Skip to main content
SUPERVISOR
Gholam-Reza Ghorbani,Masoud Alikhani,Mohammad Khorvash
غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور) مسعود علیخانی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد راهنما)
 
STUDENT
Soodeh Moghadasi
سوده مقدسی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

The Effects of Hybrid, Wilting and Microbial Inoculation on Fermentaion and Nutritive Value of Corn Silage
These experiments were conducted to evaluate the effects of hybrids, wilting and Bacterial inoculation on fermentation quality and Nutritive value of corn silage. Three corn forage hybrids that are abundant in Iran (647, 700, and 704) were harvested at milk stage and were wilted in 24 h. then were chopped in 2.5 cm theoretical length, and treated with Ecosyl (Lactobacillus Plantarum) and ensiled in 3.5-L mini silos equipped with a lid that enabled gas release only. The corn silage hybrid 704 had 24.5 ml effluent per kg corn forage that significantly lower than hybrids 700 and 647 and had greater IVDMD (in vitro dry matter digestibility) comparing with other corn silage hybrids. Ethanol was not detectable in hybrid 704. Totally, corn hybrid 704 had better silage characteristics than other hybrids. There was a slight improvement in silage fermentation characteristics when corn silage was inoculated with Ecosyl inoculant. The inoculated corn silage had greater dry matter and lactate concentration and lower ethanol concentration compared with uninoculated corn silage. Dry matter, and water-soluble carbohydrate concentration, and IVDMD of wilted silages were greater than unwilted corn silages. pH level were lower for wilted corn silages comparing with unwilted corn silages by 100 d after ensiling. The difference in pH can be explained by the greater dry matter content at the wilted corn silage compared with unwilted silage. Results of the experiments indicate that large differences in feed value of corn silage may exist among hybrids. Wilting tended to improve corn silage fermentation and nutritive value than inoculation with lactic acid producing bacteria.
این آزمایش به منظور ارزیابی تأثیرات هیبرید، پژمردن و افزودنی باکتریایی بر ارزش تغذیه ای و کیفیت تخمیر سیلاژ ذرت انجام شد. سه هیبرید ذرت علوفه ای رایج در ایران (647، 700 و 704) در مرحله شیری برداشت و سپس به مدت 24 ساعت در مزرعه پژمرده و در طول تئوری 5 / 2 سانتی متر خرد و با افزودنی اکوسایل ( لاکتوباسیلوس پلانتاروم) تیمار شدند. سپس، در سیلوهای آزمایشگاهی 5 / 3 لیتری سیلو شدند. سیلاژ هیبرید 704 کمترین مقدار پس آب (5 / 24 میلی لیتر در کیلوگرم علوفه تازه) و بیشترین قابلیت هضم آزمایشگاهی نسبت به دو هیبرید دیگر داشت. مقدار اتانول در این هیبرید قابل اندازه گیری نبود. روی هم رفته, سیلاژ هیبرید 704 دارای خصوصیات بهتری برای سیلو کردن نسبت به دو هیبرید دیگر بود, که می تواند به مقدار ماده خشک بالای این هیبرید بر گردد. بهبود کمی در خصوصیات تخمیر سیلاژهای ذرت در جواب به افزودنی میکروبی مشاهده شد. در سیلاژهای تیمار شده با اکوسایل، درصد ماده خشک و لاکتات بالاتر و اتانول پایین تر از سیلاژهای تیمار نشده بود. pH سیلاژهای پژمرده شده کمتر از سیلاژهای پژمرده نشده بود. درصد ماده خشک، کربوهیدرات های محلول در آب و قابلیت آزمایشگاهی سیلاژهای ذرت پژمرده شده نسبت به سیلاژهای پژمرده نشده، بیشتربود. pH در سیلاژهای پژمرده شده در مقایسه با سیلاژهای پژمرده نشده بعد از 100 روز سیلو کردن کمتر بود. تفاوت در pH سیلاژها می تواند به خاطر مقدار ماده خشک سیلاژهای پژمرده شده, در مقایسه با سیلاژهای پژمرده نشده باشد. در کل, نتایج این مطالعه نشان دهنده تفاوت در ارزش تغذیه ای سیلاژ هیبریدهای مختلف ذرت می باشد. اثر پژمردن بر تخمیر و ارزش تغذیه ای سیلاژ ذرت نسبت به افزودنی باکتریایی بیشتر بود و در کل باعث بهبود کیفیت سیلاژ ذرت شد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی