Skip to main content
SUPERVISOR
Gholam-Reza Ghorbani,Mohammad Khorvash,Nafiseh Nili
غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد راهنما) نفیسه نیلی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Farzad Hashemzadeh cigari
فرزاد هاشم زاده سیگاری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

The Effects of Inoculants, Molasses and Wilting on Fermentation Quality and Nutritive Value of Alfalfa Silage
The aim of this study was to investigate the effects of two kind of inoculants, ECOSYL (containing Lactobacillus plantarum) and LALSIL (containing lactobacillus plantarum and propionibacterium acidipropionici) and addition of 0, 5 and 10 percent molasses (dry matter basis) on nutritive value and fermentation quality of wilted and unwilted alfalfa (Medicago Sativa) forage in laboratory scale. Alfalfa forage in forth cut harvested at the prebud stage of maturity with 20 percent of dry matter. It was divided to two parts, part 1 was chopped directly to a theoretical length of cut of 25 mm with a forage chopper and part 2 was chopped after field wilting to approximately 37 percent of dry matter. Each part was separately divided to three parts and each of these parts was combined with 0, 5 and 10 percent of molasses on dry matter basis. Finally each part was divided to three parts as part 1 was inoculated by LALSIL, part 2; ECOSYL and part 3; the same quantity of distilled water. All treatments were ensiled in 3.5-L mini silos equipped with a lid enabling gas release only. Results indicated that wilting forage prior to ensiling increased dry matter and limited fermentation, increased residual water soluble carbohydrate but decreased organic acid production and proteolysis as well. Wilting forage did not affect Lactic acid to acetic acid ratio and digestibility. Totally, despite of increase in pH, silage quality was better in wilted silages than unwilted ones. Adding molasses decreased silage pH and acidic condition was led to decreased proteolysis. Adding molasses increase acetic acid content of silage and this compound was led to higher dry matter losses in fermentation phase and decreased nutritive value of silage. Adding high level of molasses increased water soluble carbohydrate and In-vitro dry matter digestibility. Inoculants induced homolactic fermentation, increased efficiency of lactic acid production and residual water soluble carbohydrate. Rapid decline in pH decreased acetic acid production and proteolysis. Inoculants increased in-situ dry matter digestibility. Interaction effect of molasses and inoculants showed that bacterial inoculants with high levels of molasses, increased water soluble carbohydrate and digestibility and decreased acetic acid production. Interaction effect between wilting and molasses indicated that in unwilted silage, addition of molasses declined lactic acid production but in wilted silage addition of molasses did not affect lactic acid production. Also both levels of molasses decrease ammonia N in unwilted alfalfa, but in wilted silage only high level of molasses showed this reduction. Bacterial inoculants had better response in wilted alfalfa than unwilted. In wilted silage both of the inoculants decrease pH and proteolysis. Result of our experiment indicated that bacterial inoculants and molasses supplementation when used simultaneously, improved sil
هدف از این طرح بررسی اثر دو نوع افزودنی باکتریایی اکوسایل حاوی لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لالسیل حاوی لاکتوباسیلوس پلانتاروم و پروپیونی باکتریوم اسیدی پروپیونیکی و سطوح صفر، 5 و 10 درصد ملاس بر ارزش غذایی و کیفیت تخمیر علوفه یونجه نپلاسیده و پلاسیده در مقیاس آزمایشگاهی می‌باشد. علوفه یونجه چین چهارم در مرحله‌ قبل از غنچه دهی با 20 درصد ماده خشک برداشت و به دو قسمت تقسیم شد، قسمت اول به طور مستقیم و قسمت دوم‌ بعد از 48 ساعت پلاسیده شدن توسط چاپر به اندازه های تئوریکی 5/2 سانتی متری خرد و سپس به سه قسمت مساوی تقسیم شد. به هر قسمت یکی از سطوح صفر، 5 و 10 درصد ملاس اضافه شد و هر یک از این قسمت‌ها نهایتاً به سه قسمت مساوی تقسیم شد، به بخش اول افزودنی باکتریایی لالسیل حاوی لاکتوباسیلوس پلانتاروم و پروپیونی باکتریوم و بخش دوم افزودنی اکوسایل حاوی لاکتوباسیلوس پلانتاروم MTD 1 و بخش سوم به همان مقدار آب مقطر اضافه گردید. این آزمایش به شکل طرح آماری کاملا تصادفی در غالب فاکتوریل 3×3×2 در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. پلاساندن با افزایش ماده خشک و محدود نمودن تخمیر، مقدار کربوهیدرات محلول باقی‌مانده را افزایش و تولید اسیدهای آلی و پروتئولیز را کاهش داد. نسبت لاکتات به استات و قابلیت هضم تحت تاثیر پلاساندن قرار نگرفت . در نهایت علی رقم افزایش در pH، کیفیت سیلاژ در تیمارهای پلاسیده بهتر بود. افزودن ملاس باعث کاهش در pH گردید و با ایجاد شرایط اسیدی، پروتئولیز را کاهش داد ولی مقدار اسید استیک تولیدی را بیشتر نمود. با افزودن سطوح بالای ملاس به دلیل افزایش در کربوهیدرات محلول قابلیت هضم بیشتر شد. افزودنی‌های باکتریایی با ایجاد تخمیر همگن، راندمان تولید اسید لاکتیک و کربوهیدرات محلول باقیمانده را بیشتر نمودند و با کاهش سریع pH ازتولید اسید استیک وپروتئولیز جلوگیری کردند. این افزودنی‌ها قابلیت هضم به روش کیسه های نایلونی را نیز بیشتر نمودند.اثر متقابل ملاس در افزودنی باکتریایی نشان داد که افزودنی‌های باکتریایی در سطوح بالای ملاس کربوهیدرات محلول باقی‌مانده و قابلیت هضم را افزایش و تولید اسید استیک را کاهش دادند. اثر متقابل پلاساندن در ملاس نشان داد که در علوفه نپلاسیده افزودن ملاس مقدار تولید اسید لاکتیک را کاهش داد ولی در علوفه پلاسیده این حالت مشاهده نشد و در علوفه نپلاسیده هر دو سطح ملاس مقدار ازت آمونیاکی را کاهش داد ولی در سطح ماده خشک بالا فقط افزودن 10 درصد ملاس توانست مقدار این ترکیب را کاهش دهد. افزودنی باکتریایی در علوفه پلاسیده پاسخ بهتری نسبت به حالت نپلاسیده ایجاد نمود و به طور موثری در علوفه پلاسیده، هر دو افزودنی H را کاهش و پروتئولیز را کم نمودند. با توجه به نتایج به دست آمده افزودنی باکتریایی و ملاس در کنار هم، سیلاژی با کیفیت تخمیری بهتر تولید نمودند. به هر حال موثر‌ترین فرایند برای بهبود تخمیر در این آزمایش پلاساندن به تنهایی ویا در کنار دیگر افزودنی‌ها بود که مقدار پروتئولیز را به شدت کاهش و کربوهیدرات محلول باقیمانده را افزایش داد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی