بر واکنش گیاهان گندم و گلرنگ به تنش شوری به صورت گلدانی در فضای باز دانشگاه صنعتی اصفهان انجام گرفت. در این آزمایش دو رقم گندم نان (قدس و سیستانی) و یک رقم گندم دورم (یاواروس) و سه رقم گلرنگ (استرلینگ، اراک 2811 و C 111 ) در چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلی‌مولار کلرید سدیم) و دو سطح اسیدهیومیک (صفر و یک گرم در کیلوگرم خاک) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار ‌مورد ارزیابی قرار گرفتند. در اثر شوری در گندم محتوای کلروفیل، غلظت پتاسیم در اندام هوایی و ریشه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه کاهش ولی غلظت سدیم و کادمیم در اندام هوایی و ریشه افزایش یافت. همچنین اعمال تنش شوری موجب کاهش سرعت فتوسنتز، هدایت روزنه‌ای، محتوای کلروفیل، غلظت پتاسیم، حجم ریشه و وزن خشک اندام هوایی و ریشه ولی باعث افزایش غلظت سدیم و کادمیم در اندام هوایی و ریشه‌ی گلرنگ گردید. اثر برهمکنش شوری و رقم بر اندام هوایی در گندم معنی‌دار ولی در گلرنگ معنی‌دار نبود. میزان کاهش وزن خشک اندام هوایی در ارقام گندم از 14% در سطح شوری 50 میلی مولار تا 55% در سطح شوری 150 میلی مولار کلرید سدیم متغیر بود. رقم سیستانی نسبت به ارقام قدس و یاواروس نسبت به تنش شوری متحمل‌تر بود. در اثر کاربرد اسیدهیومیک غلظت کادمیم در گندم در ارقام قدس، سیستانی و یاواروس کاهش یافت. در حالی که در گلرنگ در اثر کاربرد اسیدهیومیک غلظت کادمیم در رقم اراک 2811 کاهش ولی در ارقام استرلینگ و C 111 افزایش یافت. کاربرد اسیدهیومیک موجب بهبود شاخص‌های رشدی هر دو گیاه گندم و گلرنگ گردید. در اثر کاربرد اسیدهیومیک وزن خشک اندام هوایی و ریشه در ارقام گندم به طور متوسط به ترتیب 5/17 و 2/26 درصد افزایش یافت ولی در گندم برهمکنش اثرات اسیدهیومیک با شوری و رقم معنی‌دار نبود. کاربرد اسیدهیومیک وزن خشک اندام هوایی ارقام استرلینگ، اراک 2811 و C 111 گلرنگ را به ترتیب 4/13، 14 و 28 درصد افزایش داد. فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز در ارقام گلرنگ در اثر کاربرد اسیدهیومیک افزایش یافت. در هر دو گیاه گندم و گلرنگ میزان تأثیر مثبت کاربرد اسیدهیومیک بر رشد ریشه نسبت به اندام هوایی بیشتر بود. به طور کلی میزان تأثیر کاربرد اسیدهیومیک بر بهبود رشد ارقام گلرنگ در سطوح پایین‌تر شوری بارزتر بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که کاربرد اسیدهیومیک در یک خاک آلوده به کادمیم می‌تواند موجب بهبود رشد گیاهان گندم و گلرنگ در هر دو شرایط شور و غیرشور گردد. در حالی که کاربرد اسیدهیومیک باعث کاهش غلظت کادمیم در هر سه رقم گندم نان و دورم گردید، واکنش ارقام گلرنگ از این نظر با یکدیگر متفاوت بود. کلمات کلیدی: گلرنگ، گندم، شوری، کادمیم، اسیدهیومیک

ارتقاء امنیت وب با وف بومی