SUPERVISOR
Hamid Reza Eshghizadeh Samani,Morteza Zahedi,Jamshid Razmjoo ghalaie
حمیدرضا عشقی زاده سامانی (استاد مشاور) مرتضی زاهدی (استاد راهنما) جمشید رزمجو (استاد مشاور)
STUDENT
Ahmad Abedi javani
احمد عابدی جاوانی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395
TITLE
Effects of mycorrhizal inoculation and foliar application of salicylic acid on the response of wheat to salinity
A pot experiment was conducted at collage of agriculure of Isfahan University of Technology, Esfahan, Iran in order to evaluate the interactive effects of mycorrhizal inoculation and the application of salicylic acid on the response of wheat to salinity. In this experiment the effects of inoculation with two arbuscular mycorrhizal fungi ( RhizopHagus intraradices and Funneliformis mosseae ) and the foliar application of four salicylic acid concentrations (0, 60, 120 and 180 mg/l in irrigation water) were studied under three salinity levels (0, 60 and 120 mM NaCl). Treatments were arranged as factorial based on a completely randomized design with four replications. Salinity decreased mycorrhizal infection, pHospHorous and potassium concentrations, water relative content, membrane permeability, chloropHyll and carotenoid contents, plant height, root volume, shoot and root dry weights, number of spikes per plant, number of grains per spike, number of grains per plant, 1000 grain weight and grain yield (grain weight per plant), while increased the concentration of sodium and proline, the activities of antioxidant enzymes including catalase, peroxidase and ascorbate peroxidase, H2O2 and lipid peroxidation (MDA content), chloropHyll a/b and shoot/root ratios. The reductions at salinity levels of 60 and 120 mM NaCl for shoot dry weight were 23 and 41% and for grain yield (grain weight per plant) were 17 and 27%, respectively. Mycorrhizal inoculation increased pHospHorous and potassium concentrations, the activities of antioxidant enzymes and the plant growth charactristics and grain yield while decreased the concentration of sodium and proline, H2O2 and lipid peroxidation. In most cases the effects of inoculation by Gh. intraradices were greater as compared to those of G. mosseae . Inoculation by Gh. intraradices as compared to G. mosseae led to gventer increas pHospHorous concentration, potassium/ sodium ratio, the activities of peroxidase and ascorbate peroxidase, chloropHyll a content, plant height, shoot dry weight, number of grain per plant and grain weight per plant and sewallevs decreas in H2O2 content and lipid peroxidation. The increases due to inoculation by Rh. intraradices and F. mosseae were 15 and 13% for shoot dry weight and 12 and 5% for grain yield, respectively. The extents of increases in biomass and grain yield due to inoculation under non-saline condition were greater in the plants inoculated by Rh. intraradices but under severe salinity level were greater in the plants inoculated by F. mosseae . The application of 60, 120 and 180 mg/l concentrations of salicylic acid increased shoot dry weight by 10, 15 and 14% and grain yield by 8, 12 and 14%, respectively. The highest biomass and grain yields under all salinity levels were obtained in the plants sprayed by 120 mg/l salicylic acid concentration. The magnitudes of increases in biomass and grain yield due to salicylic acid foliar application were greater under non-saline than under saline conditions. The interaction between mycorrhiza and salicylic acid were not significant on biomass and grain yield and also on most of measured traits. Based on the results of this experiment, mycorrhizal inoculation and foliar application of salicylic acid improved plant growth but the extent of positive effects of these amending factors depended on the level of imposed salinity.
این آزمایش گلدانی به منظور برررسی تاثیر برهمکنش تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا و کاربرد سالیسیلیک اسید بر واکنش گندم به تنش شوری در فضای باز دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام گرفت. در این تحقیق تاثیر تلقیح گیاهان با دو گونه قارچ میکوریزا شامل اینترارادیسیس ( RhizopHagus intraradices ) و موسه ( mosseae Funneliformis ) و کاربرد چهار غلظت سالیسیلیک اسید ( صفر، 60، 120 و 180 میلی گرم در لیتر در آب آبیاری) در سه سطح شوری (صفر، 60 و 120 میلی مولار کلرید سدیم) در آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. در اثر شوری درصد آغشتگی میکوریزایی، غلظت فسفر و پتاسیم، نسبت غلظت پتاسیم به سدیم، محتوای نسبی آب برگ، شاخص پایداری غشاء، محتوای کلروفیل و کاروتنوئید، ارتفاع گیاه، حجم ریشه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه (وزن دانه در بوته) کاهش ولی غلظت سدیم، پرولین، مالون دی آلدهید، پراکسید هیدروژن، فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز، نسبت کلروفیل a/b و نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه افزایش یافت. در سطوح شوری 60 و 120 میلی مولار کلرید سدیم وزن خشک اندام هوایی به ترتیب 23 و 41 درصد و عملکرد دانه 17 و 27 درصد کاهش یافت. در اثر تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا غلظت فسفر و پتاسیم، فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی و صفات رشدی و عملکرد گیاه افزایش ولی غلظت سدیم، مالون دی آلدهید، پراکسید هیدروژن و پرولین کاهش یافت. در غالب موارد میزان تاثیر مثبت تلقیح گیاهان با گونه قارچ اینتراردیسیس در مقایسه با گونه موسه بیشتر بود. در اثر تلقیح گیاهان با گونه قارچ اینتراردیسیس در مقایسه با گونه موسه غلظت فسفر، نسبت غلظت پتاسیم به سدیم، فعالیت آنزیم های پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز، محتوای کلروفیل، ارتفاع گیاه، وزن خشک اندام هوایی، تعداد دانه در بوته و وزن دانه در بوته به نسبت بیشتری افزایش و محتوای مالون دی آلدهید و پراکسید هیدروژن به نسبت بیشتری کاهش یافت. تلقیح گیاهان با گونههای قارچ اینتراردیسیس و موسه وزن خشک اندام هوایی را به ترتیب 15 و 13 درصد و عملکرد دانه 12 و 5 درصد افزایش داد. میزان افزایش عملکرد ماده خشک و دانه در شرایط غیر شور در گیاهان تلقیح شده با گونه قارچ اینتراردیسیس ولی در سطح شوری بالا در گیاهان تلقیح شده با گونه قارچ موسه بیشتر بود. در اثر کاربرد سطوح 60، 120 و 180 میلی گرم در لیتر سالیسیلیک اسید در مقایسه با شاهد عدم محلول پاشی، وزن خشک اندام هوایی به ترتیب 10، 15 و 14 درصد و عملکرد دانه به ترتیب 8، 12 و 14 درصد افزایش یافت. بیشترین عملکرد ماده خشک و دانه در کلیه سطح شوری در اثر محلول پاشی غلظت 120 میلی گرم در لیتر سالیسیلیک اسید بدست آمد. میزان افزایش عملکرد ماده خشک و دانه در اثر کاربرد سالیسیلیک اسید در شرایط غیر شور در مقایسه با شرایط شور بیشتر بود. برهمکنش اثرات میکوریزا و سالیسیلیک اسید بر عملکرد ماده خشک و دانه و غالب صفات مورد اندازگیری معنی دار نبود. با توجه به نتایج این آزمایش تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا و محلول پاشی سالیسیلیک اسید موجب بهبود رشد گندم و میزان اثر گذاری این عوامل به سطح شوری اعمال شده بستگی داشت. کلمات کلیدی: گندم، شوری، میکوریزا، اینترارادیسیس، موسه، سالیسیلیک اسید.