Skip to main content
SUPERVISOR
Morteza Zahedi,Hasan Karemmojeni,Parviz Ehsanzadeh
مرتضی زاهدی (استاد راهنما) حسن کریم مجنی (استاد مشاور) پرویز احسان زاده (استاد مشاور)
 
STUDENT
Khatereh Shaabani
خاطره شعبانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

The effects of inoculation with mycorrhiza and humic acid application on the response of wheat to salinity
A pot experiment was conducted under out door condition at collage of agriculture, Isfahan University of Technology, Esfahan, Iran in order to evaluate the effects of mycorrhizal inoculation and the application of humic acid on the response of wheat plants to salinity. In this experiment the effects of inoculation with two arbuscular mycorrhizal fungi ( Funneliformis mosseae and Rhizophagus intraradices ) and the application of two humic acid levels (0 and 100 mg/l in irrigation water) were studied under three salinity levels (0, 60 and 120 mM NaCl). Treatments were arranged as factorial based on a completely randomized design with four replications. Salinity decreased the concentrations of potassium and phosphorous, the contents of chlorophyll and carotenoid, plant height, shoot and root dry weights, root volume and 1000 grain weight, number of grains per ear, number of grains per plant and grain weight per plant, while increased the concentration of sodium, the activities of antioxidant enzymes catalase, ascorbate peroxidase and peroxidase, H 2 O 2 and lipid peroxidation (MDA content). Grain yield (grain weight per plant) was reduced by 31 and 52% under 60 and 120 mM salinity treatments. Mycorrhizal inoculation and the application of humic acid increased potassium and phosphorous, biomass production, grain yield and its components, the activities of antioxidant enzymes, while decreased the concentration of sodium, H 2 O 2 and lipid peroxidation. In most cases Rh. intraradices was superior as compered to F. mosseae . Grain yield was increased by 17 and 35% as result of plant inoculation by F. mosseae and Rh. intraradices , respectively, and by 18% due to humic acid application. The highest increases in the activities of antioxidant enzymes in response to mycorrhizal inoculation and humic acid application were observed in catalase. The extent of positive effects of inoculation by mycorrhiza on plant growth and biomass production under non-applied humic acid condition was greater at saline but under humic acid application was greater at non-saline treatment. The application of humic acid had greater effects on plant growth under saline condition in plants inoculated by Rh. intraradices but under non-saline condition in non-inoculated plants. The results from this experiment showed that mycorrhizal inoculation and the application of humic acid not only stimulated the growth but also alleviated the destructive effects of salinity on wheat plants. Key words: Wheat, salinity, mycorrhizae, humic acid
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر برهمکنش تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا و کاربرد اسیدهیومیک بر واکنش گندم به تنش شوری بصورت گلدانی در فضای باز دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام گرفت. در این تحقیق تأثیر تلقیح گیاهان با دو گونه قارچ میکوریزا شامل موسه ( mosseae Funneliformis ) و اینتراردیسیس ( Rhizophagus intraradices )، کاربرد دو سطح اسیدهیومیک (صفر و 100 میلی‌گرم در لیتر در آب آبیاری) در سه سطح شوری (صفر، 60 و 120 میلی‌مولار کلرید سدیم) درآزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار ‌مورد مطالعه قرار گرفت. در اثر شوری غلظت پتاسیم و فسفر، محتوای کلروفیل و کارتنوئید، ارتفاع گیاه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، حجم ریشه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد دانه در بوته و وزن دانه در بوته کاهش ولی فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی شامل کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز، غلظت پرولین، سدیم و پراکسید هیدروژن و میزان پراکسیداسیون غشای سلولی (غلظت مالون دی آلدئید) افزایش یافت. عملکرد دانه (وزن دانه در بوته) در سطوح شوری 60 و 120 میلی‌مولار کلرید سدیم به ترتیب 31 و 52 درصد کاهش یافت. در اثر تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا و کاربرد اسیدهیومیک غلظت پتاسیم و فسفر، عملکرد ماده خشک، عملکرد دانه و اجزای آن و همچنین فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی افزایش ولی غلظت سدیم، پراکسید هیدروژن و میزان پراکسیداسیون لیپیدی کاهش یافت. در غالب موارد گونه قارچ اینتراردسیس نسبت به گونه موسه از این نظر برتر بود. تلقیح گیاهان با گونه های قارچ موسه و اینتراردیسیس به ترتیب موجب افزایش 17 و 35 درصدی و کاربرد اسیدهیومیک باعث افزایش 18 درصدی در عملکرد دانه گردید. بالاترین میزان افزایش در فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در واکنش به تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا و کاربرد اسیدهیومیک در آنزیم کاتالاز مشاهده شد. میزان تأثیر مثبت تلقیح گیاهان با میکوریزا بر رشد گیاه و تولید ماده خشک در شرایط عدم کاربرد اسیدهیومیک در تیمار های شور ولی در شرایط کاربرد اسیدهیومیک در شرایط غیر شور بیشتر بود. میزان افزایش رشد گیاه در اثر کاربرد اسیدهیومیک در شرایط غیر شور در گیاهان تلقیح شده با گونه ‌قارچ اینتراردسیس ولی در شرایط شور در گیاهان تلقیح نشده بیشتر بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا و کاربرد اسیدهیومیک می تواند ضمن بهبود رشد گیاه گندم، اثرات منفی تنش شوری بر این گیاه را تعدیل نماید. کلمات کلیدی: گندم، شوری، میکوریزا، اسیدهیومیک

ارتقاء امنیت وب با وف بومی